вега тест

4 09 2010

Поредната глупост

Докато си сърфирах в интернет се натъкнах на поредната глупост – вега тест. Изглежда, много салони за козметика/красота и разни алтернативни „медицински“ центрове го предлагат. За непросветените като мен до този момент, вега тестът е предназначен за определяне на хранителна непоносимост. Вега тестът е безболезнен, безкръвен и безумен метод, който няма да ви покаже към кои храни действително имате непоносимост. Защо ли – ето защо…
„Методът на изследване се базира на теорията, че всяка храна има различна енергийна структура. И за да се изследва тази структура, трябва да се създаде верига между машината, храната и пациента.“
Сега, не знам какво точно имат предвид с тази енергийна структура на храната… действително, различните храни се различават по енергийно съдържание – можете да го видите отразено на опаковта в килоджаули или килокалории. Както правилно отбелязват в един друг сайт:

„Затлъстяването е резултат от неравновесие между енергията, която постъпва в тялото чрез храната и енергията, която изразходва индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия. „
Именно колеги, именно. Ако поема повече храна от нужното, човек обикновено надебелява. Но за определяне на енергийното съдържание на храните никакви вега тестове не са необходими. Обаче изведнъж от енергия и затлъсяване се прескача на енергийна структура и хранителна непоносимост. Понятие енергийна структура в науката май няма, за сметка на това е широко използвано в алтернативната медицина. А ако наричате храните, от които се дебелее, храни, към които имате „непоносимост“… е, извинете. Значи всички имаме непоносимост към дюнерите. Хранителната непоносимост е съвсем  друго понятие. Хранителната непоносимост може да се дължи на алергична реакция към дадена храна (примерно някои хора са алергични към фъстъци), или интолеранс на тялото по някаква друга не-алергична причина. Например, хората с лактозен интолеранс не могат да разграждат лактозата (млечна захар) поради липса на разграждащия ензим. Мисля, че в интернет има достатъчно информация по темата.

Както и да е… По-нататък разбираме, че измерването се базира на електроакопунктурата. Електроакупунктура, това е когато ви забият иглички закачени за слаб източник на напрежение на определено място. Токът, нали, протича между игличките понеже тялото е проводник.
Апаратът, чрез който се реализира вега тестът, представлява следното:


„Докато седите удобно на стола, държите в лявата ръка метален накрайник, свързан с компютъра. Той пък е свързан с гнезда, в които се поставят ампули с хомеопатичен разтвор на извлек от различни видове храни. Веригата се затваря с писец, допрян до точката Р11 (от латинското „pulmo”, а в китайската медицина това е активната точка на белите дробове) в основата на нокътя на палеца на ръката. Не боли, писецът не боде.“
Значи, първо разтварят безкрайно много някакви вещества, докато в разтвора не остане само вода. След това поставят този разтвор във въпросния апарат, от който излизат някакви жички, които ви забиват в палеца. Пускат ток и някакъв компютър отчита някакви сигнали… А защо в точката за белите дробове  остава мистеря.

Очевидно се прегполага, че когато свържете тялото си с кутийката с галванометър, в която е поставена ампулка с вода, тялото ще реагира по различен начин на различните води (в зависимост от това дали някога там е имало захар или сол да речем), което ще се отрази на съпротивлението му и ще даде различен сигнал.. и така ще определят дали имате хранителна непоносимост.

Първо, всички ампули бидейки хомеопатични съдържат едно и също нещо – гола вода. Хомеопатичните разтвори представляват безкрайно разредени разтвори на различни вещества, за които се вярва, че са по-силни от самите вещества. Тоест, ако капнете капка ракия в чаша вода, после разделите тази чаша на две и допълните с вода… и така около 30 пъти докато не остане и една молекула етанол, то крайният разтвор ще е по-силен от началната ракия. Подробности – тук.

Второ, каквото и съпротивление да се отчете, то във никакъв случай няма нищо общо с никакви хранителни непоносимости. Алергиите и подобни състояния се осъществяват от съвсем различни органи и системи от върха на палеца. Aма че с акупунктура, на върха на кутрето съответствал черния дроб – дрън дръ, ако ти отрежат малкото пръстче цироза ли ще хванеш?

И накрая, но не по значимост – знаете ли, че те не изсипват ампулката в метален контейнер в апарата, ами си я слагат цяла. Както всеки знае от 5ти клас природознание, стъклото е изолатор, тоест, и да имаше нещо в тези ампули никакъв ток не минава през разтвора. Е това просто е върха!

Едит: на горната картинка не се вижда много ясно, но ето го апарата:

Можете да забележите металния контейнер с гнезда за ампули в ляво. Aпаратът съществува в различни разновидности, но ето тук се вижда ясно как поставят цялото стъкло с вода.

ха-ха-ха

Така че, и енергийната структура на храната да я имаше, и акупунктурата да работеше, и хомеопатията да работеше, вега тестът пак щеше да е менте.


Действия

Information

51 коментара

5 09 2010
longanlon

хахахаха цялата ампула както е със стъклото ли ве… това последното уби в мен всякакви зачатъци на надежда, че тия хора не са олигофрени

5 09 2010
begem0t

мда, ей сега ще потърся картинка, която го доказва, и ще я сложа в поста :)

5 09 2010
Милен Богданов

Ужасното е че има хора които вярват в това и не могат да бъдат убедени по никакъв начин в противното, щото „- Ама на мен много вярно ми го показа и откакто спрях да ям храните, към които имам непоносимост (открити по върпосния метод) се чувствам страхотно“ …. без думи….

5 09 2010
emo

Едно не мога да разбера, защо шарлатанството не се преследва от закона…

5 09 2010
begem0t

и аз, това е вид измама

5 09 2010
Кирил

Защото трябва да съдят църквите са шарлатанство в особено големи размери, цялата промишленост на витаминчета и добавки за храни за престъпна група с цел шашми :)

28 07 2012
Незабравка

защото няма определение за „шарлатанство“ и няма да се преследва от закона!

5 09 2010
begemot

ами да, да им изземат каквито имоти и капитали са натрупали и да ги осъдят на принудителен труд примерно да копаят на нивите, че да използват и без това ограничения си потенциал за нещо полезно

6 09 2010
neuromantic

Шарлатанството не се преследва от закона защото не носи видима вреда. Не можеш да осъдиш някой че продава надежди. Хайде обяснете на всички излекувани от хомеопатия и акупунктура, че всъщност не са. В този случай няма значение точната причина за същинското излекуване, щом плацебо-ефектът работи науката може само да продължава ядно да скърца със зъби. В този ред на мисли може да се отбележи че духовните лидери притежават сила която е извън рамките на разбирането на естествените учени… Не всички истини могат да се видят под микроскоп. За някои си трябва макроскоп.

7 09 2010
begem0t

рабтои плацебото само за определни случаи. като тръгнат да се лекуват от сериозни болести почват да пукат, и това се отразява на твоя джоб като внасящ здравни осигуровки, щото лечението им е много по-скъпо отколкото би било ако навреме са се лекували както трябва, евентуално. а като спрат да се ваксинират почват да сеят зарази навсякъде.

9 09 2010
neuromantic

Трудно е да се каже дали една по-лека форма на магично мислене води задължително до по-тежка. Също като при наркотиците. В тази тема все пак говорим за един сравнително безобиден уред за ограбване на простолюдието, който не претендира да лекува чума. Ако искаш да изкорениш лъжата и ненаучността от нашия свят трябва да почнеш с една от носещите колони на капитализма – рекламата. Трудна работа. Колкото до здравните осигуровки, мисля че в джоба ми бъркат най-вече робите на тютюна, които в България са болшинство. Върху цигарите има даже зловещи послания, които по никакъв начин не възпират ограбването ми. Нашата страна е първенец по инфаркти и инсулти. Извод: простите хора се пристрастяват към лесните решения, а съобразителните капитализират върху тази слабост. Какъв закон може да спре този процес? И защо цигарите не са забранени?

Не можеш да водиш хората насила към светлината. Можеш само да им обясняваш, както ти правиш, къде грешат. И какъв е резултатът? Съдейки по коментарите около ГМО-то… Глас в пустиня.

2 12 2010
vassinka

Хората като започнат да се лекуват от по-сериозни болести (поне в България) се сблъскват с лекари, масата от който са груби, некомпетентни, арогантни, самозабравени и безкрайно нагли. Единици са Лекарите, който искат да помогнат. Друг е въпроса, колко могат да го сторят в нашата реалност по една или друга причина. Великата наука е безсилна при прекалено много от заболяванията. Явно не сме чак толкова напреднали. Ето защо има толкова продавачи на надежда. А надежда винаги има докато човек все още диша. Наш си е проблема, че не разбираме страшно много неща от природата и не можем да ги обясним. Това не означава, че тях ги няма. Преди 200 години много неща, който днес са ежедневие са били в сферата на фантастиката, а откривателите им са били сочени с пръст като луди. Желая Ви творчески успехи и по-широк поглед.

4 12 2010
begem0t

това го разбирам, васинка, само не разбирам защо щедрите продавачи на надежда не станат раздавачи на надежда, а те одират с една хубава сумичка за нищо

4 12 2010
pencho

аха, значи разните знахари лекуват рак със специален чай, което нАуката не може да го обясни и арогантните лекари отричат очебийното – хиляди неизлечими болести, чудодейно изцерени с тайнствено биле, за което само малцина посветени врачки помнят?
сори, ама твоите „продавачи на надежда“ са чиста проба шарлатани.

4 12 2010
vassinka

Никъде не съм споменавала за знахари и тайнствени лекове носещи чудодейно изцерение. Цялата ми идея беше, че хората се нуждаят от надежда и затова са склонни да вярват на всичко. Дори на очевидни шарлатани. Това че, билките помагат в някой случаи си е доказан факт – много от тях се използват за направа на различни сиропи и така нататък. Не съм достатъчно компетентна, за да давам мнение до колко обаче. Пенчо, не виждам защо се чувстваш засегнат от моя коментар за лекарите. С риск да се повторя има Лекари с главно Л, защото искат да помогнат и го правят. И също така има и такива, които се интересуват само от парите и гледат да ти покажат вратата. За мен вторите са нищо повече от шарлатани с диплома.

6 09 2010
мария а.

Един виц от мен http://www.ladyanion.net/

Видях ги в аптеката, честно!

9 12 2010
Lotien

О… Боже… мой… Как не съм го видяла това! То е по-страшно и от магнитните гривни! Дамски превръзки с аниони и инфрачервени лъчи?!?!?! Наистина ли ги има в аптеките?

6 09 2010
scanman

Ех, ти пък какъв пример даде за хомеопатията… от него най-боли, че не работи пустата му хомеопатия :( Де да можеше да си правиме всички по-силна ракия с разреждане, ееееех мечтииии

6 09 2010
Lotien

Преди време попаднах на рекламна листовка за едни магнитни гривни които съдържат завидни „неща“: магнит (при някои от гривните наистина се наблюдава маднетизъм – проверила съм), отрицателни йони (пише че има източник на отрицателни йони – не пише какви) и… инфрачервени лъчи!!! Пише че имало керамични вложки, които при телесна температура излъчват инфрачервена светлина в далечния спектър. Как? Не знам. Попитах няколко физици (защото съм прозт химик и тия работи с ултракосмическите лъчения не са ми ясни) как, аджеба, става тая работа, но не можаха да ми отговорят.
Н

6 09 2010
Lotien

Преди време попаднах на рекламна листовка за едни магнитни гривни които съдържат завидни „неща“: магнит (при някои от гривните наистина се наблюдава маднетизъм – проверила съм), отрицателни йони (пише че има източник на отрицателни йони – не пише какви) и… инфрачервени лъчи!!! Пише че имало керамични вложки, които при телесна температура излъчват инфрачервена светлина в далечния спектър. Как? Не знам. Попитах няколко физици (защото съм прозт химик и тия работи с ултракосмическите лъчения не са ми ясни) как, аджеба, става тая работа, но не можаха да ми отговорят.
Някои от „магнитните“ гривни, като тръгнеш да им мериш магнетизъма, апаратурата мълчи като пукал. Демек и да има някакъв магнетизъм, той е по-слаб от този на земята. Обаче струват… мама, тати и компания.
Та мисълта ми беше – щом вярваш, значи действа. Плацебо на мах.

6 09 2010
Lotien

Съжалявам за двойния пост… натиснах нещо дет’ не трябваше.

6 09 2010
eldred

Леле 75 лева!!! Ще взема и аз да си сглобя едно такова апаратче, та да изкарам някой и друг лев. Ще взимам примерно по 60 лева да направим малко ценова конкуренция, при това ще се заклевам с ръка върху библията, че резултатите от моя тест са не по-малко верни другия.

А като гледам какви умни въпроси има на сайта. „Дали тази диогноза е безопасна и разрешена в България.“, „До колко е съобразено с кръвната група, дошата и примерно кожни проблеми?“, „Интересува ме има ли здравната каса отношение към този тест?“ – предполагам, че диОгнозата е безопасна стига да сменят игличките, да не вземе някой да хване я СПИН, я хепатит, я нещо друго. За това доколко е съобразен с кръвната група не знам, ама с дОшата съм сигурен, че е 100% съобразен, особено ако имаш 75 излишни лева. Колкото до здравната каса съм измислил план. Ще пратим begem0t да гостува в някое предаване по БТВ и тя ще каже, че тоя метод съм го измислил аз, ама световната конспирация на големите зли компании не ми дава да го патентовам и за това държавата трябва да помогне. Ще искаме от Бойко Борисов здравната каса да започне да плаща тестовете които ще правя. После естествено делим 50 на 50.

„В този ред на мисли може да се отбележи че духовните лидери притежават сила която е извън рамките на разбирането на естествените учени…“
Абе което си е вярно, вярно си е. За естествените учените (не че ми е ясно какво значи естествени учен и има ли и изкуствени учени) е извън рамките на разбирането им как може някой на възраст над 10 години да е толкова тъп, че да се връзва на глупостите на „духовните лидери“.

7 09 2010
begem0t

Lotien, наскоро си кореспондирах с една с мрежов маркенинг на хранителни добавки, която се опита да ме убеди, че ако пия техните хапчета няма нужда да позлвам слънцезащитен крем !!! някой път като имам време трябва да разпиша тая кореспонденция.

„AZ:
Искам да попитам, при редовен прием на Nature tan 2 месеца преди почивка, може ли да се разчита само на продукта без използване на слънцезащитен крем?

Катя Славчева :
Да, разбира се, но все пак всичко е индивидуално, зависи колко е подготвен организмът за борба със свободните радикали. Серията Classic Hit доставя всичките 90 микронутриенти за тази цел.“

7 09 2010
Lotien

Брей… а има ли хапчета, които да сменят цвета на очите? Много искам да съм зеленоока.

7 09 2010
Longanlon

микронутриента?!?

о боже…

9 09 2010
Sfermion

Здравей, Бегемот! Благодаря за тази статия.
Други шарлатански машинки, рекламирани като „електродиагностика“ или „електролечение“ са йонна вана за детоксикация (аква детокс). Желаещите да премахнат ужасните токсини, натрупани в тялото им ;-) потапят крачета във вана с NaCl (по-известен като готварска сол), „лечителят“ пуска слаб ток и не след дълго водата става кафява и в стаята се отделя странна миризма. За един човек, който не е спал в училище, а си е учил уроците по химия, веднага е ясно на какво се дължат тези процеси, но за неуките хора това е един драматичен начин, по който „токсините“ напускат тялото им:-))) И така „пречистени“ глътват едно хомеопатично хапче за жизнената си сила и отиват при астролога си или да си правят рейки:-)))…

Друга глупост е т.нар. Запер – с различни разновидности на апарата-измислица на Хулда Кларк хората си вярват, че избиват вируси, бактерии и паразити, като пускат през тялото си различен по сила и напрежение ток:-))).
Пиша за тези двете, защото те заедно с вега теста виреят в България (какво ли не вирее там). Така че ако сте чували за някои други подобни, споменете ги тук – може пък да е от полза за някой колебаещ се ум.

10 09 2010
begem0t

о, тези са ми убегнали! звучи вълнуващо :)

9 09 2010
pencho

Очите стават зелени, ако си миеш зъбите с това:
http://www.orau.org/ptp/collection/quackcures/toothpaste.htm

10 09 2010
Lotien

Супер! Аз мислех да опитам с криптонит, но тази паста за зъби е по-добра :D

10 09 2010
Божо

Нищо не знаете вие!
Тук
http://fitnesinstruktor.com/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/#comment-5442

даже Нобелова награда са дали някои от „запознатите“

:D

10 09 2010
Lotien

Хахахахах! От портокали и боб на мацката и се подува стомаха, а от ориз получава запек, от 2-3 кила диня я боли корема… И разбира се, се оказало, че има непоносимост към тези храни. Че то който и да изяде 2 кила диня на едно ядене, ще получи „непоносимост“ към нея. И никъде, ама никъде, не обясняват как, аджеба, тока минава през стъклото на ампулата. Изчетох доста сайтове и форуми. Дори не задават такъв въпрос.
Sfermion, много готино „изобретение“ е аква детокса. Благодаря, че го сподели – смях се от сърце. Още в осми клас се учи метода за получаване на натриева основа чрез електролиза на воден разтвор на NaCl при което се отделя хлор. Смятам че човека, измислил това зашеметяващо средство за детоксикация, заслужава нобелова награда за маркетинг. Наистина е гИнИалнУ.

10 09 2010
Lotien

о, докато разглеждах информация за Запер (също много „забавно“ изобретение) попаднах на един продукт: Витамин C на прах. До тук нищо интересно, обаче… „100 гр. ултра чист витамин C (под формата на аскорбинова киселина)“. Първо – какво значи ултра чист? Аз съм химик и до сега за такова понятие за чистота на дадено вещество не бях чувала. И второ – какви други форми би могъл да има витамин С освен аскорбинова киселина?

11 09 2010
Sfermion

Да, Lotien, в примера с Аква детокс шарлатаните събират парите на наивниците точно с електролиза. Същите тези шарлатани им внушават, че телата им са пълни с „токсини“, от които трябва да бъдат пречиствани (а самите методи на „пречистване“ и „детоксикация“ в шарлатанския смисъл на думата заслужават нова статия :-)).
Въпросът е защо това все още се случва в 21 век в държави с грамотност над 95% и защо хората (които вероятно са имали шестица по химия в осми клас) се поддават на такива измами в свят, в който наблюдаваме невероятни постижения на науката и техниката? Не спирам да си задавам тези въпроси.

Може да представлява интерес и експериментът на Ben Goldacre himself ;-) с Aqua Detox и автомобилен акумулатор, с които елегантно доказва, че „ваната за детоксикация“ е измама:

http://www.badscience.net/2004/09/rusty-results

Ето и още малко информация за Хулда Кларк, нейните „теории“ и „изобретения“ като Zapper, както и злините, които е причинила на много хора (неслучайно Orac я нарича über-quack) :

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/clark.html
http://scienceblogs.com/insolence/2006/12/why_do_intelligent_people_use_alternativ_1.php
http://scienceblogs.com/insolence/2009/09/requiem_for_a_quack.php
http://scienceblogs.com/insolence/2009/10/requiem_for_a_quack_part_ii.php

11 09 2010
слу4айна

Аз пък например, веднъж имах световъртеж и главоболие. И моята лична лекарка, нали е тъпа знахарка, взе че ме изпрати на масаж. И на масажа – какво? – някакъ пич ми сложи едно най-обикновено олио и ми поглади-поглади гърба с ръце. Това, че взе че ми мина, сигурно е защото съм си внушила някакви глупости.

Ама това беше преди да осъзная някои истини. Сега, ако ми се наложи – само хапчета и то само на водещи фармацевтични компании. Това са бастионите, където тълпи самоотвержени учени отдават живота си за благото и процъфтяването на Човека!

13 09 2010
scanman

Какво бъркаш масажа и шашмалогията не мога да разбера – масажа си е масаж, физиотерапията си е физиотерапия. Това, че масажа помага при определени неща не значи, че вега тестовете и тоновете други измами също помагат.

12 09 2010
pencho

Всъщност, щом си внушаваш някои глупости, може врачка или масажист да е перфектно решение за психиката ти. И сигурно лекарката ти не е тъпа знахарка, щом е намерила правилния подход.
Когато обаче имаш проблем, който не е свързан с въображението ти – като например кариес – в такъв случай отиваш на специалист за поставяне на диагноза и предписване на лечение, като предписанието едва ли ще е масаж или хомеопатично лекарство.

12 09 2010
Божо

Масажът помага при неврологични проблеми – доказан факт.
Не разбирам, какво общо има това с шарлатанията?

15 09 2010
Милен Богданов

А ето как зад идеята да се правят пари от наука се публикуват и пълни глупости…..
д-р Дима Тодорова и инж. Тошко Тодоров от Центъра по квантова медицина в София, където йонната детоксикация е част от програмата за лечение и профилактика на човешкия организъм споделят:
„Постоянно сме в контакт с огромен брой положително заредени елементарни частици – йони. Те се получават от електропроводите, мобилните телефони, вредните газове. Отрицателни йони има само където се разбива вода – водопади, вълноломи, гъсти гори и малкото шадравани в градовете. Изкривеният йонен баланс в полза на положителните частици довежда до нарушаване на множество функции в организма и до привличане на отрицателно заредени вируси и микропаразити.“

Шълният текст тук: http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl29

15 09 2010
pencho

ха-ха, за тия двамата важи с пълна сила правилото „като знам, какъв инженер съм, не смея да ида на доктор“.

17 09 2010
begemot

ужас!

16 09 2010
Hbeeva

Абе важното е да се носи гривна PowerBalance за 78 лева, останалото ще се нареди.

Иначе за хомеопатичната ракия: забравяте второто свойство на хомеопатията. Хомеопатичният разтвор има свойството да предизвиква в организма реакция, обратна на тази на изходното вещество. Тоест от хомеопатично кафе ще ви се приспи, а от хомеопатична ракия ще изтрезнеете.

Което обяснява защо сутрин след пиянска вечер се пие вода…

21 09 2010
scanman

@Hbeeva
Да си кажа честно сутрин водата я избягвам в такива случаи. Повече помага едно шуменско или две-три бризерчета при по-тежки случаи.

Но я кажи, след като ги разбираш тези работи какво да разредя хиляда пъти за да се натряскам здравата с него, пък да не ме боли черния дроб после и да не ме хваща дрегера на катаджиите примерно?

За изтрезняване разбрахме, ще си разредя една капка ракия, но мене напиването с чиста вода повече ме интересува как да стане детсевика :)

23 09 2010
hbeeva

Ми как какво бе, scanman: зелева чорба, в потенция M1000.

24 09 2010
scanman

Ми пробвах със зелева чорба от немско кисело зеле в консерва, после и със сок от кисели краставички, ама нещо не ме хваща пустата му хомеопатия :)

18 10 2010
Bojo

Те русите главици в салоните откъде да знаят, че това е пълна глупост :)

14 01 2011
Tweets that mention вега тест « begem0t's blog -- Topsy.com

[…] This post was mentioned on Twitter by Kiril Todorov, Kot Begemot. Kot Begemot said: @if__fi @ju това е вега тест https://begem0t.wordpress.com/2010/09/04/vegatest/ […]

19 11 2012
zayu

Уважаема г-жо begem0t :)
Съзерцавайки в празното пространство и слушайки нашумялата песен „Сутрин ставаме, вечер лягаме“, ме осени великата идея, как да помогна на все повече затлъстяващата ни нация (срещу 75 лв. на сеанс), като изобретя нов диагностициращ уред наречен HronoDiet Analyser, който ще дава информация, в кои часове и минути от деня е най-добре да се яде без да се дебелее разбира се. Анализът ще се прави въз основа на електро-магнитното излъчване на енергийния поток и аурата на човека. Ако уредът се свърже с Вега тестера посредстом HDMI кабел, ще може да се дава по-точна информация – не само кога, но и кои точно храни да се ядат в дадения час. Надявам се ще ми помогнете с теоретико и (псевдо)научните термини и обяснения, като не забравяте да включите квантовата медицина, за да могат хората да разберът, че се използва един нАучен и високотехнологичен подход за диагностициране. Също така мисля, новият уред да има дигитален дисплей, а не такъв античен със стрелка, като на Вега теста – все пак дигиталния дава мн. по точна и подробна информация.
Предварително благодаря!

23 05 2013
Dimitar Erinin Mage

Интересно е ако благодарение на този уред реша че съм ок да ям нещо като стриди примерно, и се окаже че имам тежка алергия, дали мога да ги съдя за грешната диагноза?

23 05 2013
begem0t

представяш ли си да можеше…

28 05 2013
Lazy_666

Хоствай картинките на собствения си сайт. Едната от тях (горната) не се вижда.

28 05 2013
begem0t

мързел :)

Вашият коментар