Ваксини и други конспирации срещу здравето

6 02 2011

Въпреки че вече неколкократно писах за ваксините, продължавам да дъвча темата с надеждата повече родители да попаднат тук вместо на един от хилядите сайтове проповядващи алтернативна медицина.

Ако в Google потърсите за ползата и вредата от ваксините излизат сайтове с различни мнения по въпроса. Нарастващото недоверие на хората у здравните власти, комбинирано с ниската медицинска и биологична обща култура и големия брой материали по повод световната здравна конспирация генерират масов страх от ваксините. Този насаден от страха субективизъм после съвсем лесно се амплифицира от изобилстващите „доказателства” в мрежата. Създадените предубеждения към мейнстрийм медицината и фармацията биват умело експлоатирани от най-различни шарлатани, които ни пробутват своите книги, филми, гривнички, амулети, илачи и какви ли още не глупости. И така, стремят ли се учените, фармацевтите, докторите и властите към геноцид?

Едно от най-актуалните и набиращи популярност в България течения е движението против ваксините (anti-vaccination movement (AVM)). То съдържа два клона, които могат да се срещнат поотделно или заедно:

–          Убеждение, че ваксините не предпазват от заболявания;

–          Убеждение, че ваксините  причиняват заболявания;

Докато проучвах аргументите зад горните тези, попаднах на българския антивакс гуру д-р Атанас Гълъбов. Този тип е автор на няколко книги за хомеопатия и „Световна конспирация срещу здравето”. В последната той „отваря очите” на хората за опасните пропаганти на официалната медицина. Мнението му за ваксините открих онлайн тук.

„Ваксините не са ефективна профилактика и здравето на човечеството не се подобрява като цяло.”

През 1967 г. започва масова ваксинация на населението срещу едра шарка. По това време заразените са 10-15 млн. в 31 страни, като най-големите огнища включват Африка, Азия и Индонезийския архипелаг, Бразилия. През 1975 болестта се среща само в ограничени райони в Африка. последният известен пациент с вариола бил болничен готвач от Мерка, Сомалия, на 26 октомври, 1977. Две години по-късно нови случаи не са регистрирани и болестта се обявява за изкоренена. Подробна статия за това: тук; данни СЗО: (F. Fenner et al., Smallpox and its Eradication, WHO, Geneva, 1988)

„Дори напротив – появяват се нови, и то още по-сериозни инфекциозни болести и се увеличава броят на хората с хронични заболявания.”

Иначе казано, „масовото ваксиниране и появата на нови заболявания се увеличават паралелно“. Моите уважения, но корелацията не означава причинно-следствена връзка. Употребата на радиоапарати също се е увеличила във времето. Означава ли това, че радиоапаратите са отговорни за появата на хронични или инфекциозни заболявания?

Между другото, твърдението за увеличаването на заболяванията е тенденциозно. Дейтствително, днес познаваме много повече заболявания отколкото преди. Това обаче съвсем не означава, че тези заболявания не са съществували в миналото. Просто хората не са имали знанията и методите да ги установят и следователно считат. Често не е било ясно от какво са умирали хората. „Легна болен и умря” – може да е било рак, може да е било автоимунно заболяване – кой знае. Да не говорим за множеството психични и психиатрични заболявания, които днес броим. Простете грубото сравнение, но как можете да твърдите, че аутизмът или пък АDHD са нови болести – дали много хора отнасяли епитета „темерут ” не са страдали точно от това? Няма как да знаем със сигурност.

„Трябва да се знае, че епидемиите следват определени цикли на поява, развитие и затихване, които не се влияят от имунизациите. […] Смъртността от морбили (в Британия) например е била снижена с 97% още преди въвеждането на съответната ваксина.[…] Европейските страни са изкоренили полиомиелита, без да ваксинират всички хора. Във Финландия например само една част от населението е било ваксинирано, но заболяването е изчезнало.“

Сигурно е така, но това не е аргумент за неефективността на ваксините. В изолирана неваксинирана популация, заразените хора или измират, или се излекуват и придобиват имунитет. Естествено, че след епидемията заболеваемостта ще спадне. Поколението на оцелелите обаче няма да е предпазено (имунитетът не се предава генетично), затова следващият път епидемията пак ще ги покоси – пак някои ще измрат, останалите ще оцелелят с имунитет и епидемията ще отшуми. По този начин се получават циклите, които Гълъбов споменава. Заболяването изчезва временно. Ако поколението се имунизира, нова епидемична вълна няма да има. С ваксините заболяването изчезва трайно. Така например нови цикли на детски паралич или морбили  не са наблюдавани в страните със задължиелни ваксинации сред ваксинираното поколение. (Огнищата на морбили които избухнаха при ромите бяха именно у неваксинирано население.)

„Данните, отразени в доклада на д-р Кристин Севърин на една медицинска конференция, състояла се в Дейтън, Охайо, през ноември 1993 г., показват, че през 1989 г. почти три четвърти от докладваните случаи на морбили (дребна шарка) в щата са били при ваксинирани хора, като 80 % от тях са били при лица над 14-годишна възраст.[…] При преглед на 1600 случая на морбили в Квебек, Канада, между януари и май 1989 г. се установява, че 58% от разболелите се деца са били ваксинирани.”

С други думи, „ваксините не действат”. Вярно е, че някои ваксини не са 100% ефективни, а около 90 и няколко %). Именно по тази причина за постигане на ефективна профилактика е необходимо 100% от населението да е ваксинирано. Ако населението е масово имунизирано, то вероятността болестта да срещне неимунизиран човек е нищожна, а да се разпространи – съвсем. Moже би тази концепция е сложна за разбиране, за повече информация потърсете „колективен имунитет“. Ако вие нямате имунитет дори след ваксинация, вие имате най-голям интерес населението да е масово имунизирано!

Помислете: нека вземем 90% ефективна ваксина. От 100 ваксинирани деца 10 няма да имат изграден имунитет. Появява се болно лице от чужда страна и по ужасно стечение на обстоятелствата някакси попада в едно помещение точно с 10те без имунитет. Да речем че успява да зарази 5, а те заразяват другите. Останалите 90 деца са ваксинирани, т.е. в най-лошия случай имаме 10 болни..и заглавие – 10/11 болни деца били ваксинирани.

Сега си представете, че нито едно дете не е ваксинирано. Болното заразява 5. Всяко от тези 5 заразява още 5. Скоро всички са болни. В такъв случай, това, че ваксините не са 100% ефективни значи ли, че няма полза от тях? Не мисля.

„Ваксинациите не само не предпазват ефикасно от болестите, които са предназначени, но напротив, увеличават риска от „заразяване“ с тях, като дори самите те могат да предизвикват възникването на епидемии!” – да не се връщаме към примера с едрата шарка…

Продължих нататък с идеята да опровергая всяко твърдение на доктора, но като видях колко много подобни предстоят се отказах. Както става ясно и от анекдота, разказан от един коментиращ  цитиран тук; и от това как за всяко Гълъбово изречение на мен се падат 10, трябва да изпиша цяла книга само за една негова страница.

Този човек използва лековерието на хората, пробутвайки им скалъпени статистики и нелогични аргументи, и си продава боклуците – книги и не знам още какво. Докторът използва тип манипулация на мнението на читателя, който е много разпространен и лесен за прилагане: той задава въпроси (ужким), в които са вмъкнати (неверни) твърдения. Пример: „Защо болестите се увеличават?“. Така зададен въпрос несъзнателно убеждава читателя, че увеличаването на болестите е неоспорим факт. Критичният читател, преди да се помисли защо се увеличават, ще си зададе въпроса – „А те преди всичко увеличават ли се наистина?“… За съжаление много малко хора поставят под съмнение така поднесена информация.

Освен казаното дотук, повече информация за това какво точно са ваксините може да намерите ТУК; и понеже неминуемо някой ще спомене за връзката между ваксините и аутизма в коментарите – първо прочетете ТУК.

А дали има конспирация срещу здравето не знам. Знам само, че ако с тези ваксини, лекарства или битова химия се стремят към геноцид, доста лошо се справят. Откакто има общодостъпна медицина, ваксини, антибиотици, дезинфектанти и лекарства, населението на земята се е увеличило от 2 млрд. на 7 млрд. души. Не знам дали са помогнали за нарастването на населението, но очевидно не са попречили.

населението на света – статистика и прогнози

Егати некадърния геноцид.

И накрая, искам да кажа на всички 2000+ гражданина, подписали се под петицията за промяна на имунизационния календар, че не знам какви права им се нарушават, но когато ТЕ не се ваксинират, застрашават обществото от разпространение на епидемии.

Ще завърша с малка галерия-поздрав за хората, които не желаят да си ваксинират децата:

от какво ли…

едра шарка

детски паралич (полиомиелит)

дифтерия

микроцефалия в следствие от заболяла от рубеола майка по време на бременността

И много други смъртоносни заболявания включително тетанус, туберкулоза, коклюш, хепатит Б, бактериален менингит…


Действия

Информация

117 коментара

6 02 2011
tanganaika

За момент щях да кажа, че ‘галерията’ е прекалена. Но после размислих, точно от прекомерно желание да си спестяваме такива гледки, буйстват толкова много антиваксерите.

6 02 2011
ju

Не знам тези шарлатани, как нямат съвест…?

6 02 2011
NP

Добре, че примера не е с мобилни телефони или безжичен интернет, че да видиш колко линка ще ти пуснат за вредата.

6 02 2011
Явор

Добра статия, браво!

Нещо, което ми прави впечатление в псевдонаучните текстове на Гълъбов, е че уж цитира някакви западноевропейски/американски изследвания или доклади, но не посочва точните източници на научната литература, от където е взел споменатите данни. Което на повечето български домакини сигурно едва ли би направило впечатление… А фактът, че дори и да съществуват такива доклади/изследвания, те може отдавна вече да са опровергани от поне десет пъти повече други изследвания, е като че ли без значение за тези хора…

Между другото, това може да ти е интересно, ако още не си чула :)
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/jan/29/sceptics-homeopathy-mass-overdose-boots

6 02 2011
begem0t

вярно е, а той е посочил толкова много „доклади“, че наистина е непосилно човек да седне да опровергава всичките.
а за 10:23 знам, да, и миналата година имаше; даже тези greater manchester skeptic society в които членувам я организират в нашия град

6 02 2011
Стоян Стоянов

Извинявам се, но има някакво противоречие. Казвате, че ако ние не се ваксинираме ви застрашаваме и вас с разпространение на епидемията.
Но ако вие сте ваксиниран и ваксините са толкова ефективни тогава от какво се страхувате?

6 02 2011
begem0t

значи вие или не четете, или не разбирате написаното – в поста ми има специален параграф затова защо е необходимо всички да са ваксинирани

6 02 2011
pi314

Това агресивно невежество на антиваксърите доста щети причини и ще има да причинява.

За мен тук играе основно един интересен елемент, следващото поколение. Едното поколение се сблъсква с болестите и ужасите причинени от тях, обаче заради ваксинацията следващото няма този „шанс“. А вече третото поколение изобщо забравя, че тези болести са били изкоренени или на границата на изчезването им с десетилетна борба и 100%-ова ваксинация. Затова и ги приема за даденост, и е свободно да реши, че няма нужда от ваксини, понеже, видиш ли, те болестите и без това почти са изчезнали.

Резултатът е завръщане на рубеолата с гръм и трясък в UK – с почти 50% нарастват жертвите и само от 2007 до 2008. Какво следва направо не ми се мисли.

6 02 2011
Наблюдаващ

„Антиваксери“… За първи път чувам този термин. И какво всъщност трябва да значи? Привеждане под общ знаменател на хора с крайни внушения срещу ВСЯКАКВИ ваксини и тези, които търсят гласност на ужасните скандали с големи фармацевтични компании и лаборатории. Няколко френски примера нашумяха напоследък.
Нежеланието да се признаят, осмислят и приемат тези факти е заравяне на глава в пясъка – от едната в другата крайност. Ние сме „проваксери“ те са „антиваксери“.
Уникална тъпотия.

6 02 2011
begem0t

Наблюдаващ, в текста си пише какво точно означава „антиваксери“. Моля, четете преди да коментирате.

6 02 2011
Наблюдаващ

В изложението пише за „anti-vaccination movement“ с двата му клона. Аз не попадам в нито един от тях. Но и не споделям виждането, че непременно трябва да се ваксинирам и ваксината по аксиома е нещо добро, макар и да не било съвършено.
Освен това, сценария с 10% ваксинирани деца с „не толкова читав имунитет“ като ПРИНЦИПНО обяснение за издънките на някои ваксини някак си е неиздържан.

6 02 2011
begem0t

Да разбирам ли че смяташ, че сценария с 100% неваксинирани деца е по-добър?

7 02 2011
ivo_isa

begem0t, права си за ваксините. Те са необходими и нямат алтернатива при борба с епидемиите. Но също така е вярно, че фармацевтичната индустрия е бизнес. А всеки бизнес гони печалба и понякога печалбарството е безогледно. Откакто тръгнаха животинските грипове и воят около тях, не съм много убеден, че всичко предлагано от фармацевтите е читаво. А и като знам по какъв начин зарибяват лекарите (разбирай подкупват), не мога да вярвам напълно в съвременната медицина. Днешният свят е много болен, защото търсенето и ловенето на балъци става организирано и методично и също е много печеливша далавера (разбирай бизнес). Нормално е в тези условия да се появят недоверие и съпротива срещу всичко рекламирано за пари.

7 02 2011
xunap

Иво, преди всичко трябва да се каже, че биснесът с лекарствата е строго контролиран, особено на Запад. Минава доста време преди някое лекарство да бъде одобрено.
Второ – не бъркай медицинската наука с търговията. Медицината има за цел да лекува хората, търговията – да печели. Когато комерсиализираш прекалено много здравеопазването (т.с. сложиш двете заедно) се получава така. Но за това също си има начини – строг контрол на лекари и продавачи на лекарства.
Трето – човек като си купува лекарства трябва да поглежда дали са одобрени от съответните агенции. У нас е Изпълнителна агенция по лекарствата, в ЕС е ЕМА – http://www.ema.europa.eu. Всичко останало човек си го взема на своя отоговорност и за своя сметка. Всъщност мошениците оперират в сферата на неодобрените лекарства. Виждали си словосъчетанието „медицинска козметика“, нали? Е това е козметика, която не е минала през одобрение, значи е просто козметика. Другото мошеничество е с т.нар. хранителни добавки и прочие неизследвани хапове, прахчета и течности.
Цялата логика за това, че ваксините вредят се съсипва пред аргумента, че капитализмът обича хората и иска да са здрави. Никой работодател не иска работниците да работят зле или да отсъстват (не дай боже да умрат от едра шарка да речем) поради здравни проблеми. Хубаво е работникът да живее и повече, така ще имаме под ръка повече квалифицирани и опитни кадри. Повече хора – по добре за капитализма: повече работници, повече клиенти –> повече печалби. Толкова ли е сложно?

1 06 2012
anti_glypost

xunap, нали се сещаш, че преди да бъдат истеглени от пазара и обявени за вредни всички лекарства са били доказано безопасни. Или твърдиш, че няма такива случаи?

7 02 2011
някой
7 02 2011
begem0t

„Освен казаното дотук, повече информация за това какво точно са ваксините може да намерите ТУК https://begem0t.wordpress.com/2009/10/01/antivax/; и понеже неминуемо някой ще спомене за връзката между ваксините и аутизма в коментарите – първо прочетете ТУК https://begem0t.wordpress.com/2010/02/10/mmrfrau/

Това го пише по-горе. Вие коментирате без да 4етете поста. Следващия такъв ще го изтрия.

7 02 2011
voland

Баси, знаех какво ще се отвори преди да цъкна на линка. Само две забележки:

„Hannah Poling was found to have a mitochondrial disorder (MD), and that the vaccine worsened her condition. The court did not rule that a vaccine caused autism. Note, mitochondrial disorder is not autism, though some in the anti-vax camp claim it is.“

„Despite the low standards of proof in the vaccine court (more likely than not, or 50% + a hair), no one has been able to establish a causal relationship between vaccines and autism.“

7 02 2011
някой

Четох, четох, ама оправданието „ваксините по принцип са безопасни ама ако затрият точно вашето дете – sorry“, някакси не звучи убедително

7 02 2011
Лъчезара

На мен пък ми е интересно това твърдение на Иво „Днешният свят е много болен…“ На какво се основава? На какви данни?
Много болен в сравнение с вчерашния свят, който е бил по-здрав?

Иначе мен лично много ме дразни, когато се дискутират болести и здраве как разбирането на повечето хора е, че здравето им е едва ли не гарантрирано. Никой нищо не прави за себе си, не ходи на профилактични прегледи, яде лайна, няма грам движение в ежедневието си, пуши като комин изобщо никаква отговорност за собственото си здарве, защото, нали, то каквото е „писано“ това ще стане, лекуват се с ракия и после тея същите хора реват „лекарите такива…“ „фармацефтите онакива..“ Собствената отговорност за нищо я нямаме и все някой нещо ни е виновен.
Сори, че не е баш по темата за ваксините…

7 02 2011
tanganaika

@някой – и колите припнципно са безопасни, освен ако не се случи нещастие с теб или някой близък. Тях да ги забраним ли?
Да, знам, че не е добър пример, че колите не са задължителни, но аргументацията ти е подобна. От няколко частни случая, се опитваш да извадиш генерален извод.
Ползите от ваксините (като такива), са огромни и милиони пъти оправдават използването им, дори и да има 10 на милион частни случая с усложнения. А това дори не е доказано.

7 02 2011
Василена

Всеки път като пуснеш подобен постинг, получавам един малък душевен оргазъм. :) Майка съм на двугодишно дете и също съм чела коментарите на „антивакс“ обществото по форуми и паланки, гледала съм лудата д-р Папазова, д-р Гълъбов, д-р Михайлов, д-р Найденов и още знайни и незнайни гурута на тази общност. Това, което ми прави впечатление е, че те не са като редовия лекар, джи пи или специалист, който има в практиката си 1000 + човека или преглежда на ден по 50+ пациента. Защо? Защото имат адски много свободно време, поради което са избрали медийната сцена, чрез която да увеличат своята популярност. Схемата е проста – българският народ има ниско доверие в медицината и лекарите като цяло (толкова скандали тресат България, че няма нужда от примери) и всяко ново явление/ нов месия е като маана небесна. Перфектната основа за развитие на подобно движение! Та, появявайки се тези „гурута“, които са толкова сладкодумни, с мед. образование, но и различни, имат много лесна задача – да приобщят към лоното на „различното“ нови последователи … кажи ми, ще им бъде ли трудно? :)
Сега, смешното е, че те на думи са смели (и по форумите), но стане ли напечено някои ваксинират, та пушек се вдига. :) Други, пък са поставили всички задължителни ваксини на децата си до две годинки и изведнъж, видиш ли, са размислили и повече няма и да имунизират … ;) Имат таман 4 години за размисъл и аз съм убедена, че след толкоз епидемии не акъл ще им дойде, а нз какво. :) Трети, под сурдинка разпитват за болестите (морбили, хеп А) и съм убедена, че и тайничко си слагат ваксините. :)

7 02 2011
някой

„10 на милион“, е според производителите на ваксини защото за да признаят дори тези 10, това трябва да се докаже в съда, а как се тръгва срещу фармацевтичен гигант имащ няколко свободни милиарда за адвокати може да си представиш. И аз не съм против ваксините „по принцип“ а съм против твърдението че ваксините са някаква панацея за каквато се представят.

7 02 2011
voland

Не, всъщност не е в съда, а в независимите тестове, които всяка ваксина, лекарство или лечебен продукт минава.
Запознат ли си, принципно с процедурата да получиш разрешение да продаваш дадено леркаство? Тестовете през които минава?
Причината всички шарлатани да ги заобикалят и да си пускат продуктите като ‘хранителни добавки’ е проста, няма да им мине номера да си продават разредената вода по стандартния начин.

И всъщност, ваксините не са панацея, но са едно от най-силните и работещи оръжия които имаме. Или предпочиташ да се оставим изцяло на естествения подбор?

7 02 2011
някой

Най-добрия тест е върху потребителите – след 20-30 години като се устови че дългосточната употреба причинява рак или някоя друга гадна болест и се забранява, а до тогава хората се използват като лабораторни мишки

7 02 2011
begem0t

a какво да правим – да провеждаме 50 години тестове преди да пуснем ваксината ли? а през тези 50 години с какво ще се предпазваме? или няма да се предпазваме?

7 02 2011
ivo_isa

xunap и Лъчезара, вие да не живеете на Марс?
„биснесът с лекарствата е строго контролиран, особено на Запад. „:-)
Талидомид
Как се печелят „кървави пари“ от фармацевтичния бизнес
Ей на такива данни се основава интересното за Лъчезара твърдение.

7 02 2011
begem0t

Thalidomide was sold in a number of countries across the world from 1957 until 1961 when it was withdrawn from the market after being found to be a cause of birth defects …

Виж са, то през 40те и Байер са продавали хероин. И какво сега, да спрем аспирина заради това?

7 02 2011
voland

„…severe birth defects may result if the drug is taken during pregnancy…“ и „… – The thalidomide tragedy led to much stricter testing being required for drugs and pesticides before they can be licensed…“ … “ Изобщо чете ли статията, или цитираш това, което други са ти казвали? Или да ти преведа?

По втория въпрос, не знам даже откъде да започна. Нека да спрем да правим връзка между маркетинг-а на лекарства, търговията с лекраства и реалните, научни доказателства за техните свойства.

7 02 2011
Лъчезара

Иво, на мен ми беше интересно твърдението ти , че днешния свят е болен. Не, далеч не е толкова болен колкото през вековете, в които милиони са измирали от бубонна чума, например. Едно време – през тъмните векове са се лекували с „пускане на кръв“. Каков ще кажеш, жалко, че не се практикува сега, а? Ама пък от друга страна тогава алчните производители на ковчези и те ще загладят косъма…
Аз не се заблуждавам, че няма проблеми и корупция във фармацефтичната индустрия и че те трябва да се решат, но благодарение на нея сега живеем един много по качествен и продължителен живот.
И да всички лекарсва имат странични ефекти, това не са ти бонбони.

8 02 2011
xunap

Само ми потвърждаваш тезата за строгият контрол върху лекарствата. Къде съм казвал, че компаниите са добри? Казвам, че са сторго контролирани, статията в „Сега“ го потвърждава.
Като са толкова зли и пробутват на хората каквото им падне, как ще обясниш, че продължителността на живота в гадните кап-държави е най-голяма: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy#List_by_the_CIA_World_Factbook_.282009_estimates.29

7 02 2011
coroviev

Адмирации за нервите които имаш да напишеш цял пост опровержение на тоя доктор. Аз съм се опитвал в устна форма да го оборвам пред негови поддръжници, ама не издържах. То само препинателните знаци в тоя велик „труд“ са верни. Ако ти се занимава, може да се пробваш да оборваш и другата конспирация, страшно популярна в днешно време, флуорните препарати се рекламират, предписват и поставят в пастите за зъби с цел „брейнуошинг“ за превръщане на населението в послушно стадо, защото флуорът има свойството да те направи зомби. Тук се опитах да дам пример с Бургас, че е бил ендемична зона на флоуроза и поисках обяснение, защо кореняците бургазлии хич не са послушни, ами са си проклетии? Отговорът гласеше: „Защото природният флуор е полезен, ама тоя в пастите за зъби е синтетичен и е вреден.“ На това успях да реагирам само с едно „Муууууууууууу“ и тръгнах да си търся дупка да се зария по-надълбоко.
П.П. Значи, там дето ме цитираш, трябва да уточним, че историята не е моя, а е от един сайт „Български саракт“.

7 02 2011
begem0t

Да мен едни лелки искаха да ме въвлекат във пирамидален маркетинг на някакви китайски добавки, като ми обясниха, 4е техния калций бил с намсикви сертификати за полезност щото бил природен, а не синтети4ен. Аз ги попитах как се прави „синтети4ен калций“ и им обясних, 4е единствения на4ин да синтезираш хими4ни елементи, какъвто е калция, е с ядрен синтез (евентуално и философски камък), а те ме гледат тъпо…

8 02 2011
ivo_isa

begem0t, не е обективно да се спреш само на първата препратка, както и да спреш на половината от нея… Не искам да споря за глупости. Както казах – съгласен съм с голяма част от твоите научни доводи. Искам само да разбереш един път завинаги, че такова животно като „чиста наука“ нема ;-)
Между другото, по повод аспирина – аз не употребявам продуктите на Coca Cola. По време на втората световна война Coca Cola създава търговското име Fanta, за да заобиколи забраните за продажба в Германия.
Лъчезара, явно не ми следиш мисълта, или аз не мога да я изложа разбираемо. Както вече писах, всеки бизнес гони печалба и в повечето случаи печалбарството е безогледно. Защо днешния свят? Защото търсенето и ловенето на балъци вече е системна и организирана дейност. Това изобщо не изключва здравеопазването във всеки един аспект.

8 02 2011
begem0t

Не мога да разбера, ivo_isa, какво искаш да кажеш. Моята теза е, че ваксините, дори и несъвършени, са най-доброто решение, което имаме засега. И докато мъдрим други по-добри, по-хубаво да се ваксинираме, отколкото да не се ваксинираме. Не си ли съгласен?

8 02 2011
някой

Обективност не може да се очаква от човек който е силно финансово заинтересован от дадения проблем, но със сигурност не е обективно да хванеш някакви извадки от някъде без дори да дадеш линк към пълния текст, да нахвърляш волни разсъждения от позицията на абсолютна компетенция и да обявиш всичко останало за пълни глупостти. Естествено твойте писания са „ПЪЛНИ МЪДРОСТТИ“ и за това не е необходимо да дадеш право на отговор на ония „тип“ който нападаш така жестоко. Ония „тип“ всъщност е жив човек и си има и сайт – http://www.biomedica-consult.com, за да ме опровергаеш може да му пратиш емаил и да го питаш за източниците му например. А на мен ще ми бъде много интересно да науча отговора на въпросите които той задава в предговора на книгата си, а именно:

Защо въпреки широко изтъквания напредък на медицинската наука броят на болните продължава да се увеличава? Защо средствата, давани за здравеопазване, непрекъснато нарастват с всяка изминала година? Защо се появяват нови болести? Защо нещата в здравеопазването като че ли стават все по-объркани и дори излизат извън контрол? Защо все повече хора са недоволни от официалната медицина и търсят помощта на алтернативни лечебни методи? Защо официалната медицина не признава и не допуска широкото разпространение на други видове лечебно въздействие освен синтетичните медикаменти, хирургията и лъчевата терапия? Как стана така, че идеите на Хипократ, чиято клетва полагат при завършването си медиците, бяха пренебрегнати?

8 02 2011
begem0t

Отговори на тези въпроси има в моя текст, ако си беше направил труда да го прочетеш и да го разбереш.

8 02 2011
ivo_isa

С това съм съгласен, но не със всичко предлагано на пазара на лекарствата. Например с противогрипната ваксина.

8 02 2011
Лъчезара

Иво, противогрипната ваксина не е задължителна. Аз лично не си правя противогрипна, щото така или иначе ме хваща рядко грип и ми минава след 2 дни неразположение и няма да умра от него. Но ако бях от някоя от рисковите групи – бих си правила. Задължителните ваксини са срещу далеч по-сериозни болести, които не минават за 2 дни, ако изобщо минат…
Съществуването на ваксини, лекарства за една или друга болест не лишава хората автоматично от разсъдък. Не е казано, че трябва всички като добри овчици да си купуваме всичко, което се ракламира, без капчица мисъл. С други думи никой не те кара с пистолет до слепоочието да си сложиш противогрипна ваксина, не прехвърляй отговорността за себе си на друг. It’s that simple.

8 02 2011
Лъчезара

1. Защо въпреки широко изтъквания напредък на медицинската наука броят на болните продължава да се увеличава? – Защото се диагностицират и нови заболявания, които преди не са били известни.
2.Защо средствата, давани за здравеопазване, непрекъснато нарастват с всяка изминала година? Вж. 1- нали не очакваш някой да прекара половината си живот в изследване на дадено състояние и при пробив да ти го даде заради сините ти очи? Образно казано.
3. Защо се появяват нови болести?- От къде знаеш, че преди не са съществували?
4 Защо нещата в здравеопазването като че ли стават все по-объркани и дори излизат извън контрол? – това е проблем на мениджмънта- защото е некадърен, а не на медицината.
5.Защо все повече хора са недоволни от официалната медицина и търсят помощта на алтернативни лечебни методи?- тук отговора е отчасти като на въпр.4, и отчасти: защото са прости. Имат нужда от магия и искат нещата да стават лесно като на магия. По-лесно е да си купиш чудодейни хапчета и да отслабнеш с 20 кг. отколкото да почнеш да се храниш балансирано и да спортуваш.
6. Защо официалната медицина не признава и не допуска широкото разпространение на други видове лечебно въздействие освен синтетичните медикаменти, хирургията и лъчевата терапия? – защото официалната медицина е наука, а не магия и не признава магиите. Обаче не е казано, че признава само синтетични лекарства. Има например едно клинично изпитване за влиянието на сок от боровинки върху хора с варикозни вени, което гласи, че 71% са почувствали подобрение в състоянието, за разлика от 40 % от групата на плацебо. Не ми се търси линк сега.
7.Как стана така, че идеите на Хипократ, чиято клетва полагат при завършването си медиците, бяха пренебрегнати?- като почнем да си говорим за възвишени морални ценности аз няма какво да кажа. Оттеглям се ;)

8 02 2011
някой

Точно това очаквах да кажеш

8 02 2011
Estranged

@някой
Това кой какво очаква не е от значение. От значение е само и единствено това каква е действителността.

8 02 2011
begem0t

Мерси на Лъчезара за изчерпателния отговор. Твоите въпроси, „някой“, са толкова състоятелни колкото и „Защо небето е оранжево?“. Какъв отговор очакваш, като то преди всичко не е оранжево?!

9 02 2011
някой

постът е изтрит поради повишено съдържание на несъстоятелни глупости
https://begem0t.wordpress.com/fortrolls/

8 02 2011
ivo_isa

Нищо не е толкова просто:-) Особено при живите организми.
Пишеш глупости.
1) Кои болни? На познатите заболявания няма ли?. Заради повечето контакти и мобилността. Заради привикване към лекарствата също. Заради срутена имунна система при безогледно приемане на антибиотици и още …
2) Средствата нарастват и по много други причини – включване на лекарите в рекламната и дистрибуторска дейност на компаниите например;-)
3) Появяват се. Някои безвредни микроорганизми се превръщат в болестотворни при нарушения на нормалната флора в организма, поради използване на антибиотици. Много често поради незнание или нежелание за по-сериозно отношение, лекарите ползват широкоспектърни антибиотици, честа смяна на антибиотици… Самият стремеж към стерилност довежда до обратен ефект и микробите или привикват към новите условия, или безвредни организми мутират, а може и просто да се втурнат в опразнените ниши и да се превърнат в патогени.
4) Не ми говори за управление, когато всичко просто е опряло до пари.

9 02 2011
Estranged

Мале, мале, колко страшно, колко зловредно.

Ако имаше начин да се пътува във времето, би било супер недоволните от зловредния ефект на съвременната медицина да бъдат пращани в средновековието, а защо не и в праисторията – кой накъдето го влече.

9 02 2011
Лъчезара

Някой, убиваш ме, честно!
Значи, никой не спори, че на билкова основа няма лекарства има многобройни клинични изпитвания, но не си мисли, че ще набереш няколко стръка от полето и ще си направиш чай и готово. Това е някаква романтизирана представа, да не казвам тотално глупава.
Има и изпитвания с алфа-линоленова киселина, която доказано благоприятно повлиява диабетната полиневропатия.
Има билки които могат да предизвикат аборт, има отровни билки.
Всички тия билкови хапченца, които се продават по аптеките са безвредни, защото практически не действат за нищо (визирам продуктите на Д-р Тошков ли какъв беше там). Ако действаха щеше да има безброй натровени хора, защото колкото и безобидни да ти изглеждат „билките“ не знаеш как ще взаимодействат с другите лекарства дето ги пиеш.
И аз честно не мога да се разбера какво е това вторачване във ваксините. Като се замисли човек хормоналните противозачатъчни препарати, например имат далеч по-сериозни странични ефекти, наред с полезните.
И да, медицината разглежда студешно и бездушно човешкото тяло, защото то е точно това- тяло, което работи на база на някакви определени принципи. Храната за душата и държането за ръчичка не са приоритет за медицината- за това си има философия, психология и т.н. и те си имат своето място (някои хора предпочитат и религията, което си е тяхно право, колкото и тъпо да е). Но просто не може да караш медицината да се занимава , с нещо което не е неин приоритет.

9 02 2011
xunap

Ааа, билките… Обичам да давам за пример жълтият кантарион. Имаш проблем – редовно те боли стомаха. Затова всеки ден пиеш 1 литър чай от жълт кантарион, бран е от най-отдалечените баири на Стара планина, гарантирано „био“.
След един месец може да ти е минал стомаха, но пък силно усещаш антидепресивният ефект на жълтия кантарион. Хората не могат да си обяснят как така си толкова щастлив. В същото време са ти разширени зениците и се налага отвън да ходиш с тъмни очила, а нощта страшно ти харесва – няма какво да ти дразни разширените зеници.
Тъй, малко хора си дават сметка, че в една билка има няколко вещества и всяко почва да ти действа. Ооо, още по-малко си дават сметка, че с някои билки не бива да се прекалява, да не говорим, че трябва да се вземат рядко. Нали е природно бе, що да не мога да го пия колкото си искам? Не е някаква химия! И после ходим като зомбита, щото жълтият кантарион ни е разширил зениците и мразим слънцето.

9 02 2011
begem0t

Абе то и мухоморките са природни… Билките съдържат много биологи4но активни в-ва, но кофтито е 4е с отвара трудно се дозира. Връщност много лекарства са пре4истени и преработени, дозирани извлеци на то4ното активно вещество от растение или микроорганизъм. Пеницилинът да не е синтети4ен слу4айно – не, пре4иства се от плесента… Това са много разпространени погрешни схващания, 4е пове4ето лекарства са синтети4ни; и 4е природните неща са полезни, а синтети4ните – вредни…

10 02 2011
ivo_isa

voland, извинявай, изтървал съм те. Струва ми се, че ти си „хвърлил“ един поглед върху статията в Wiki:
В августе 1958 года от компании Grünenthal поступило письмо, в котором отмечалось, что «талидомид — лучшее лекарство для беременных и кормящих матерей». Этот пункт почти сразу же был отражён в рекламе средства в Великобритании компанией Distiller, несмотря на то, что исследования влияния препарата на плод не проводились ни немецкой компанией Grünenthal, ни английской Distiller. Талидомид стал успешно применяться для устранения неприятных симптомов, связанных с беременностью, таких, как бессонница, беспокойство, утренняя тошнота.[2][3]
Пак там:
Применение в современной медицине
В настоящее время талидомид применяется для лечения проказы, множественной миеломы[20] и других серьёзных онкологических заболеваний. Применение препарата регулируется программой Pharmion Risk Management Program (PRMP)[21].

Estranged, страшно е наистина. Влизал ли си скоро в болница? Разликата между лекарство и отрова е само количествена, а предписването на лечение е субективен процес.
Подсещаш ме за оня виц, в който един не се чувствал добре и отишъл на доктор, след което минал през аптеката и купил лекарствата, а накрая ги изхвърлил в кошчето, защото всички трябва да живеят. Вицовете никога не са безпричинни.
Лъчезара извинявай и ти:-)
1) Грипът е много сериозна болест, но няма сериозно лечение. Това имах предвид.
2) Медицински пиявици и сега се ползват:-)
3)И за другите ваксини никой не ми е опрял пистолет, но съм си ваксинирал децата.

10 02 2011
voland

Да, смятали са го (погрешно) за добро лекарство, засекли са отклонения, проблеми и следствие на това, условията за лицензиране на лекарства са били затегнати. Много.
Това го намирам за изключително позитивно и това е точно силата на науката, когато сбърка се поправя, доколкото може, науката е процес на усъвършенстване.
Та?

11 02 2011
Estranged

Да, преди 3 години съм влизал в болница и благодарение на това все още съм жив. Недоверието към неквалифицираните лекари и лошите практики в болници, фармацевтични компании и т.н. не променят това, че медицината работи. А елементарни познания по история показват, че сега сме по-здрави и нахранени от когато и да било.

10 02 2011
coroviev

Всеки медикамент минава задължителни 10г. изпитания, преди да бъде пуснат на пазара. А аз така и не разбрах, кое е вредното във ваксините според антиваксърите, активната им част, стабилизаторите използвани в тях или и двете. И ако приемем хомеопатията за алтернатива, как точно ще бъде овладяна една епидемия, като самите хомеопати твърдят, че този вид лечение изисква доста продължителен период от време. И разбира се редовни прегледи струващи м-у 25 и 50 лв. Странно, но „чистата“, и „природосъвместима“ „медицина“ също струва пари и то често пъти повече отколкото един нормален преглед. Някой спомена, че се пречело на алтернативните лечители, не е вярно, навсякъде е пълно с хомеопати, билколечители и пр. Работят си съвсем нормално и законно.

10 02 2011
xunap

Как се казва алтернативната медицина, за която е доказано, че работи? Медицина.
Как се нарича алтернативното лечение, за което е доказано, че работи? Лечение.
„Алтернативно лечение на рак“ означава, че не те лекуват, но за сметка на това пък ти вземат доста пари. Не оставят човек да умре без помощта на хомеопат. :)
Мисля, че алтернативните лечители трябва да се преследват от закона. Или поне избралите алтернативно лечение да нямат право да се долекуват с пари от Здравната каса. Доколкото знам в Швейцария е така. Ама Швейцария е завзета от фарма компаниите ще речете…

12 02 2011
hihi

„Мисля, че алтернативните лечители трябва да се преследват от закона. Или поне избралите алтернативно лечение да нямат право да се долекуват с пари от Здравната каса.“

Защо пък да нямат право да се долекуват с пари от Здравната каса? Значи имат право да дават пари за Здравната каса, но нямат право на собствен избор? И какви алтернативи за лечение на рак предлага Здравната каса? Да си отидеш бавно и мъчително, добре отровен от химиотерапията и не задължително от самия рак, а в някой случаи от „безобиден“ грип! Уж всичко трябва да е безплатно за онкоболните, а за всяко изследване се плаща. Защо да трябва да стои избора или едното или другото? Не може ли и двете заедно?

11 02 2011
Mulder

Дивя се как обясняваш на бг-мамите наука.. Дори статистически проучвания няма да ги убедят в правотата на васкинациите и напредъка в медицината. Класическия метод да ги оставим да си чукат главата като не желаят ваксинация много добре си обяснила защо не би могъл да е ефективен. Забравяш може би, че представляват риск и за имунокомпроментирани пациенти, вероятностите за нетраен имунитет при някои ваксинации все пак се дължат на високата индивидуалност на организма и имунната система. Не може и да гарантираме 100% здраве по време на ваксинация, нали? Абсолютен факт е, че повечето от хората които ще хейтват колко грешиш и колко са ни промили мозъците злите фармацевтични компании, няма да прочетат един вагон книги с успехи от васкинациите, а глупостите на няколко retard-а в internet.

12 02 2011
maskata

Ваксините са необходими и комунистите даже са въвели някои от тях за задължителни,ала как сега една БГ мама да си ваксинира милите 2 рожби ,като трябва извади пари ,които съставляват заплатата и за година,а?Ами ужасно е! В този смисъл за мен никак не седи на преден план въпроса за ,или против :((((((……….

13 02 2011
therealgenadi

Прочетох внимателно статията и мисля, че лъжеш.
1. Защо все повече хора са болни при положение че медицината „НАПРЕДВА“
2. При положение, че на една близка на майка ми хомеопатията и спаси живота, ти как ще ми докажеш, че не работи?
3. Ако еволюцията е вярна, защо не виждаме куче да роди слон с крила или някакъв нов вид?
4. Нима знаеш по-добре от потребителите на бг мама какво е по-добре за децата им? Ти чувала ли си за аутизъм? Знаеш ли, че хората са измислили тази болест за контрол над популацията.
Престани да лъжеш хората, а прочети малко езотерична литература.

13 02 2011
13 02 2011
pi314

4. Графика на продължителността на живота в САЩ за последните 50 години.

За останалите си глупости можеш и сам да почетеш, започни от randi.org.

13 02 2011
voland

Аз очертавам една окръжност около този блог, ти не можеш да постваш в него, защото не искам. Ха!

14 02 2011
Стоян Стоянов

Бивщия здравен министър Божидар Нанев е даден на съд заради вноса на 200 хиляди ваксини срещу свинския грип, като е ощетил бюджета с 2.5 милиона лева, чиито ваксини въобще не бяха използвани. Миналата година СЗО предупреди за „пандемия“ от свински грип, като очакващите жертви трябваше да бъдат 7.5 милиона души.
Тези факти забравихте ли?
И аз изкарах свинския грип тази година. Точно за два дена и половина се излекувах с Фервекс.
За какви ваксини ми говорите тук. Че аз съм чел не само за безумните ваксини срещу грип, но и за такива срещу високо кръвно налягане, срещу напълняване и кокоши трън. Който смята, че те имат някаква полза- да си ги слага, но да задължаваш и останалите да си ги слагат е пълно безумие. Да не говорим за автора, който настоява за 100% ваксинация на всички?!? И самата мисъл, че ти ако не си ваксиниран застрашаваш останалите, които са уж ваксинирани си е пълно признание, че ваксините са безполезни.
Тук една госпожа говори срещу д-р Папазова, д-р Гълъбов и други наши лекари, които много ясно осъзнават безсмислието на ваксините. Преди 7 години съпругата ми беше оперирана от рак на дебелото черво. Хирурга, който я оперира й предписа химиотерапия с думите:“ Ако успее да изкара 6-те курса на химиотерапията, може и да преживее 5 години“. Добре, че се свързах тогава с д-р Папазова след 3-тия курс, защото съпругата ми получи оток в белия дроб и бронхопневмония. Думите й за химиотерапията бяха: „Химикалите, които се използват при нея са БОВ (бойни отровни вещества)“ и благодарение на нея съпругата ми вече е здрава, въпреки предсказанието на хирурга. И знаете ли как пребори отока в белия дроб д-р Папазова? С обикновен перлен прах от китайския магазин. А рака- с хапчета, съдържащи две аминокиселини, екстракт от зелен чай и вит.С . Освен това д-р Папазова е член-кореспондент не само на БАН, но и на американската академия на науките и такова отношение към един от най-влиятелните доктори на България от лекари и фармацевти, учили по учебници, писани с финансовата подкрепа на фамилията Рокфелер е твърде смешно.
Същото е и със СПИН. То първо такава болест няма, а има пълен срив на имунната система, причинено по хиляди различни причини, но „медиците“ веднага обвиниха някакъв вирус, чиято снимка дори не могат да покажат. Това не им пречи обаче да прилагат „лечение“ срещу него, струващо стотици хиляди долара.
Какво да кажем пък за д-р Матиас Рат, който директно обвинява съвременната западна медицина за огромното нарастване през последните години на сърдечно-съдовите и ракови заболявания.

15 02 2011
18 02 2011
begem0t

Ne sme vijdali HIV, a ? A tova kakvo e spored teb, fantazia?

hiv

15 02 2011
begem0t

Никой не те задължава да се ваксинираш срещу грип. Тук говорим за ваксини срещу детски паралич, туберкулоза, тетанус и други такива инфекциозни заболявания, срещу които ваксините доказано действат.

В кой от аргументите ми изложени в горната статия виждате нещо невярно или нелогично? Конкретно?

15 02 2011
coroviev

Прави ми впечатление, че всички мнения, като това на Стоян Стоянов са издържани в един и същи стил, все едно през една школа са минали. Да не би тук да е намесена световната конспирация? Агент-провокатори на масоните и илюминатите пратени из нета да объркват главите на бедните потребители и така да наложат НСО! Тук обаче прозира пръста на Рокфелер…никой, ама никой себеуважаващ се природник няма да пие „Фервекс“! Това е гадна химия съдържаща брейнушинг съединението парацетамол!!! А то вреди на черния дроб! А в комбинация с аскорбинавота киселина, аутизма е в кърпа вързан! А да, http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://img.medscape.com/pi/emed/ckb/infectious_diseases/211212-1358427-211316-1377300.jpg&imgrefurl=http://emedicine.medscape.com/article/211316-overview&usg=__LFiPqtpXgggEooQw2Ks_iMn8Hwo=&h=500&w=609&sz=218&hl=bg&start=2&zoom=1&tbnid=S0fmJuZdByFNHM:&tbnh=112&tbnw=136&ei=ICBaTbqnMIyZOp6EiKoL&prev=/images%3Fq%3Dhiv%2Bvirus%2Belectron%2Bmicroscope%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DC6Z%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26biw%3D1280%26bih%3D613%26tbs%3Disch:1%26prmd%3Divns&itbs=1 снимки в профил и фас на несъществуващия ХИВ вирус. Съжалявам, че източника е официално-медицински, ама алтернативната медицина ползва методи за визуализация, които немогат да бъдат копирани на хартиен или електронен носител.

18 02 2011
xunap

„Същото е и със СПИН. То първо такава болест няма, а има пълен срив на имунната система, причинено по хиляди различни причини, но „медиците“ веднага обвиниха някакъв вирус, чиято снимка дори не могат да покажат.“
Пич, ако си вярваш, тогава да вземем да те отглеждаме здравословно за няколко години – високо в планината на чист въздух, ще те храним с „био“ храни и ще пиеш чиста вода. После ще ти инжектираме малко вируси на СПИН и ще видим дали ще ти стане нещо. Разбира се, при същите условия – планина, биохрани и т.н. Мисля, че предложението ми е честно. Можеш да навиеш няколко тибетски монаси да участват в експеримента. Така ще докажем световната конспирация срещу здравето. Мисля, че участието на лекарите Папазова и Гълъбов е задължително, и то като членове на тестовите групи.

18 02 2011
ivo_isa

coroviev, к’во точно лекуваш с парацетамол?

19 02 2011
cocroviev

Рак, мерак, кокоши трън, помага и за помятяне.

19 02 2011
ivo_isa

Намерил си панацея. Сигурно ти действа и срещу запек и против разтройство.

23 02 2011
Бай Гошо дет мирише лошо
24 02 2011
Минаващ

Ето още едно гениално умотворение: http://www.blitz.bg/article/22353

25 02 2011
begem0t

мдаааааааааааааа

28 02 2011
voland

Между другото, случая с Хана отпада също:
http://genome.fieldofscience.com/2011/02/supreme-court-saves-vaccine-system.html

12 03 2011
Антивакс, антиразум

[…] на съвременната медицина. Първо, защото на друго място Бегемот се е справила по-добре, и второ, понеже, въпреки това, аргументите ѝ имат […]

28 03 2011
marissaferro

Begemot, поздравления за блога, знанията и ентусиазма ти. Аз също много се дразня, когато гледам как псевдоучени манипулират хората, но не ми достига ентусиазъм, за да им отварям очите непрекъснато. Хората обожават теориите за конспирация и нямам представа защо. Може би страхът от контрол е дълбоко вкоренен в човешката психика още от времете, когато Слънцето е било бог, а слънчевото затъмнение – краят на света. Ако се занимавах с психология, цял докторат щеше да излезе от тази тема.

28 03 2011
begem0t

Мерси, между другото преди време бях на семинар на една дама, която прави докторат именно на тази тема; изненадващо, няма почти никакви изследвания в областта.

29 03 2011
estranged2

Хората обичат теориите на конспирацията, защото обичат да очовечават света. Много по-удобно е някой човек-виновник да стои зад нещастията ти, отколкото виновни да са химията, физиката, биологията – тях няма как да екзекутираш, не можеш да ги удариш, нищо не можеш да им направиш (освен да ги разбереш, но това е трудно). Те дори не ти вредят от злоба, дори да те унищожат, няма да изпитат усещане за триумф, все едно им е дали ще си добре или зле.
Много по-лесно и приятно е да разглеждаш света като сбор от човешки мотивации, цели, планове, и „съдба“, „писано е“, отколкото да разбереш, че истинските закономерности на света нямат нищо общо с каквото и да е човешко нещо. Че светът не просто не е правен за хора, ами няма и нищо общо с картинките, които рисуваме в ума си за него.

За съжаление човешкият когнитивен процес има вродена склонност към религия и очовечаване на света. Като видиш квадрат и триъгълник да се движат наляво, ще си кажеш „А, квадратът гони триъгълника“.

30 03 2011
marissaferro

Благодаря, estranged2! Точно за антропоморфизма питах. Благодаря за разясненията.

21 05 2011
Влади

Много ми е смешно как антиваксерите дават за примери как злите фарми си пробутвали ваксините само и само за да печелят, когато от тия ваксини нямало никакъв смисъл щото, видите ли, сега имало повече болни и прочее несвързани невротизми под формата на „обосновани“ твърдения. Интересно, на мен една ваксинация срещу грип (правя си я всяка година) ми струва около 50 швейцарски франка (към 40 евра по сегашния курс). От които фармата получава около 12. Тоест, от моето ваксиниране фармата печели по 12 швейцарски франка (около 9 евра и нещо) годишно. Много ми е интересно защо си дават толкова зор тия хора за едни нищо и никакви 12 франка на калпак годишно след като въпросният калпак за въпросната година изпива около 300 бири (къмто 450 франка). Ми аз ако съм на фармите, моментално се ориентирам към бирения бизнес, явно има повече печалба в него :)))))) За дрехи давам пък сигурно и повече пари. За гуми на колата – към 250, за дъвки – поне 150… За тия неща няма световна конспирация, нали? Ама за 30 пъти по-малки суми – аааааа, има, как! Няма начин да няма! Ба си психясалото племе!

11 06 2011
случайно попаднала

Съвсем случайно попаднах тук, но изключително много ви се радвам!!!
Страшно ми хареса начинът, по който се аргументирате, би трябвало да е достъпен дори и за бг-мамите, тези от естествено.ком и т.н., но дали;))))
Единственото друго нещо, за което се сещам в момента е, че ваксините като цяло са част от идеята за това да направим медицината предимно или колкото се може по – превантивна-т.е. вместо разходи за лечение на вече заболелите (които са много по – големи, а и не винаги с успех), ние просто да елиминираме вероятността за поява на дадено заболяване, с което се спестяват средства, но и човешка болка и страдание от хроничния ход, неизлечимостта и тежките усложнения.
За да се постигне това обаче е необходима промяна и в обществената нагласа с много повече лична и социална отговорност, здравно съзнание, а те в България очевидно са дефицитни. За сметка на това всеки е голям разбирач, докато не му дойде до главата, но тогава обикновено започват обвинения към доктори, системата и т.н. Ето защо не е чудно защо толкова се кефят на тия простотии за разни конспирации-то параноидното е начин на функциониране на по-примитивно организираната психика, с който се повишава себезначимостта и се минимизира собствената отговорност и се изкривява за собствните цели реалността. Затова и толкова се радват на разни профански изказвания и лъже-факти.

17 06 2011
za6toli

Споровете и нападките са излишни, има качествени лекарства от западната медицина, но не е случайно, че източната медицина все повече се налага. За билките е интересно защо се забраняват от Европейския съюз ,чак пък да са опасни за хората http://www.manager.bg/news/es-zabranyava-homeopatiyata. И друго нещо, ако едно време ваксините са правени с грижа за човека, значи ли това,че и днес е така,когато се поставят подобни забрани….А каква е средната продължителност на живот в Америка сега ,и каква ще бъде след време,там където хората масово са 150кг е също много интересно..

17 06 2011
The molecular biologist

Чета и ви се чудя колко сте наивни да вярвате, че на някого му дреме за Вас и за Вашето здраве! Самата аз съм завършила молекулярна биология и много неща са ми ясни, ама явно на такива като вас дори няма смисъл да им се говори и да се правят опити да се убеждават в каквото и да било. Всеки има правото да вярва в каквото си иска, но най- елементарното нещо над което трябва да се замислите е защо продължителността на живота намалява, защо се появяват упорити болести, които не се повлияват дори от цялата тази химия, която бълват фармацевтичните компании и т.н. и т.н, замислете се и над фалшивите вируси като свински грип и тем подобни и ваксините, които се разработиха за няма и 3 месеца, мислите ли че това е редно, а замисляли ли сте се какво точно съдържат ваксините които така ревностно защитавате- истината е че никой няма да ви каже състава им, не говорим за омаломощените вируси вътре, а за помощните съставки ;)… И следващия път, когато дадете поредната химия на Вашето дете, обърнете опаковката и прочетете съставките, след това обърнете внимание и на страничните ефекти на всяка една такава изкуствено създадена съставка… едва ли ще останете очаровани… толкова сме съвременни, че започнахме да се отдалечаваме от природата и от нещата, които тя ни предоставя и приемаме боклуците, които фармацевтичните компании бълват само и единствено за пари и нищо друго… Извинявам се, че се отклоних от темата, но наистина съм озадачена от нещата които чета и пак казвам, всеки има правото да вярва в каквото си иска и каквото му се струва по- правилно, не искам да убеждавам никого в нищо, просто искам да се замислите над някои неща. Peace and love!

18 06 2011
begem0t

„Аз съм молекулярен биолог и ги разбирам тези неща“ някакси не ми звучи убедително. От моя випуск един дето твърдеше, че аминокиселините имат катод и анод завърши молекулярна биология, вие ли няма… само не знам в кой предмет ви научиха как да различавате фалшиви от истински вируси. А за резистентността към лекарства щом сте молекулярен биолог сама можете да си отговорите. Продължителността на живота не намалява откакто са въведени ваксинации.

21 06 2011
The molecular biologist

begemOt, както вече казах, не искам да убеждавам хората в каквото и да е, просто знам че няма смисъл… по тази тема съм водила разговор с имунолог и затова имам смелостта да твърдя, че ваксините далеч не са това, което повечето хора си мислят че са. Под „фалшиви“ имам предвид създадени умишлено, след което за няколко месеца одобряват съответната ваксина. Но както и да е, не смятам да споря с хора като вас. Живи и здрави!

21 06 2011
begem0t

Значи, Вие твърдите така, защото някой ви е казал, че е така? Ако искате да ви изпратя няколко съвременни книги и публикации по имунология, че да можете да подходите по-критично към поднесената информация. А може би рецензираните публикации лъжат, а вашите приятели имат тайна информация.

21 06 2011
Светослав Бацоев

molecular biologist, чудех се, след като не намираш смисъл да говориш с „хора като нас“, за какво изобщо се изхаби да напишеш 2 поста тук, в които не представи никакви аргументи, а просто каза в какво вярваш ти. След като си молекулярен биолог поне си защити твърденията. Засега begem0t извади доста по-убедителни аргументи от теб.

19 06 2011
Светослав Бацоев

Аз пък наскоро си кореспондирах с едно 20 годишно момче от Щатите, което се е разболо от фибромиалгия, според него след повторна ваксинация срещу хепатит (направена по погрешка). Чувал съм и за други случаи в България където хора остават инвалиди след ваксинация. Това също щеше да е интересно да се коментира в статията.

19 06 2011
begem0t

Да, това е често срещан аргумент. Например много родители на аутисти вярват, че децата им са развили аутизъм след получаването на ваксината. Казват, например „няколко месеца след поставянето започнаха симптомите“. Само че пропускат факта, че имунизациите и възрастта, в която аутизма се диагностицира по принцип съвпадат, така че от един случай не може да се извади причинно следствена връзка. Пропускат и факта, че неваксинирани деца също развиват аутизъм не по-рядко. Мащабните изследвания показват, че връзка между ваксинациите и това заболяване няма. Заболели от МС също обвиняват ваксините – били ваксинирани и след месеци, дори години (!) ги диагностицирали с МС. Но простия факт че заболеваемостта не се различава сред ваксинираните и неваксинираните хора показва, че не ваксините са причината. В противен случай, процента заболели във ваксинираната група би бил по-голям. Не казвам, че на света няма нито един случай на усложнения след ваксина. Казвам, че анекдотични твърдения от типа „аз вярвам, че моята болест се причини от ваксината защото съм ваксиниран и съм диагностициран“ не са рационален аргумент в полза на вредата от ваксините, защото в единични случаи не може да се каже дали е било съвпадение или има причинно-следствена връзка.

1 07 2011
milen

На сайта на Capital има дебат за ваксините. http://bit.ly/mIhJ4y . Може да ударите едно рамо в борбата срещу антиваксерите. Мисля че резултатът от анкетата е важен, защото ако везните наклонят в тяхна ползва, може да се почувстват силни и да започнат да правят протести.

1 07 2011
begem0t

Udarih, ama bg-mamite me mraziat mnogo :) Btw az uchastvam kato debatior v drugia debat za kloniraneto.

4 07 2011
Lina

begem0t ,
Благодаря за усилията да напишеш своето становище. Четох в Капитал „дебата“…..Аз също участвам в бг – мамма. Темите за ваксините там активно ги следя, но не съм писала. Със сигурност заявявам, че за съжаление, успяват да всеят огромен смут, объркване и страх у мен, като майка, която е ваксинирала детето си.
Все още не мога да преценя дали съм сгрешила или не. Едва ли някога ще съм сигурна, като прибавя и липсата ми на медицинско или подходящо образование.
Страшно много противоречия има, които ме държат в шах. Наистина не мога да взема решение на 100 % /лично и осъзнато/ как да процедирам занапред.
Със този материал намирам някаква утеха, че ваксините имат своето място, което може би не е толкова ненужно и зловещо…..
имам толкова въпроси, а не знам как да намеря отговора им.

4 07 2011
begem0t

Aми, най-добре попитайте лекаря си, в крайна сметка работата им е да консултират хората. Иначе информация за ваксините за българия не знам къде и каква има, но британското здравеопазване е издало една доста подробна книжка, където е обяснено за различните ваксини. Безплатна е: http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_079917

Относно противоречията не мога да Ви посъветвам нищо друго, освен да се доверите на специалистите, и то на мнението на болшинството от тях – във всяка гилдия има хора с.. особено… мнение. Няма как да сме специалисти по всичко, и аз не знам кой е най-правилния начин да се полагат основите на къщата ми, затова плащам на инженери и архитекти да се занимават с това вместо мен. И със сигурност пропагандните филмчета и статии нямат никаква стойност, всеки може да направи видео и да си приказва каквото пожелае. Живеем в ера на свобода на словото, и се налага хората да отбират на какво да вярват и на какво не.

5 07 2011
Lina

Разбира се, че съм питала. И не един лекар и специалист. Лично, в конкретен разговор. И въпреки това, все още не съм намерила кристално ясен отговор за себе си. От 3 години се интересувам активно по въпроса. И затова и чета усилено. Информация в България има например по педиатричните кабинети /до колкото са такива/ под формата на листовки /лично съм взимала такива оттам/. Аз обаче не съм в бг. и не съм наясно как стоят нещата в днешно време като цялостно обективно информиране…

Благодаря за линка:-)

27 07 2011
Цвета

Айде една задачка за домашно. Знаеш ли, драга авторке защо ваксината МПР се прави именно на 13 месеца, не по-рано? Ако ми отговориш, ще призная, че си наясно с материята.
И един факт; по време на епидемията от морбили във Варна най-засеганти бяха циганските махали, където стандарта на живот е по-висок и ваксинационното покритие беше най-високо. Най-леко се отърваха именно махалите, дето покритието беше или ниско или никакво. Ама тези факти няма кой да ти ги каже, нали? Информацията ми е от първа ръка, между другото. За другите части от България нямам информация, за тях не мога да кажа. Тема за размисъл.

28 07 2011
begem0t

Да, защото 13 е фатално число и утроява вредата от ваксината.

30 07 2011
Цвета

Отношението Ти е изключително „сериозно“. Но аз питам сериозно наистина. По тази причина често имуногенното действие на ваксината се неутрализира и за това се прави реимунизацията на 13 години, в противен случай тя би била излишна. Но явно трябва да почетеш малко повече учебници по микробиология, имунология и имунопрофилактика, за да ги разбереш тези неща. Като пораснеш и помъдрееш и ги прочетеш повечето започни тогава да пишеш блог. Дотогава ще си останеш самонадеяна хлапачка, дето си мисли, че от всичко разбира. И дотогава се надявам никоя майка да не попада на този, защото много ще и пати главата, ако ти повярва.
ПП. Аз не съм против ваксините като цяло. Аз съм против безразборното им, невнимателно и прекалено прилагане, както обаче за жалост се практикува по почти целия свят и особено в България.

30 07 2011
begem0t

Ето, още едно 13!

30 07 2011
milen

13 е седмото число на Фибоначи.

12 10 2011
Fluti

Това го написах по повод на един дебат за/против ваксините:

Бг мама всичко знае
и не може да си трае.
Щом развихри се дебатa,
яхват мамите метлата.
„Туй, ваксините, са чума,
хич и да не става дума!“
Щом хомеопат го казва,
няма що да се доказва.
БГ мама в сайт прочела
конспирация дебела:
Фарма-мафия голяма
дебнела над наш’та мама!
Туй веднага потвърдила
на пазара лелка мила.
Тя подробности разбрала,
пък от шоуто на Гала.
Мама хвърлила престилката,
памперсите и точилката,
седнала пред компа бясна
във главата с мисъл ясна:
„Тия лекари със хъс
ще натиря в кучи г*з!
Информирана от врачки,
екстрасенси и баячки
имам право, и избирам:
бебето не ваксинирам!“
Мамите са като ято,
форума превръщат в блато,
а опиташ ли да спориш
няма шанс да се пребориш
Дори науката е няма
пред мощта на бг мама!

Поздравления за блога! Много се радвам, като виждам, че все пак са останали и умни, мислещи и критични хора на тоя свят.

12 10 2011
begem0t

помня го този дебат, да, и аз бях там :))

14 10 2011
Григор

@Цвета: Варна някакъв много специален град ли е?

От моя опит с медицината и ваксинациите, из всички други български градове, за които имам някаква информация, ваксинационното покритие в циганските махали рядко достига и половината от това в българските. Така че „фактът“ за имунизационното покритие във Варна дълбоко ме впечатлява.

Да не би там в гета да живеят българите? И точно те да си пазят децата от ваксиниране като от чума, щото „ваксините тайно водят до безплодие, заради плановете на властите“…

Ако трябва да сме сериозни, в циганските махали във Варна стандартът е точно толкова по-висок, колкото е по-добро и имунизационното им покритие. Което и обяснява епидемиологичните резултати – уви, не в желаната посока…

29 01 2012
galaga18

Аз и моето семейство лично сме засегнати от ваксините – благодарение на една от тях сестра ми стана инвалид за цял живот , нямам мнение по отношение на световната конспирация – само искам да отбележа че синът на сестра ми не е ваксиниран с нито една ваксина и до ден днешен не се е разболявал дори от грип и не заразявал никого .

5 02 2012
svetoslav80

galaga18, съжалявам за това което ви се е случило. Би било добре ако може да дадеш малко по-подробна информация – срещу какво е била ваксината, и от какво се е разболяла сестра ти (впоследствие?).

21 03 2012
Ищван Чурка

Бегемот, приемам научните ти обосновки, но считам, че стигаш до крайност в доверието си към фармацевтите. Аз съм минал всички задължителни ваксинации, но, извинявам се, против грип се „ваксинирам“ с чесън. Не че имам нещо против „Influvax“, ама айде не на тая цена все пак. Търговийка, търговийка, айде да имаме граници!

21 03 2012
Ищван Чурка

Озадачен съм, че не пусна моя коментар по темата – все пак аз, ако мога така да се изразя, съм на твоя страна. Но ти си знаеш. Аз също – слагам те в категорията „фундаменталисти“, при антиваксерите. Също толкова заслепена и вредна като тях.

21 03 2012
begem0t

по-спокойно де, да не мислите, че всеки ден следя за поява на коментари за одобрение

1 06 2012
бг-мама

Хипопотам, като си такъв умник и цитираш Англичаните, отговори ми що ли в Англия ваксинирането не е задължително? И ако имаш близък пострадал от ваксина ще ми запееш друга песен.Недай си Боже и детето ти да пострада. Ако искаш да направим така: не те знам на колко години си, но със сигурност нямаш толкова ваксини колкото се слагат на децата в днешно време. Аз ще ти купувам ваксините, пък ти се ваксинирай за всичко възможно. Да видим как ще ти е здравето след 2-3 години. Аман от тоталитарни типове като теб. Като искаш троши си главата, но дали ще се ваксинирам или не си е лично мое право! Ти като не искаш да се излагаш на риск и контакт с неваксинирани затвори се в манастир. Тъкмо да помислиш над живота.

14 06 2012
begem0t

В Британия където ваксините не са задължителни, в момента над 90% от децата до 2 год. са ваксинирани. За по-големите покритието не е такова, заради параноята от преди 10тина години, която тепърва се е развихрила в бг. И ето например в момента има епидемия от морбили http://www.bbc.co.uk/news/health-13561766 по новините казаха, че 297 от 301 заболели са неваксинирани. Сега, като ви кефи детето да страда от тежко инфекциозно заболяване вместо да поемете риск по-малък от пресичане на улицата от реакция при убождане и да го предпазите – ваше си е.

6 06 2012
stela dimova

БРАВО! Хубава статия!

10 11 2012
Dundaky

Считам, че със страшна сила и в целия обем на различните конспирато-теоритици, антиваксери, самолетно-напръсквани, електромагнитно облъчвани, йогствуващи, веганиращи, суровоядци важи правилото „Не може да се спори с радиоточката“. По-младите може и да не знаят каква е тази „радиоточка“. Е, то е нещо като радиото. С което също не може да се спори, впрочем.
Както се казва, : „Ти му думаш, то рупа ли, рупа…“
Така че, мисията на уважаемата begem0t е трудна. Но е славна, все пак. Може пък някой от тях да се е родил с част от акъла си и да проумее…
Но като чета някой от постовете, ми се доплаква. Виждали ли сте коне с капаци? Може и да сте виждали. Но аз за пръв път виждам коне с капаци, но не отстрани (както е при всички сериозни и отговорни коне), а отпред…

19 11 2012
Иво

Една от най-видните привърженички у нас на тезата, че аутизмът се причинява от ваксините, има три деца, най-голямото от които страда от аутизъм, или поне така твърди тя. Въпросната дама тайно ваксинира другите си две деца с всички задължителни ваксини, въпреки, че не е спряла да тръби, че аутизмът на големият и син е причинен от ваксина. От близки на семейството научих, че в действителност детето и дори не е болно от аутизъм, а страда от тежка умствена изостаналост, но на майката „аутизъм“ и звучало „по-благозвучно“ и сама поставила тази диагноза на сина си. Всичко това би било съвсем безобидно, ако тази жена не беше една войнстваща шарлатанка, която сега убеждава хората да не ваксинират децата си, за да не се разболеят и те от „аутизъм“ като сина и. Търговският и нюх пък я накара да завърти и търговия с хранителни добавки за аутисти (или поне тя така ги нарича), които сама предписва, без да е лекар, и продава на безумни цени.

22 11 2012
mariana

Да извием ръцете на мръсните, капиталистически, фармацевтични компании, които забогатяха от продажбата на ваксини. Венсеремос бг-мами, Силата е с вас. Както и глупостта. Защото, когато престанем да ваксинираме децата си, няма да намалим счетоводната печалба на Баерн за последното тримесечие, но ще направим една друга група мръсни спекуланти мнооого по-богати. Групата на производителите на малки, сладки детски ковчези. Съгласете се, че когато детето ви е починало от дифтерит или някоя от другите болести, срещу които има напълно достъпна, безплатна и изпитана ваксина, която вие не сте поставили, в пристъп на стадна глупост, последното което ще можете да направите за него е да му купите най-сладкото ковчезче , детски размер – в синьо или розово.

1 04 2013
За Аутизма и Ваксините | vactruth

[…] на аутизма” на линка, а ето и предложението на бегем0т по […]

26 04 2013
Ratio.bg – 2ро издание I fucking love science | Кутията за всичко

[…] или чиста водица под маската “хомепопатия”, препоръчването да не се правят ваксинации или по-сериозните проблеми, препоръката да се дава […]

12 08 2013
John

Всеки си има право на мнение, няма нужда да се принуждават хората да се ваксинират. Защо ли в Англия не е задължително, а?!? Англичаните имат една много хубава приказка – „Follow the money to find answers“, или – „ако искаш да намериш отговора, следвай парите“. Няма нужда от спорове, то е ясно на всеки човек четящ малко повече. А между другото доста от нещата, като пръскането от горе с алуминий, барий и стронций са факт вече признат от самите правителства на доста от държавите където се пръска. Но това си е пак до това колко човек е запознат с тези неща, а не говори просто така, да минава времето. Е хайде да ви оставям да си чешите езиците, вместо да отворите и да почетете малко повече по въпроса.

16 05 2014
Sarah

begem0t, поздравления за аргументирания пост!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: