Алтернативната медицина е лоша алтернатива

9 03 2011

Плам, пламти! Котел, бълбукай! Адска смес, мехури пукай!

Алтернативната медицина тук ще наричам всички медицински практики, базирани на вяра и традиции, но не и на доказателства. Съществуват хиляди алтернативни практики от най-различно естество – от леене на куршум до акупунктура, от хомеопатия до кръвопускане. Това, което ги обединява, подчертавам, е липсата на каквито и да е експериментални доказателства за ефективността им, а в много случаи и наличието на доказателства за отсъствието на ефективност. Алтернативната медицина е контролирана слабо, а „лечебните” ѝ продкути и услуги са на доста солидна цена. Тогава защо толкова много хора се обръщат към нея?

Проверката  дали дадено твърдение е вярно или не е в основата на експерименталната наука. Много хора погрешно смятат, че науката също е вид вяра – „учените”, казват, „вярват в своите методи, теории и пр”. Всъщност вярата и науката са две напълно противоположни неща.

Вярата е догматична. Вярата носи своите убеждения, и всяко явление или твърдение, противоречащо на тези убеждения, бива пренебрегвано или заклеймявано. Така например християнската вяра счита, че Земята е център на Вселената. Когато ренесансовите учени установили, че това съвсем не е така, Библейските учения съвсем не били променени. Вместо това противоречащите учени били изпратени в заточение или на кладата.

Науката е емпирична. Науката борави с теории, които обясняват наблюдения над реалността. Понякога се наблюдават явления, които настоящите теории не могат да обяснят добре. В този случай вместо да пренебрегнат наблюденията, които развалят хубавите им теории, учените променят, развиват и усъвършенстват теориите, така че те по-точно да обясняват заобикалящия ни свят.

Така например от учебниците по физика знаем, че според един от първите модели на атома той представлява сфера от електрони оградена от положителни заряди (пудингов модел на Томпсън). По-късно Ръдърфорд провежда известните си експерименти, чиито резултати опровергават този модел – резултатите показват, че в центъра на атомите стоят големи позитивно заредени ядра, а малките електрони кръжат наоколо подобно на планетите около слънцето. Е, и този модел по-късно се оказва неточен – наистина в центъра има ядро а наоколо електрони, но те не кръжат като планетите. Все пак случаят мисля добре илюстрира как науката  умее да се опровергава и развива. Нещо, невъзможно за догматичната вяра.

Именно отбелязването на грешките и способността да се учи от тях и да се развива за мен е най-силната страна на научния метод. Въпреки това, грешките на науката често биват един от първите аргументи на адвокатите на недоказаните терапии:

„Науката много често бърка. Медицината – още повече. Навремето са продавали едикакво си лекарство, а то се е оказало вредно. Аз не искам да съм опитен заек.”

Този аргумент е един от най-непонятните за мен. Вярно е, че науката и в това число медицината понякога бърка. Но също така е вярно, че когато се касае за човешкото здраве, тя се старае максимално да предотврати вероятността за вреда. Именно поради тази причина всяко лекарство трябва да мине през строги процеси на клинични тестове преди да влезе в употреба. За съжаление има случаи на одобрени лекарства чийто негативен ефект клиничните тестове да са пропуснали. Но все пак тези случаи са единици и вредните медикаменти са изтеглени от пазара. Алтернативната медицина, за сметка на това не подлежи на никакъв вътрешен или външен контрол, следователно е по-лошата алтернатива. Защо се счита, че конвенционалните терапии и лекарства крият по-голям риск от алтернативните, за мен остава мистерия.

След кратко ровене по сайтове и форуми аргументите на алтернативните фенове в подкрепа на по-малкия риск от алтернативните терапии горе-долу май ми се изясни. Свеждат  се до три основни:

(1) Алтернативните средства са натурални

Изглежда хората смятат, че естествените неща е естествено да са полезни. Според мен това е много далече от истината. Зелената мухоморка например е един 100% натурален продукт, но далеч  не е полезна. А поговорката „За всяка болка си има билка” може и да е вярна, но със сигурност билките за всяка болка не са известни нито на конвенциоланата, нито на алтернативната медицина. Също така е погрешно схващането, че фармакологичните препарати са изкуствено синтезирани („синтетика”, както им казват). Известният антибиотик пеницилин –класическо конвенционално лекарство – се „произвежда” от съвсем естествена плесен oт рода Penicillium sp. Това, което приемаме е пречистен извлек. Аспиринът е химически модифицирана салицилова киселина, която в миналото се е извличала от върба (Salix на латински). Много хапчета съдържат съвсем същите вещества, каквито и билковите отвари. Предимството на произведеното хапче е, че точните вещества са пречистени от останалите, и точното му количество е известно. Последното е много важно да се знае при лекарствения прием, защото твърде висока доза може да навреди, а твърде ниска да не помогне. Отвара трудно се дозира. Ето защо алтернативната медицина е по-лошата алтернатива.

Един подаргумент касае специално хомеопатията: хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти и за безопасни. Да, защото те представляват чиста захар, или вода, които определено нямат странични ефекти и в умерени количества са безопасни. Да лекуваш по-сериозни заболявания от настинка като например менингит със захар и вода обаче е лоша алтернатива.

(2) Алтернативните средства са базирани на вековна мъдрост и опит

Отново съвсем не разбирам логиката зад това твърдение. Защо се счита, че ако някаква практика е стара, тя непременно е мъдра и добра? Най-прякото обяснение е, че „то ако не работеше, нямаше да продължават да го използват”. Не мога да се съглася. В миналото научният метод не е бил развит, нито пък статистическите анализи. Хората са карали на проба и грешка – понякога са се оказвали прави, но понякога са грешали. Например хората правилно са установили, че хининовото дърво има лечебни свойства. Обаче погрешно са наложили трапанацията (пробиване на черепа) като средство против главоболие. Някога в миналото някой наблюдавал, че кръвопускането имало положителен ефект (това може да е така при някои състояния като хемохроматоза) и се наложило като масова практика срещу множество заболявания в продължение на поне 2000 години, преди съвсем наскоро чрез научни експерименти е установено, че в общия случай то по-скоро вреди. През 17в. немският медик Ханеман погрешно е заключил, че с намаляване на концентрацията, потенцията на лекарствата се увеличава. Освен това ако дадено лечение няма непосредствен негативен ефект, то би било доста трудно той да се установи (това, разбира се е валидно и за конвенционалната медицина, но със съвременните методи е все по-малко вероятно). Представете си, че дадена билка някакси предизвиква автоимунно заболяване след време. Как по-точно в миналото биха могли да установят подобен ефект, след като нито имали представа какво е имунитет, нито какво е автоимунно заболяване, още по-малко пък как се диагностицира. Ето защо не виждам причина да се смята, че само защото нещо е старо, то е правилно изпитано.

Вероятно съвременните научни методи за изпитание на лекарствата не са съвършени, но все пак те са насочени към отчитане на причини и следствия и отдиференцирането им от странични ефекти и случайност, което за мен ги прави поне с една идея по-надеждни. Изпитанието в миналото е  по-лошата алтернатива на планирания и статистически анализиран експеримент със съвременни технологии.

(3) За мен проработи.

Това е любимият ми софизъм. Често се среща във вариянт „Много било ефикасно, на Ленчето от съседния вход на зълвата на братовчедка ѝ етървата така се е оправила”.  Това, че нещо за някого в някакви условия е „проработило“ съвсем не означава, че то по принцип работи. Много заболявания се характеризират с първоначално влошаване, „дъно”, и постепенно подобряване. Съвсем естествено хората са склонни да се обръщат към алтернативни практики на „дъното”. В такъв случай започването на алтернативна терапия съвпада с естественото постепенно подобряване, оставяйки заблуждаващо впечатление за ефективност. Друг случай – аз докато боледувах от грип ядох пуканки, гледах телевизия и редих пасианси. Комшийката също я тръшна грипа, и пила осцилококцинум. Оздравяхме след 2-3 дни. Tова, че оздравяването и гледането на телевизия (или пиенето на хомеопатия) съвпадат във времето не означава задължително, че едното е причина за другото. Разбира се, това би могло да се случи и с конвенционалните лекарства. Тогава как да разберем дали наистина има причинно-следствена връзка между лекарството и оздравяването, или е просто съвпадение?

Най-сигурният известен на мен начин за това е експерименталния: на една група се дава лекарство, на друга група се дава захарно хапче („плацебо“). Ако групата с лекарството се подобрява статистически значително по-бързо от тази с плацебото, значи лекарството е ефективно. Тъй  че това, че нещо е проработило за някой си, не ми е достатъчно да повярвам, че ще проработи и за мен. Предпочитам да прочета в акредитиран източник, че е проработило за по-голямата част от тествани пациенти. Всички експерименти с алтернативните терапии до момента обаче не са показали по-значителен ефект от този на плацебото*. Всъщност, ако за дадена практика от алтернативната медицина се открие, че има реален ефект, тя преминава към кое… медицината! Ето защо в зоната на алтернативната медицина винаги остават само съмнителните лечения, което я прави по-лошата алтернатива.

(4) Конвенционалната медицина е измама и цели да ни навреди

Тук откриваме, че според тях:

–          Големите фармацевтични компании  (Биг Фарма) са алчни;

–          Вирусите са измислица, никой не ги е виждал и те не причиняват болести. Болестите са резултат от нарушаване на аурата, духа, чакрите и не знам си още какво;

–          Биг Фарма умишлено пускат епидемии, за да си пробутват лекарствата и ваксините;

Ако предишните съждения бяха просто нелогични, то тези надхвърлят пределите на здравия разум. Не че са алчни, но ако са чак толкова лоши и алчни:

–          Защо изобщо произвеждат ваксини. Ваксината струва 1-10 долара; лекарствата за всички болести са поне десет пъти по-скъпи. С други думи, Биг Фарма биха спечелили много повече от епидемии, отколкото от ваксини. Тогава за какво им е да разработват и произвеждат ваксини, сериозно?

–          Ако болестите не са причинени от микроби, а от някакви холистични духовни проблеми, то как по-точно Биг Фарма успяват да пуснат епидемии? Може би правят масови черни магии или нещо от този род.

И така, тъй като за мен всички тези основни аргументи в подкрепа на алтернативната медицина пред конвенционалната ми се виждат неиздържани логически или направо откачени, продължавам да се питам защо и що за хора вярват в тях? Дали не пропускам някой?

––––

*(Не че плацебото няма медицинска стойност в някои случаи. Но когато се прилага, смятам, че това трябва да бъде със съзнанието на лекаря. Уви, днес някои медицински доктори изглежда предписват хомеопатия не защото смятат, че в определен случай плацебо е достатъчно, със съзнанието, че предписват реален медикамент.)



Действия

Information

115 коментара

10 03 2011
Жилов

Според мен светогледът на подобен човек може да се изрази така:

„Веществата, произведени от хората, са мъртва, бездушна „химия“, а същите вещества, налични в природата, са част от непонятната магия на живота. Салициловата киселина от върбата и тази от лабораторията не може да са едно и също. Това би означавало, че животът е изграден от смърт, от мъртви или неживи неща, което е недопустимо и абсурдно. Затова е очевидно, че животът е нещо с трансцендентен произход. Никой не може да разбере живота – хората не трябва да се бъркат там, където не им е работа, че става много лошо, както можем да видим от филмите за Индиана Джоунс. Ето например, на мен не ми е ясно ДНК, следователно и на учените нищо не им е ясно, ама си вьобразяват, че нещо са разбрали и бърникат ли, бърникат, кой знае какви поразии ще натворят. Заради тях живеем в мъртви бетонни градове, вьоръжени с досадна технология, вместо да живеем в красивата светеща Аватарска гора, вьоръжени с магия.“

10 03 2011
Спас Колев

Мда, тези дни гледах как в Уикипедия се е наложило добавянето на няколко източника, които да потвърдят, че хмелът в бирата наистина действа и като консервант. Явно растение и консервант са трудно съвместими за някои хора.

10 03 2011
ivo_isa

Просто не си права за всичко.
1) Болният, който отива на лекар в поликлиниката, в повечето случаи отива с вярата, че ще го излекуват, а не защото „миналия път така се е оправил“.
2) Този който се подлага на алтернативни методи на лечение, след като нищо друго не му е помогнало, може и да не вярва, но опитва с настоятелността на давещия се. Всъщност той „проверява“ дали това пък няма да помогне.
3) Жилов, салициловата киселина от върбата не е пречистена както получената в лаборатория. И около първата има много химикали с неясно въздействие. Но тъй като аспиринът е много дълго използвано лекарство, не мога да си обясня тъпи реклами като „всеки ден по един аспирин предпазва от инфаркт“ Но знам как тази бройка ще се отрази на продажбите. Всъщност същото твърдение съм чувал и за шотландската ракия.
4) Един път питах, но пак ще завторя: А какво лекува парацетамолът , та го предлагат в 90% от случаите? Защото освен слаб противотемпературен ефект и обезболяващ такъв, друго положително действие няма. Слабият антипиретичен ефект няма да свърши работа при внезапно повишаване на температурата до 40 градуса, а при невисока температура няма смисъл. Тя е полезна за болния организъм.

10 03 2011
begem0t

Парацетамолът е нестероидно противовъзпалително лекарство, което облекчава болката и намалява темепарурата, т.е. използва се или за болкоуспокоително, или за облекчаване на симптомите на настинка, грип и такива.

13 03 2011
Svetlina

На мен ми лекува мускулната треска :)

10 03 2011
Георги

Алтернативната медицина е един богат източник на идеи за официалната медицина.

Например аз често прибягвам до природни продукти (билки), но гледам да спазвам две правила:

1. Те да са стандартизиани по някакъв начин – тинктури, извлеци, или към някакво активно вещество и прочее;
2. Задължително се консултирам (гугъл сколар или книги като тази – http://www.amazon.com/Medicinal-Plants-World-Constituents-Traditional/dp/1588292819/ref=pd_bxgy_b_img_b) за проведени изследвания с хора.

Това второто го правя, защото са малцина лекарите, които са наясно с цялата гама действия на една билка.

Да вземем например валериана – под формата на капки, хапчета, чайчета и как ли не, се препоръчва неограничено при `нерви`.
И наистина действа!
Но е установено, че при продължителна употреба във високи дози съществува риск от образуване на тромби. Ако човека е хипертоник (а често опънатите нерви съпътстват високото кръвно) то една билка поставя сериозен риск от възникване на съдов инцидент.

Примерите в това отношение са много.
Едно послание, което хората трябва задължително да разберат е, че билките не са безобидни. Още повече, когато се приготвят в домашни условия – като запарки, отвари и т.н.
Някои дори са отровни!

Но е истина, че понякога алтернативните методи са за предпочитане.

Наскоро лекувах една много остра себорея. Ако трябваше да слушам дерматолозите трябваше да се натъпча няколко седмици с низорал, който не е много приятелски настроен към черния дроб.
Доверих се пак на дерматолог, но той препоръча извлек от корени на чемерика (Себорал).
Ефекта беше невероятен.

10 03 2011
Божидар Божанов

Започнах да пиша отговор, ама стана дълъг – http://blog.bozho.net/?p=394

10 03 2011
begem0t

Съгласна съм с теб, когато човек е отчаян опитва всичко. Но аз може би не се изразих правилно – имам предвид хората, които при налични конвенционални срвдства предпочитат алтернативните

10 03 2011
pi314

Аз съм твърдо ЗА при билковите лечения да се пишат, подобно на лекарствата, страничните ефекти. Не че някой загорял фен на алтернативата на лечение ще се стресне, ама поне като ни кажат – използваме еди какви си билки – ние ще може да им посочим километричния списък със странични ефекти. Ако не тях, поне да спасим другите…

10 03 2011
Longanlon

Ххахаха жилов къртиш баце :) точно в десетката

10 03 2011
The the

Нямам време нито желание да чета помията по-горе. Само бих искал да отбележа, че т.н. „официална“, „научна“ и каквато и да било други гръмки заглавия да си е присвоила медицина, не може да лекува нито едно, повтарям НЕ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА НИТО ЕДНО хронично заболяване, въпреки наливаните милиарди долари всяка година.. Може само да поддържа до живот в някакво полуживо състояние тия, които вече е увредила с ваксини, антибиотици и прочее сволоч. Естествено за това „удоволствие“ клиентите, пардон – пациентите, ще трябва цял живот да кешират на мултинационални компании като Мерк, на която годишният приход за 2009 г. е 27 милиарда долара, да ще го напиша пак: $ 27 000 000 000. Наскоро Ню Йорк Таймс разкри, че ScienceBlogs – най-големият и известен сайънс блог в мрежата, който бълва помия от рода на горната, в същност бил спонсориран зад кулисите от мултикомпаниите в чиято полза пише: http://www.nytimes.com/2010/08/01/magazine/01FOB-medium-t.html Колко тривиално! Ето защо няма да е чудно за никой, ако се окаже, че ентусиазмът на авторката на настоящия блог е горещо подплатен от някое и друго доларче в задното джобче… „Човешко, твърде човешко“, беше казал някой някъде там.. Жалко само за хилядите увредени от ваксини, антибиотици и други боклуци дечица по света! Тези, които са виждали дете, увредено от възпаление на мозъка (енцефалит) след поставени ваксини, знаят за какво говоря.. Приятна консумация!

10 03 2011
Георги

Драги/a The the,
по някакво стечение на обстоятелствата и аз съм сайнс райтър от около 3 години. Седмично пиша по около 3 статии за различни медии. Никой не ми определя на каква тема да пиша, нито ми подсказва с каква насоченост да материалите ми. ИЗборът е мой.

И да, плащат ми, но парите са от европейски проекти за комуникация на науката.

Защо смятате, че всички пишещи за наука и разпространяващи научно знание са купени от фарминдустрията?

И защо смятате, че започвайки поста си с етикети като `помия` ще убедите някого в каузата си?

10 03 2011
begem0t

На мен не ми плащат да пиша блогове.
Но като говоря за хората „вярващи“ в алтернативна медицина, Божидар, имам предвид точно ей такива като горния.

Апропо, някъде да казвам, че конвенционалната медицина е супер добра панацея? Не, кавзам, че въпреки недостатъците си, в повечето случаи поне е по-добра от алтернативната. Ако научната не може да помогне, алтернативната вероятно съвсем няма да може.

10 03 2011
Kopo

Ясно, бегемота е купена от мултинационалната медицинско-фармакологична корпоративна сган, а алтернативната медициа, ъъ, тя, ъъ…
Всъщност, духльо, ти имаш ли какво да кажеш по темата, или просто мина да изтролиш?

11 03 2011
bozho

the, Щом не си чел „помията по-горе“ , нямаш морално право да „отбелязваш“ каквото и да е.

10 03 2011
Lotien

Като си говорим за алтернативна медицина…
http://www.stemtech.bg/StemEnhance.aspx

Как продукти, които не могат да минат медицинските тестове, се продават като хранителни добавки.

10 03 2011
Георги

Тепърва предстои голямата сеч на пазара на хранителни добавки :)

10 03 2011
Lotien

Чакам я с нетърпение :) Доста от тези добавки са опасни.

10 03 2011
Longanlon

хех, да питаш защо нито едно хронично заболяване не се лекува е все едно да питащ защо ВСИЧКИ нелетящи птици не могат да летят

самото название „хронично“ е определение на състояние, което не се повлиява от лечение и протича продължително време…

10 03 2011
The the

Така е. Добавки, в които няма никакви вредни съставки, са опасни. За разлика от тях ваксините, в които има живак, алуминйи, фенол, формалдехид и кой знае колко още други доказани отрови, способни да убият бик, са супер безвредни за едно пеленаче на няколко дни например.. Трябва да си голям идиот за да повярваш в това! Аз лично от 15 години не съм пил антибиотици и не смятам да го правя, защото именно те увредиха сериозно здравето ми преди посоченото време, и бих ги ползвал само ако наистина съм тръгнал да умирам и нищо друго не е могло да помогне.. Хомеопатията и хранителните добавки ми помагат достатъчно от години. Същото наблюдавам и при детето и при жена ми. Виждал съм и неваксинирани деца, които пращят от здраве. За разлика, наблюдавам и деца ваксинирани според схемата на ваксинационния календар, които се лекуват с методите на „официалната“ медицина – спукват ги от антибиотици и все болни.. Виждал съм и деца с енцефалит след поставени ваксини – дори и най-ледената душа ще се разплаче при вида им. Статистиката е гадна наука – винаги показва истината, колкото и да се опитват някои да я фалшифицират. Иначе не пречи, пишете си к’вото си искате.. Като ви се случи обаче на вас да си изпатите от нещата, които превъзнасяте, ще ми е много интересно да ви видя пак.. За край ще ви повторя: официалната медицина НЕ ЛЕКУВА нито едно, повтарям нито едно заболяване от тия, в които в последните години има бум, и на които може да станете жертва и вие, почакайте само да се натрупат годинки..

Приятен ден!

10 03 2011
begem0t

Изглежда антибиотиците са те увредили не само физически, ами и психически.
Няма отрови – има дози. А конвенционалната медицина не твърди, че винаги трябва да се прибягва към антибиотици. Това, че някой доктор не си разбира от работата не е проблем на медицината сама по себе си, а на образователната система и тази даваща медицински права.

13 03 2011
Svetlina

Щом не всички здрави са ваксинирани и не всички болни не са ваксинирани, значи разликата не е във ваксинирането. Може в родителите примерно.

10 03 2011
The the

За алтернативната медицина понятия като „хронично“ заболяване няма – това е измишльотина на „официалната“ медицина, с който евфемизъм нарича състояния, които тя не може да лекува.. Друг любим похват са разните синдроми – например „Синдром на раздрусаното бебе“.. Колко ли тъп трябва да си, за да повярваш в подобно нещо?

10 03 2011
begem0t

И кои са тези заболявания, за които алтернативната медицина показва по-добри резултати от конвенционалната?? Каквото конвенционалната не може, алтернативната пък съвсем не може (билките с доказано действие аз не ги броя за алтернативна).

10 03 2011
Uncle G

За алтернативната „медицина“ понятия, по принцип, няма. Понятия и термини има в науките. Грубите шарлатании като хомеопатии, космически доктори и прочие паплач боравят със словоблудства като Вашите. Когато се спори по такива въпроси, наличието на елементарна грамотност е задължително. Нещо, което при Вас липсва.
Ако я имаше, вместо безмислени лозунги и примери от рода „шурея на лелинчото на лелята на буля ми ми каза“ щяхте да дадете проверими статистически проверими данни.
И точно статистиката показва, че вероятността да оцелееш, лекуван по традиционния начин, е безмерно по-висока.

15 04 2016
Eti Ruseva

Какво значи да вярваш в Shaken baby syndrome? Това са сериозни мозъчни увреждания, завършва със смърт в 40 процента ор случаите… колко много медицински компетентни изказвания има и тук!

10 03 2011
tin4e

The the моля те, освен бля бля, дай конкретни примери. Пример:
Това хронично заболяване/име на забиляването/ медицината не лекува, а 30 пъти разредена отвара от едви какво/име на продукта/ си доказано лекува и е излекувал еди колко си хиляди човека.

Защото и 100 пъти да повториш “ За край ще ви повторя: официалната медицина НЕ ЛЕКУВА нито едно, повтарям нито едно заболяване от тия, в които в последните години има бум“ то не става истина.

Само в това изречение имам доста въпроси: Най основния „Кои са тези заболявания от които има бум?“

Ако, искаш да отговориш на въпросите в същият дух от по горе – не си прави труда, товю означава, че просто трол.

А, пък на мен ми писна да чета щуротии от рода на
„Да не преди ваксините хората да са умирали като мухи“ – някаде в bgmamma, bgmama която не искаше да ваксинира детето си.

Ами да умирали са, това не е накарало да измислим ваксините на първо място.

Бахти, погледенете най природно живеещите племена в Африка : детска смъртност 50% и продължителност на живот 30 години.

10 03 2011
The the

tin4e, мисля, че ще е по-лесно, ако ти посочиш едно хрочнично заболяване, което официалната медицина ЛЕКУВА :)

бум има например на диабет, сърдечно-съдови, автоимунни, рак, психични заболявания, включително аутизъм и т.н.

10 03 2011
agent orange

The the,

И колко от тези заболявания които изброи се лекуват от алтернативната медицина?

10 03 2011
begem0t

Този „бум“ на заболявания, както го наричаш, се дължи на 2 причини:

1. Увеличена продължителност на живота. Диабета, сърдечно-съдовите, рака и т.н. са все заболявания на възрастта. В миналото хората рядко са доживявали до 40, че да почнат да ги развиват Например, Алцхаймера обикновено се развива над 60. Е, ако 1% от населението изобщо доживява 60, много ясно, че няма да има заболеваемост от Алцхаймер. Ако повече хора доживяват тази възраст, част от тях ще развият Алцхаймер и да, „заболеваемостта ще се повиши“…

2. Много заболявания навремето не са ги диагностицирали. В сведения от 18 век няма да намериш термин „аутист“, „дребноклетъчна карцинома“, „Не-ходжкинова лимфома“. Как можем да знаем, дали в миналото хората са боледували повече или по-малко тогава? Колкото по-съвършена техника и здравеопазване има, толкова повече случаи се диагностицират, следователно влизат в статистиката, създавайки впечатление, за нарастване.

Не можем да кажем обаче дали това нарастване е реално. Следователно, не можем да твърдим има ли бум или не в контекста на времето.

Разбираш ли логиката в думите ми, или не?

И последен път повтарям, никой не казва, че медицината може всичко. Казвам, че алтернативната медицина не я бива за нищо. (Което естествено я прави по-лошата алтернатива.)

Разбираш ли разликата между двете твърдения?

10 03 2011
voland

Само да отбележа, не толкова има ‘бум’ на АДД и други такива заболяване, просто диагностиката им е значително подобрена.
Писна ми да го повтарям това:
Това което беше ‘темерут’ едно време, сега е ADD.
Като се погледне статистиката с общия брой такива заболявания, средната бройка е същата, но различните видове растат за сметка на други – ПОРАДИ ПОДОБРЕНА ДИАГНОСТИКА.

10 03 2011
tin4e

@The the защо да посочвам заболяване, което се лекува, аз не твърдя, че медицината е все силна, според мен е достатъчно развита за да облекчава нелечими заболявания и с годините и способностите за лечение на редица заболявания се увеличават, заедно с опита, знанията и новите открития. Аз не отричам, че има нелечими заболявания, но все пак ние можем да сменим неработещо сърце, да поставим изкуствен орган на мястото на спрял да функциунира, можем да разберем някой автоимунни заболявание и примерно да внесем липсващите ензими в метаболизма на определен организъм, диабет имам само една дума – инсулин, подържа живота на милиони, има доказани случаи на излекувам рак – все пак рак е много общо название – има твърде много видове рак, защастие някой се лекуват успешно, за другите продължаваме да се учим.

Не ме разбирай погрешно, аз не съм против доказаните природни начини на лечение, в смисъл на вещества с природен произход с лечебен ефект, джунглата на Амазонка, крие чудеса от неизледяани разстения и много сериозни учени търсят там лекарство за рак, против съм фанатизма и отричането на очевидни факти и заменянето им с бабени диветини.

10 03 2011
Димов

Стига бе, някой е на правилната страна на барикадата. Не мога да повярвам. Само дето хората, които се доверяват на алтернативното лечение едва ли четат подобни блогове. :)

P.S. XKCD-то е класика :) Не съм сигурем дали не трябва да има backlink за всeки webcomic.

10 03 2011
voland

Има древно скандинавско поверие, че за всяка хипотетична и абсурдна ситуация има релевантно xkcd.
Според друга теория, това всъщност създава ситуацията, парадокса на комикса се вика.

10 03 2011
The the

Продължителността на живота казваш се била увеличила? За това ли е бумът на аутизъм при бебетата? Явно едно време средната продължителност на живота е била не повече от една година, за да не могат да го диагностицират :)

За справка, в момента в САЩ, където на всяко едно дете се поставят общо към 48 пъти ваксини, средно едно на 160 деца е болно от аутизъм, което е ужасяваща цифра (даже мисля, че е и доста по-голяма…) <-

Алтернативната медицина също не разполага с панацеи, но може да лекува гореизброените състояния в доста от случаите.. За разлика, официалната медицина не може в нито един…

"Лечението" на диабет с инсулин пък е нещото, което естествено очаквах да се посочи на първо място, и което е: "Wrooong"!!! Това не е лечение, а животоподдържаща терапия.. Не се излекува причината, а цял живот кешираш на компаниите, произвеждащи инсулина… Аааа, да, той бил "безплатен" на някои места… Да, бе, да, безплатен обяд няма! Плаща се от данъците на всички, за да могат да гушат ония, които плащат да се списват подобни блогове.

Смяната на орган с друг далеч не е лечение – то е закърпване на положението.. Или ще ми кажеш, че някой с присадено сърце ще е толкова пълноценен физически, както някой с истинско, здраво сърце? Сърдечно-съдовите заболявания между другото далеч не се свършват с това.. На някой с инсулт да вземем да му присадим нова глава тогава, а? (В тия случаи между другото хомеопатията може да е доста полезна – например Арниката разнася изключително ефикасно хематоми – на мой близък, който претърпя преди време инсулт, му дадохме тайно от лекарите и те после бяха много учудени от бързото възстановяване).

Що се отнася до високата детска смъртност в Африка, отговорът го дадох тук:

science works!


В Африка децата страдат от недохранване, пият непречистена вода и спазват като цяло лоша хигиена – също като при нашите цигани.

В хомеопатията специално, с която съм най-запознат от алтернативните методи за лечение, няма "бабини деветини". Изпитванията на лекарствата, наричани там "доказване", се извършват по двойно-сляп, плацебо-контролиран метод, така че място за измишльотини няма..

Между другото, много ми е любопитно защо авторката бе блокира в темата за едрата шарка – нещо май се стресна от статистиката там? :)

10 03 2011
agent orange

The the,

Всъщност ако хомеопатичните лекарства наистина минаваха double blind тестове нямаше да се водят алтернативна медицина. А по-интересно ми е с какво се лекува диабет? С акопунктура може би?

10 03 2011
Eneya

The the, хората като брой се увеличават, което има и отношение към количеството разболяващи се хора.

Болести като диабет, сърдечно-съдови, автоимунни, са тясно свързани със стандарта ни на живот, не разбирам какво се опитваш да кажеш?
Че наличието на медицина е причината за съществуването им?

Колкото до алтернативната медицина… можеш ли да изтъкнеш примери за заболюявания, които лекува, включително от изброените от теб?

Дори да приемем, че има някакв аневероятна конспирация, има достатъчно независими академици, които са чесали темата.
Или тук говорим, че ВСИЧКИ са в кюпа, включително практикуващите лекари, студентите по медицина и т.н.?

10 03 2011
The the

Хехе, не само съм блокиран във всички теми, ами и постовете бяха изтрити, щото посочиха много, много неудобна статистика. Типично за „официалната“ медицина – няма пост, няма проблем…

10 03 2011
begem0t

Не си блокиран, коментари с повече от 5 линка минават за спам и нямам намерение да си променям филтъра.

Но коментарите ти съдържат откровени лъжи. Например

„В хомеопатията специално, с която съм най-запознат от алтернативните методи за лечение, няма „бабини деветини“. Изпитванията на лекарствата, наричани там „доказване“, се извършват по двойно-сляп, плацебо-контролиран метод, така че място за измишльотини няма..“ е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА.

Я дай да ги видим резултатите от тези изследвания, къде са публикувани, много ми е интересно? Нека си говорим с факти.
Аз имам тези: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17285788

Всеки следващ пост НЕсъдържащ доказателства за твърденията ти ще бъде изтрит.

10 03 2011
tin4e

The the нали коментираш = не си блокиран
плюс това ти не правиш „постове“, а коментар

Както казах, без доказателства и с вълшебното повтаряне на мантри, те не стават истина.

Ето ти възможност дай един конкретен пример за алтернативна медецина с успешен края, но постояна практика. Конкретно:

Еди колко си грама незнам си какво, лекува еди какво си на прием еди колко си пъти по еди колко си дни.

Иначе, празни приказки всеки може да реди.
Да стига си въртял в посока какво постига или не съвремената медицина, кажи в прав ред какво постига алтернатовата и защо аджеба, хилади боилести не са намерели лек още в древността, ами примерно чумата, холера,дизинтерия след открититето на антибиотиците, тези ужасни вещества. Или и в миналото о т тези болести не са умирали милиони ?

10 03 2011
The the

Да бе, не съм бил блокиран – горе имам коментар само с един линк, който изчезна за известно време, само че явно бързо си разбрала колкото проксита има в нета, и че за да ме спреш, ще трябва да си затвориш блогчето..

Колкото до изследването, което си показала, то не казва нищо.. В хомеопатията на 10 човека с едно и също заболяване, например грип, или астма, може да се дадат 10 различни лекарства, в зависимост от индивидуалните особености на пациента на умствено, емоционално и физическо ниво. В посоченото от теб изследване не става ясно въобще дали е спазен този основен закон на хомеопатията, или дали на всички пациенти е дадено едно и също лекарство – ако е второто, можеш спокойно да си избършеш к’вото искаш с това изследване..

Това, което имах пред вид аз по-горе, е че се прилагат двойно-слепи, плацебо-контролирани методи в хомеопатията, когато се доказват лекарствата. Очевидно обаче на теб не ти е ясно терминът „доказване“ какво точно означава – т.е. плюеш нещо, което не познаваш, което е хм… ами нека читателите си решат какво е точно.. Доказването fyi е моментът в който се изпитва каква съвкупност от симптоми би причинила определена субстанция у здрави хора.. Същите симптоми след това ще лекува тая субстанция у болни. В специализираната хомеопатична литература си има достатъчно информация за тия доказвания.

10 03 2011
Point

Да де, но ние сме тук да четем Бегемот, не твоите посредствени глупости, с които сме добре запознати

И разбрахме, че знаеш какво е прокси. Хайде сега запали една свещица или си направи рейки или си понамести чакрите да не вземеш да получиш диабет, инсулт или инфаркт. Че тогава ще цъфнеш и вържеш с хомеопатията. Ама точно такива като теб с големите усти хленчат пред лекарските кабинети само лекичко да ги заболи пръстчето. Смешници!

10 03 2011
begem0t

Пич, как ще направиш двойно сляп експеримент, и същевременно ще дадеш на хората индивидуално лекарство? Ти разбираш ли какво значи двойно сляп експеримент?! При слепите експерименти пациентите полчават лекарство или плацебо на случаен принцип. Да речем, имаш група от 20 души – случайни 10 получават аспирин, случайни 10 получават захар; чак накрая резултатите се разсекретяват.
Сега, ако имаш 10 плацебо (захар), и 10 с хомеопатия, и 10 различни вида хомеопатични лекарства според инвидидуалните особености на хората, как по-точно сляпо ще раздадеш 10те различни лекарства на съответните 10 пациента?

Разбираш ли логиката?

Но щом твърдиш, че има такива изследвания, дай да ги видим, посочи ми ти изследвания, в които всичко е спазено. Ако не посочиш в следващия пост ще трия всички твои кометари отсега-нататък, защото не можеш да се аргументираш а само говориш глупости.

10 03 2011
tin4e

„Доказването fyi е моментът в който се изпитва каква съвкупност от симптоми би причинила определена субстанция у здрави хора.. Същите симптоми след това ще лекува тая субстанция у болни.“

aaaaa, значи причинявате рак в здрави хора, и после лекувате със „субстанциите“ болни ….

Аз тук оставам без думи и спирам коментарите, то и без това върху бла бла бла няма какво да коментираш

единственото нещо, коетоо разбрах, че всички не са прави и той знае цялата истина …

10 03 2011
tin4e

вежа, невежа директно преобразувах думите ти в пример:

моментът в който се изпитва каква съвкупност от симптоми /болестно състояние: пърхот, ухапване от пчела, раков рецидив/ би причинила определена субстанция/ чай от лайка, 30 пъти разреден разтвор от извлек на утайка на магарешки бодил, азбест на прах/ у здрави хора. Същите симптоми след това ще лекува тая субстанция у болни

Примера си е солиден, логиката си е логика.

Никаде не казахме, че медицината е съвършена, и че в нея не са допускани грешки, дори фатални, дори с ваксини

Просто идеята да лекуваш с нещо болни хора, което притежава свойствата да разболява здрави хора, абе болна

10 03 2011
tin4e

Агрхххххххх, begemot много добре е обяснила смисала на това да разреждаш едно вещество да безкрай и то в моларни отношения, водата няма памет и затова не се тровиъе с живак защото за ваше щастие, то не се съдържа в водния или алкохолния разтвор, който пиете.

Ваксините са ни спасили от много, много болести и едрата шарка е един безпорен пример за успеха на ваксините, или и преди 80 години не е имало едра шарка и хората не са умирали от нея

10 03 2011
begem0t

Моля не хранете трола: не му отговаряйте докато не аргументира по-горните си твърдения, инак това може да продължи до безкрай.

10 03 2011
The the, again and again

„Просто идеята да лекуваш с нещо болни хора, което притежава свойствата да разболява здрави хора, абе болна“

Напълно си права. Именно за това се чудя какво правят във ваксините живак, алуминий, фенол, формалдехид, феноксиетанол, вируси, бактерии и т.н. отгледани в яйчници на китайски хамстер, маймунски бъбреци и куп други интересни места..

Колкото до хомеопатичните лекарства – тъй като там всичко е многократно разредено, симптомите, които се появяват при изпитателите, изчезват след известно време. За разлика, предполагам има хиляди осакатени от изпитване на конвенционалните лекарства, сред които и ваксините – справка – изпитателите на тимерозала, които до един умрели от менингит. В хомеопатията освен това има антидотиращи субстанции като кафе, мента и др., които спират действието на лекарствата. И накрая, в хомеопатията се използват също така исторически данни от токсикологията за действието на силните отрови, така че не е необходимо всичко да се доказва върху здрави хора в лабораторни условия – например действието на живака е добре познато и той се използва и в силно разредена форма в хомеопатията..

10 03 2011
Lotien

Ей, кога най-сетне ще разберете, че между противогрипните ваксини и ваксините като тази срещу едра шарка няма нищо общо? Ваксините, които са задължителни и описани в имунизационния календар са изпитани и доказани. Противогрипните се правят набързо. Но не защото някой умира да прави ваксини пет за четири, а защото трябва да се реагира бързо, в рамките на седмици, за да се предотврати грипна пандемия. Затова не са особено добри – няма време за изпитване.

Кое действие на живака се използва в хомеопатията? И как тя предотвратява останалите действия на въпросния живак?

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

Да бе, изпитани, то за това мине се не мине, оп заменят старите опасни ваксини (ползвани няколко десетилетия и съответно увредили бая народ) с нови „пречистени“. Вместо живак, сега ви даваме алуминий, фенол, формалдехид и т.н. Ае нема нужда!

В хомеопатията живакът се използва в толкова разредена форма, че не съдържа и един атом от разреденото вещество. Ако те интересува какво лекува, прочети първо малко за основните принципи на хомеопатията, пък после си намери някоя хомеопатична материя медика и виж там описанието му точно при какви случаи се ползва.. Всеки случай е едно от най-старите изпозлвани лекарства и си действа, така както е действал и преди двеста години по времето на Хаменан. За разлика антибиотиците например постоянно трябва да се заменят с нови по-силни, щото микроорганизмите се адаптират към старите антибиотици и стават резистентни..

10 03 2011
Lotien

Тоест в хомеопатичният живачен препарат няма живак?

Не ме разбирай погрешно – не се заяждам. Наистина ми е интересно да разбера как действа хомеопатията. Как така хем няма и един атом от разтвореното вещество, хем се използва неговото действие?

10 03 2011
Александър

В хомеопатията живакът се използва в толкова разредена форма, че не съдържа и един атом от разреденото вещество.

Сиреч не се използва изобщо.
Аман от малоумници.

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

Мдам, в толкова разредена форма се ползва, че лекува например гнойни ангини..

За разлика, във ваксините се ползва в толкова неразредени дози, че причинява енцефалит или аутизъм например..

10 03 2011
Александър

Всъщност ето проблемът – Жилов го е описал съвсем добре. Проблемът е в елементарното неразбиране на фундаменталните науки дори на ниво гимназия.
Както и повечето любители на такива занимания, The the си няма идея от физика, химия и биология на училищно ниво дори.
От друга страна не трябва обазователен ценз, за да ровиш и пишеш в интернет. Когато се съберат идиоти, започват да обменят идеи. В резултат – стотици хиляди теории за конспирации. И не по-малко варианти на алтернативна медицина и история.

Хора със здрав разум да не четат долното, само The the ще разбере:

The the, нали знаеш, че съвременната медицина всъщност е плод на гущероподобните извънземни, които заедно с илюминатите и световното правителство на юдео-масоните искат да ограничат земното население, подлагайки го на скрит геноцид. Освен това всички знаят че всъщност чрез т.нар. ваксини се имплантират чипове, които извънземните четат от разстояние, и чрез които ни контролират, без дори да се усетим. Това, заедно с планът Ран-ЪТ рефлектира особено силно върху нас – българите, които сме най-умни на света и затова застрашаваме Световното правителство. А е нормално да сме най-умни, нали сме дошли от Сириус. И т.н. и т.н.

10 03 2011
Lotien

Извинявай, Бегемот, за троленето. Надявах се на смислен отговор, но „The the“ не цели да докаже твърденията си, нито пък да отговаря на въпроси.

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

Lotien,

Хомеопатията е енергийна медицина. Тя използва способноста на водата да „запаметява“ информацията за разтвореното от нея вещество. Разбира се това е само едно предположение. Самият Ханеман винаги е бил против теоретизирането и е настоявал в картините на лекарствата да се вписват само симптоми, които е наистина доказано, че се причиняват и лекуват от съответното лекарство, и въпреки че обяснението с паметта на водата звучи резонно, самата хомеопатия има чисто практически и феноменологичен подход към лечението, който се основава на практически изпитания (доказвания) които показват, че тя работи, въпреки че няма точно обяснение защо. Лекува на принципа на подобието – вещества, които в реални дози биха причинили определени симптоми, в хомеопатични дози лекуват същите симптоми. Използват се само разредени сусбстанции, така че да не нанасят поражения върху организма. Човекът се разглежда като съвкупност от ум, емоции и физическо тяло и се лекува цялостно, а не се подтискат симптомите само на физическо ниво, както прави официалната медицина. В същност, съвременната психосоматична медицина е доказала връзката между емоциите и физическите страдания, така че тя върви ръка за ръка с хомеопатията.

Та, конкретно за хомеопатичния живак, той е лекарство, което може да се приложи при огромен брой състояния. Ето тук едно съвсем кратко описание, което далеч не е изчерпателно:

http://abchomeopathy.com/r.php/Merc

До колкото го познавам, най-характерна за него, така да се каже есенцията му, е голямата нестабилност на симптомите и голямата чувствителност на пациентите, както към твърде ниски, така и към твърде високи температури – точно както е и живакът, който неслучайно се използва в термометрите.

10 03 2011
Lotien

Разбирам. Значи за направата на хомеоптаичен препарат, водата трябва да е изключително чиста. Как се пречиства до такава степен?

10 03 2011
Александър

Как – с магия! То е ясно!

10 03 2011
Eneya

Хм, нека не се заяждаме и обиждаме, а да се опитаме да обменим адекватна инфромация.

Това за аутизма не е вярно, спомням си, че още миналата година четох, че връзка между ваксините и аутизма няма и че е било в най-добрия случай страхотна грешка, в най-лошия, умишлена измама.

Каквото и да е, да се отричат ваксините заради нещо недоказано е меко казано странно, защото ваксините все още са причините няколко епидемични болести от типа на шарката да не бъдат такъв бич, каквито са били средните векове.

Цялата идея, че хомеопатията лекува по-добре от медицината, ме кара да си задам въпроса: ако лекува толкова добре, защо хора с гимназиално ниво образование са способни да посочат проблеми в нейното действие?

Препоръчвам една книга „Bad Science“ защото е пълна с прекрасни илюстрации за неразбирането на науката и за използването й за продаване на невероятни глупости.
Медицината няма отношение към хората, които я използват. Безскрупулни хора има достатъчно. Това, че някой твърди, че му го говорят звездите или го е видял във формите на водата или както сме виждали в рекламите свързани с „разкрасителни продукти“, хвърляне на няколко научнозвучащи думички, не означава, че в думите им има нещо вярно.

Да бъдем критични и да не приемаме нещата на доверие е правилен подход според мен, но да прочетем някакви книжки с „големия заговор на обикновената медицина“ без каквато и да е реална подготовка по физика/химия/медицина/биология, не ти дава някаква реална информация, а иска от теб директно доверие.
Защото тези читатели нямат реалната възможност да проверят за какво им говорят, а се разчита на подозрителността и недоверието, без реална нов аинформация да бъде предадена.

Съжалявам, но не вярвам на статия озаглавена „чудото на хомеопатията“ без дебел списък от изследвания, библиографии, тестове и прочие подобни под нея, които да мога да прегледам самостоятелно и да отсъдя.
Както и не вярвам в ‘ауитизма е причинен от ваксините!!! Доказателството за машинациите!!!!!“
Последното е просто манипулация на страхове и личното ми мнение е, хората, които пишат такива текстове и нямат медицинско образование и медински познания, че трябва да бъдат съдени и да им бъде отнет достъпа до публични места за изява, защото сеят страх и паника.

10 03 2011
tin4e

„Please remember though, this homeopathy materia medica is provided for information only, with no guarantee of accuracy; it is not intended as a substitute for medical advice, nor as a claim for the effectiveness of Mercurius Vivus in treating any of the symptoms below. If symptoms persist, seek professional medical advice – minor symptoms can often be a sign of a more serious underlying condition. Homeopathic remedies are very dilute, and while the homeopathic remedy may be beneficial, the raw product may be harmful.“
via:http://abchomeopathy.com/r.php/Merc

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

Това за аутизма е вярно, за съжаление. В момента мисля и някакви нови изследвания има по въпроса.. Миналата седмица в предаването на Гала, имаше лекар от Англия, който учеше лекарите в Токуда как да лекуват аутизъм като в същност лекуват проблеми с червата. Това изглеждаше да не притеснява никого, въпреки, че тоя метод е открит именно от Андрю Уейкфийлд – откривателя на връзката между аутизма и ваксините, който е заклеймен и са му отнети лекарските права, щото пречи на многомилиардния бизнес.. Разбира се не пречи след това методите му за лечение да бъдат изплагиатствани и ползвани от медицината.. То това да е за пръв път само де – и Пастьор е плагиатствал много от съвременника си проф. Бешан, ама пусто е по-известен от него..

Хомеопатията, между другото, се практикува от множество съвестно лекари по цял свят, които са завършили и традиционната медицина и познават и двете страни. Прави впечатление, че винаги става така, че първо са учили традиционна медицина, но после се обръщат към хомеопатията, защото са разочаровани от традиционната и остават при хомеопатията до края. Обратната тенденция не се наблюдава.. Има разбира се и множество лекари, които, надушили, че има келепирец в модерната думичка хомеопатия, изкарват разни смешни курсове а-ла Боарон от по 6 месеца и почват да лекуват „хомеопатично“, което обаче няма нищо общо с класическата хомеопатия. На запад има и голям процент хора, които не са учили в медицинските университети, но редом с хомеопатията, която са учили поне 3 години, имат няколко семестъра по основните медицински дисциплини като анатомия, физиология и т.н. И това не пречи на никого в цивилизования свят, т.е. пречи на фарма-мафията, но поне за момента е позволено.

13 03 2011
Svetlina

Не знам защо си говорим само за хомеопатия, когато темата са алтернативните методи, но държа да отбележа, че тя е сред най-скъпите такива. Разните шишенца с нещо си от сепия или тинктура от северноантарктическа палмичка от северен склон са по-скъпи от аспирин или аналгин.
Може пък да има мащабна тролска конспирация за пропагандиране на още по-скъпи лекарства от традиционните :)

10 03 2011
Eneya

Добре де, връзката аутизъм-вкасини никак не ми се изясни.
Чела съм повечето трудове, претендиращи за доказването на връзката, но единствения адекватен извод, до който достигам е – не трябва ли просто да се развиват, не да се отричат?

Виж, това да ми кажеш ‘ама за съжаление е вярно“, не ми дава никаква нова информация.
Нямам против за алтернативни техники, просто очаквам тези техники да бъдат защитени по същия начин, по който всяко научно твърдение – с изследвания и доказателства, а не да се очаква на гола вяра.

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

По въпроса защо ваксините в същност не са истинската причина за изкореняване на заразните болести, вижте статистиките от сайтовете на CDC и американската агенция по преброяването в постовете ми тук:

science works!

10 03 2011
Eneya

Да, ще ме прощаваш, чела съм го това, връзката ми се вижда много изсмукана от пръстите и доста нерална, особено ако проследим появите на първите ваксини и изследванията, когато няма терен да се говори за манипулация от страна на фармацевтични компании.

10 03 2011
Eneya

В този ред на мисли, много интересно видео за плацебо ефекта.

10 03 2011
Guess who? It's The the again!

Eneya , връзката е: живакът и алуминият във ваксините са силни невротоксини, които блокират действието на нервната система. По-горе в линка има инфо за най-честите проблеми, които причинява живакът при отравяне.. Въпреки, че официалната медицина спори, че дозите в една ваксина били малки, се пренебрегва фактът, че в имунизационните календари всяка година влизат нови ваксини и общото количество живак, поемано от едно дете с всички ваксини е огромно. Пренебрегва се и това, че дозата, която за един би била поносима, за друг може да е пагубно достатъчна..

10 03 2011
The the

Между другото, Eneya, ако плацебото е толкова силно, и работата е толкова проста, не мислиш ли, че просто всички ваксини, антибиотици и други средства на официалната медицина са ненужни и няма нужда да се дават милиарди за разработки и скъпи лекарства – просто ще си взимаме плацебото от захар и цялото човечество е излекувано.. Колко просто а? Или наивно?

10 03 2011
coroviev

Аз веднъж питах Бегемот, ама пак ще се повторя. От де ги взимаш тея нерви да се занимаваш и разясняваш, че и сдъвкано им го поднасяш? Остави ги хората, виж колко е забавно с тях. Ако нямаше такива алтернативници, живота в нетя щеше да е егати скуката.
Айде от мен една алтернативка от тибетска сплав, няма лъжа, няма измама. Всичкото чакра намества и програмира водата на макс. http://www.bulgara-bg.com/html/bg/bulgara.shtml И умната, щото дошъл конника от апокалипсиса в Егепет, да не довтаса и при вас ! http://www.youtube.com/watch?v=3UKz3GVrHI8

10 03 2011
begem0t

Тhe the не ти видях доказателствата. Къде са слепите тестове за ефективноста на хомеопатията??

Според мен няма такива, и умишлено отклоняваш темата, за да не стане очевидно, че разправяш празни приказки. Е, очевидно е.

Апропо, това, че някой е лекар съвсем не значи, че е добър лекар. Аз не казвам, че лекарите са универсално добри, а че алтернативните са лоши.

Мисля, че имаш проблем с логическоро мислене.

10 03 2011
The the

Ще ти отговоря разбира се, макар че не се чувствам длъжен. Обаче това ще се случи, когато ти ми покажеш изследване, което да показва, че тимерозалът, съдържащ живак, и ползван около 80 години във всички ваксини, осакатил хиляди, а може би дори милиони дечица, не е вреден;)

Бих искал също да чуя защо имаме нужда от ваксини, за които статистиката, която ти пуснах в другата ти темичка, показва недвусмислено, че нямат отношение към изчезването на болестите.

Тимерозалът и другите отрови във ваксините са основателно подозирани, че са осакатили хиляди деца, докато хомеопатията е подозирана само че не действа.. Не мислиш ли, че е логично първо да се направи опит да се докаже безвредността на нещо, което е сериозно подозирано, преди да се доказва нещо, което е подозирано, че най-лошия случай е толкова безвредно, колкото и ако е функциониращо? Оо, извини ме, та ти в същност не мислиш – единственото, което правиш, е да повтаряш като папагалче, онова, което спонсорите на твоя блог са ти подхвърлили! Така че можеш да си запазиш инсинуациите за логиката за домашно..

11 03 2011
begem0t

Значи, АЗ първо поисках да дадеш публикации в защита на своето твърдение. Ти, очевидно не можеш да дадеш такива (нищо чудно, защото няма) и отговаряш на въпроса с въпрос и отклоняваш темата, за да не си проличи фактологичното ти безсилие. Е, личи, тези номера са ни известни.

Апропо, няма как да ми покажеш доказателства за действието на алтернативната медицина, по дефиниция алтернативна медицина е такава, за чието действие няма доказателства.

Но аз разлика от теб мога да подкрепя мнението си с реални данни. Ето ти не едно, ами много

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21176760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20669467
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20450324

Мога да дам още 30, но заключението е едно и също: няма проблем с ваксините, thiomersal включително.
Това дето го казваш по-горе за въвеждането на нови ваксини и увеличаването на общото количество живак първо се взема предвид при съставянето на имунизационните календари, и второ не всички имат живачни съединения. Ето ти наготово информацията
http://www.fda.gov/biologicsbloodvaccines/safetyavailability/vaccinesafety/ucm096228.htm#t1
Та под таблицата по-долу има списък с няколко десетки референции за безопасността…( като казах, че мога да дам още десетки, наистина мога ).

Тъй както и живакът в твойте хомеопатични неща е толкова малко количество, че не вреди, така и тиомерсала и всички вещества дето ви притесняват във ваксините са в достатъчно малко количество, че не вредят.
Въпреки всичко хората се страхуват от това съединение, и то постепенно се изтегля от новите ваксини.

Хайде сега да видим твоите доказателства.

И вече наистина ще изтрия всеки следващ твой пост ако не съдържа никакви подкрепени от рецензирани публикации изследвания. Не само не си длъжен да отговаряш, ами не си длъжен и да четеш и пишеш в този блог. Разбирам, че изтъкването на липса на логика в действията и схващанията ти те кара да се чувстваш глупаво, но в крайна сметка никой не те кара да не използваш алтернативна медицина. Моето лично мнение е, че използването на алтернативна медицина е глупаво, ако си на друго мнение ползвай си я и не ме занимавай с глупости.

П.С. Това, че някой идиот в предаването на Гала е казал, че ваксините причиняват аутизъм не е валиден аргумент. Особеност на свободата на словото е, че всеки може да приказва каквото си иска. Без солидна аргументация обаче си остава празни приказки.

11 03 2011
Борисова

А аз все още се чудя как The The има нерви да налива акъл на дървени глави като вас. Казано е: Които има очи ще види, който има уши ще чуе.
За сведение голяма част от така наречените „Алтернативни медицини“ си имат столетна и хилядолетна история и са доказали ефективността си и всъщност точно те заслужават прозвището Традиционни медицини, защото това което се нарича „официална медицина“ няма и 150 години на възраст.
И още -„великите ваксини“, които всички славословят са измислени през 18 век, това си е малко отдавна да си кажа честно и си мисля че като всеки метод който се е оказал опасен е крайно време да се забранят като шарлатания.
И последно, все още не разбирам, как човек, който хабер си няма от медицина, което си личи от постовете й, има наглостта да разсъждава по материята, и човек, който няма деца да учи другите как да си ги гледат.
И най-последно, чудя се как аз имах нерви да чета такива глупости.

11 03 2011
begem0t

Така ли, къде конкретно откри грешка в думите ми и може ли да се аргументираш защо греша ?

11 03 2011
Lotien

„това което се нарича „официална медицина““ се заражда в древността – пр. н. е. и до ден днешен не е спирало да се развива. Алтернативната медицина е шарлатанство, спряло развитието си в каменната епоха. Всичко, което алтернативната медицина знае за билките, извлеците от билки, действието на билките и страничните ефекти от билките, го знае благодарение на медицината, химията, биологията и физиката. Защото те са тези, които изследват и проверяват нещата, за да може после вие да обяснявате колко полезно е да пиеш безкрайно разреден разтвор от гъши черен дроб.

Аз не отричам народната медицина. Дори напротив. Но само когато е в разумни граници. Според мен силният студен чай без захар от мента е незаменим при болки и киселини в стомаха. Обаче ако става въпрос за здрав стомах, който има временно неразположение. Тази отвара няма да помогне при гастрит или язва. Ако се порежеш с какво се мажеш, за не се инфектира раната? С аква и захароза?

Изчетох сума неща за хомеопатията. Теория, приложение, изследвания… Опитах се да разбера вашата гледна точка, да видя защо сте толкова убедени, че тя действа и то по-добре от медицината. Заключението до което стигнах за себе си – bullshit. Хомеопатията е шарлатанство, целящо да печели бързи пари на гърба на отчаяни и уплашени хора, които нямат елементарна обща култура по химия, физика и биология.

11 03 2011
coroviev

Четейки постовете на Борисова и the the за пореден път се убеждавам, че т.н. човешка цивилизация е твърде крехка. Все още не можем да надскочим суеверията на пещерните хора. Представям си ако настъпи някой катаклизъм, как с гръм и трясък ще дойде царството на шамани, вещици и др. алтернативни създания. Може би „Какавидите “ на Уиндъм не е просто фантастика, а едно твърде вероятно човешко общество. Г-жа Борисова казва: „Които има очи ще види, който има уши ще чуе.“, аз бих и обърнал внимание, че освен ослушване и оглеждане е задължително да се използва и кратунното съдържимо за анализ на получената информация. Или казано по – простичко, айде вече да почнем да мислим.

11 03 2011
The the

ти виждаш ли някакъв проблем с посочените от теб публикации? Нека ти дам няколко жокера:

1. Тимерозалът, в който има живак, се ползва във ваксините приблизително от 1930 г. Изследванията, които са правени по това време са върху 27 човека, които ВСИЧКИ ДО ЕДИН умират от менингит.
2. През следващите 70 години, до около 2000 г. не са правени други изследвания върху неговата безвредност и е употребяван в почти всички ваксини.
3. Изведнъж около 2000-та година се сещат да го махнат от ваксините, без да правят нови изследвания дали е вреден и чак няколко години по-късно (2004 е първата статия, която си линкнала, а другите – 2010 и двете), се сещат да направят някакви „изследвания“, с които да замажат очите на хората, които ще ги линчуват, ако си признаят истината, че 70 години са давали нещо силно токсично на всички деца.
4. Въпросните статии твърдят, че тимерозалът е безвреден, макар че токсикологията много добре познава невротоксичното действие на живака – нещо като да кажеш на бялото черно..

В отговор на твоите „доказателства“, ето ти едно съвсем ново изследване, публикувано през тая година в Journal of Immunotoxicology:

http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/1547691X.2010.538749

Ето и пълният текст на горното:

Click to access theoretical-aspects-of-autism-causes-a-review1.pdf

И малко цитати:

От горното накратко виждаме, че аутизмът е добил размерите на епидемия, че се е появил малко след въвеждане на живака във ваксините, че живакът е токсичен, и че причинява същите симптоми като аутизма, обаче пък твоите „изследвания“ „показват“, че не е причина за аутизма. Интересна „логика“..

Колкото до клинични изпитания на хомеопатични лекарства, ето ти едно:

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B8CWK-4KTN82B-9&_user=10&_coverDate=07%2F31%2F1985&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=gateway&_origin=gateway&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1674462178&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=3baa942254eefe468d805bc88f0bfbd7&searchtype=a

Във връзка с горното обаче попаднах на нещо много любопитно:

Проф. Георгос Витулкас, един от най-добрите хомеопати в момента, носител на алтернативна Нобелова награда за 1996 г. за медицина, е приел предизвикателството на известния „скептик“ Джеймс Ранди за $1 млн. за тоя, който докаже, че хомеопатията работи. Витулкас сформирал екип, намерил болница в Атина, в която да се проведат експериментите, срещнал се с Ранди и неговия екип, договорили условията за провеждане на експеримента.. и Ранди започнал да размотава под претекст, че бил болен, като едновременно с това сложил на уеб-сайта си текст, че хомеопатите са се отказали:

http://www.vithoulkas.com/content/view/1973/lang,en/

Очевидно на Ранди не му стиска да проведе експеримента, защото ще издуха него и цялата му секта от сцената с един замах.. Между другото Ранди, в същност, по-рано бил фокусник – човек, който лъже лековерните с елементарни трикове, другата думичка е „илюзионист“ – някой, който подхранва илюзиите на хората.. А, пък „известен скептик“ ми звучи като „известен розов“, „известен мек“ или „известен никой“…

Да се върнем сега на това коя медицина била по-стара.. Съвременната „официална“ медицина съществува във вида си от около средата на 19 в. От тогава се правят изследванията, на които се базират антибиотици, ваксини и т.н. За разлика, употребата на билките например е позната от древността. Съвременната медицина, в същност, използва някои от тези знания в химиите, които забърква за своите клиенти. Статута на „официална“ тя си го е присвоила единствено чрез репресии и демонизация на всичко, което не следва нейните меркантилни интереси. В средата на 19-ти в. например в щатите броят на хомеопатите е бил доста по-голям от броя на другите доктори, но тъй като естеството на работата на хомеопатите предполага те да работят по-самостоятелно, другите се организирали и ги изтикали от сцената на чисто правен принцип, въпреки че хомеопатите лекували доста по-успешно от тях – например по време на холерните епидемии имали огромен процент излекувани пациенти..

За финал: лабораторните изпитания са едно, реалната практика – друго.. Ще дам пример от моя опит с хомеопатията до момента:

– Начална форма на мастит при жена ми излекувана само с хомеопатия, без антибиотици във втория месец след раждането на детето. Ако беше пила антибиотици – край на кърменето, което щеше да е сериозен проблем за имунитета на детето.
– Към 6-тия месец след раждането заради наднорменото тегло и заради това, че бебето искаше постоянно да бъде носено на ръце, жената беше получила невероятни болки в кръста, от които стоеше буквално изкривена на една страна (чак не можех да повярвам, че не може да се изправи). С една доза от хомеопатичното лекарство Бриония се оправи за два дни – болките почти изчезнаха и започна да ходи отново изправена.
– След коледно парти с много деца и след това рязка смяна от много топъл въздух на много студено навън, бебчето вдигна 38.5 и беше изключително „кисело“ и нервно. Само с хомеопатия се оправи за един ден – температурата изчезна и то пак се усмихваше и си играеше.
– На мен 3 пъти ми се е случвало да оздравявам изключително бързо при грип с хомеопатично лечение.
– На мой колега детето 5 пъти се разболява от скарлатина – 4 пъти дават антибиотик, но скарлатината се връща пак. На петия път – само хомеопатия, няма повече скарлатина.

Имало е и случаи, при които хомеопатията не е вършела работа при грип при мен (и не съм прибягвал до антибиотици), но за мен горните факти, показват, че тя все пак работи, и липсата на ефект често може да е причинена от неправилно предписание..

В крайна сметка всеки избира сам с какво да се лекува и сам да разбере на собствен гръб кое е добро и кое не.. Аз го разбрах преди 15 години, когато антибиотиците сериозно увредиха здравето ми. Вашето си ви чака и вас. Казват било най-умно да се учиш от грешките на другите, а не от своите собствени, но явно голям процент хора не са стигнали до там.. Нямам нищо против това разбира се, стига само да не се опитва някой да ми налага к’во аз да избера, щото просто няма да стане! Не е познал един вид!;)

11 03 2011
voland

tl;dr : луд съм мамо, ям паркет.

11 03 2011
Александър

Това само иде да покаже какви невежи вярват в алтернативната медицина.

11 03 2011
Lotien

5 (пет) пъти се е разболявало от скарлатина!?!?!?!?!?!?!?!?

11 03 2011
begem0t

В същия линк:

Conclusion
Autism has been documented to be caused by genetic defects and/or inflammation of the brain. The inflammation could be caused by a wide variety of environmental toxicants, infections, and co-morbidities in individuals genetically prone to the developmental disorder.

Във втория линк за хомеопатията: това не е публикация за двойно сляп експеримент, каквато каза, че ужким има.

Tи се провали да представиш каквито и да е доказателства за твърденията си, освен личен опит. Но псевдоаргументът „от личен опит“ вече е коментирам в статията ми. Поне да я беше прочел преди да си бълваш коментарите. Чукча не читател, чукча писател.

Моля занапред да не коментираш в блога ми, както аз не се меся в антиваксерските дискусии по форумите ви.

13 03 2011
Svetlina

Колко нагло ще е да попитам тоя грип как беше установен? Захапа сламка от момина сълза и тя потъмня?
Хомеопатията диагностицира тялото, ума и емоциите, нали? Как го прави? Гадаене. В най-добрия случай се ползват методите на традиционната медицина за изследване на тялото и се гадае само по другите две точки.
Който иска да рискува, може просто да не пие лекарства. Няма нужда да пие на the the отварите.

11 03 2011
Longanlon

Ръдиърд Киплинг
Бремето на белия човек

Носете свойто бреме!

И своите синове

във жертва принесете

на чужди богове-

сред варварски народи

с навъсени лица —

от дявол по-коварни,

по-чисти от деца.

Носете свойто бреме!

С търпение в гръдта

Гнева си обуздайте,

смирете Гордостта!

Със ясно, просто слово,

с език открит и смел

засейте чужда нива,

гонете чужда цел!

Носете свойто бреме!

На Глад и Нищета

навеки запушете

бездънните уста!

И бдете: може всичко,

на крачка от целта,

дивашкото Безумство

да срине в пепелта.

Носете свойто бреме

без позата на бог!

Трудът ви да е робски,

животът — прост и строг.

И пътя към земите

на вашите мечти

кракът ви да проправи,

кръвта да освети!

Носете свойто бреме!

И приемете в дар

вековната омраза

на роб към господар;

и ропотът на всяка

тълпа към своя вожд:

„О, по-добре в Египет,

в добрата черна нощ!…

Носете свойто бреме!

Не чакайте мъзда!

Не крийте страх и слабост

под плаща „Свобода“;

По всяко ваше дело,

въздишка, вик, въпрос

диваците ще съдят

за вас и за Христос.

Носете свойто бреме!

И сбогом, детски дни —

с безброй безплодни

лаври,

с парадни суетни…

Да съдят зрелостта ви

ударил е часът —

и ето: иде скоро
на равни вам Съдът!

Това по повод крехкостта на човешката цивилизация. Да, винаги ще има диваци, които да не й се доверяват и да искат да я разрушат. Но умните и напредничавите ще носят свойто бреме и няма да позволят да се върнем в средните векове, когато хората са лекували чума и едра шарка с „изпитана от вековете традиционна медицина“ като пиявици, кръвопускане, гонене на духове и т.н.

11 03 2011
coroviev

Хубаво стихотворение и дълбоко ти завиждам за оптимизма. Отдавна ми е хоби всичко свързано с окултизъм, алтернативни дивотии и пр., защото от малък харесвам приказки. Смея да твърдя, че последните 4-5 години е просто страшно. Вече дори не ми прави впечатление, че хора с образование и положение повтарят като мантра съждения, които противоречат и на най-простите физични закони. Вече не влизам в спорове с цел доказване на каквото и да било, а просто се забавлявам с тях. Смятам, че тезата ми за крехкостта на цивилизацията е вярна и при определени условия ще се наложи точно това, което твърдиш, че напредничавите няма да позволят да се случи.

11 03 2011
neuromanticx

Един факт, който удобно пропускат феновете на алтернативното е, че хомеопатичните илачи не се правят от мъдрите старци на село, а от същите меркантилни фармацевтични гиганти, виновни за злополучното ни бъдеще, които са готови да пробутат дори разтвор от спечено лайно стига да има достатъчно голяма група от хора вярващи в чудодейния му ефект… Само не разбирам защо авторът на блога се опитва да вкара прът в колелото на естествения подбор. Глупостта е обречена да умре, по един или друг самоубийствен начин и никакъв разум няма да спре този процес. Дори варварите да срутят цивилизацията ще построят своя си такава върху преоткритото, съществуващо вече познание. Нямат избор ако искат да оцелеят.

И за да не звуча съвсем про-атеистично (щото не обичам етикетите) ще припомня че отричането на духовни ценности също е проява на варварщина. Християнството е много повече от първобитния мироглед за света на шепа хомеоподобни типове (които очевидно не изчезват с времето) и да се редуцира до нещо подобно не се отличава от размаха с който Дъ Дъ съсича науката. Всъщност доколкото съм чел нещо за религиите тяхната цел съвсем не е да дават научни обяснения за света, а да се занимават с доброто и злото. Злото е вечно приятели и никоя наука няма да го изкорени.

12 03 2011
estranged2

След като религията се провали в обяснението на света, й остана да се опитва да обясни човешкото. Но скоро и тази територия ще й бъде отнета.

13 03 2011
neuromanticx

О, тя вече и е отнета. И забелязваш ли от кого? Съвсем закономерно от по-примитивни форми на вяра – врачки, магии и прочее шаманизъм на новото (старо) време. И те, като всеки хаос, който изплува сред разрушения ред са далеч по-опасни. Сред модерните шамани се срещат и дипломирани медици, които обсебват медийния ефир с притчи за паметта на водата. Но този сценарий е познат от древността. Борци за правда като теб убивайки едно зло докарват на власт единствено по-голямо зло, първобитно, но с претенции за доказан резултат. От друга страна… Всеки от нас е срещал поне един човек, който твърди че е излекуван с хомеопатия. Извод: вярата лекува! Шах с пешката.

13 03 2011
begem0t

И какво, викате, че няма смисъл да се занимавам с антинауката, и по-добре да се откажа ли?

13 03 2011
neuromanticx

Всъщност не… В университета професорът по математика казваше,че има хора които никога няма да разберат нищо ако ще най-големите светила на науката да заемат мястото му, че има и хора които вече знаят всичко което ще им каже, но има и една група хора заради които има смисъл неговото присъствие, на които може да се помогне… Харесва ми. Мисля че е една добра мисия.

14 03 2011
estranged2

Имах предвид съвременни опити като „The Moral Landscape“ на Sam Harris. Макар книгата да не ми е по вкуса (доста по-близка е до твоя светоглед), пътят към истината върви натам. Психологията е на нивото на алхимията в момента, но проблемът за доброто, злото, смисъла и т.н. съвсем не е толкова загадъчен и закономерностите му могат да бъдат изведени от начина, по който протича конфликта между хората и Света, а не от някакъв религиозен булшит.

Много е удобно да буташ мистичното там, където още нямаме познание. Но досега без изключение се е оказвало, че макар истината за непознатата част на света да е била напълно невьобразима за нас, то в нея няма нищо мистично, а напротив, невьобразимостта й само потвърждава колко неверни са очовечените картинки, които религиозното ни вьображение рисува.

Също така не мисля, че съвременния шаманизъм е нещо по-лошо от организираната религия. Той е естествен резултат на това, че повечето хора са неспособни да проумеят до каква степен Светът е коренно различен от всякакви човешки очаквания. Училището се справя особено добре в това да осакати всеки стремеж на един любознателен ум и да го убеди, че науката е скучна и недостъпна.

15 03 2011
neuromanticx

Не говоря за мистично. Говоря за uncertainty. Закономерностите и отдавна са изведени и в тях няма нищо загадъчно. В сигналната теория има описани всевъзможни видове шум – червен,син,бял,розов,етц, с техните спектрални характеристики и вероятностни разпределения, но основно качество на шума е, че остава непредвидим. А мозъкът е една доста шумна машина. Психологията може да напредне толкова че да излекува и най-безнадеждния случай, а още повече ще напредне генетиката която ще ликвидира болести още в зародиш, но проблемите на доброто и злото не се решават с медицина. Нищо не пречи на един добър, възпитан, образован, уважаван и т.н. социални оценки човек да се превърне в убиец в следващия момент. Даже ми изниква сравнително пресен случай в който млад отличник по медицина поръчал убийство на новото гадже на приятелката си.

Науката има описателен характер, тя може да анализира причините, но тъй наречения свободен избор не влиза в компетенциите и. Никой не може да предвиди, на база на натрупания ти личен опит, как ще реагираш в следващия момент. Е, може с вероятност. Това е и причината много икономически модели да пропадат. Хората са неуправляеми – от един момент нататък. Нашата искра, която ни пречи да се превърнем в бездушни автомати и ни приближава до животните е чист шум… Но и без шум предписателната психология (като се появи в бъдеще) е обречена на неуспех. Науката е показала, че дори напълно детерминистична система е способна да роди хаос. Това обаче не означава, че наблюдавайки неговите проявления можеш да извадиш точните му уравнения. И тогава остава единствено хората да вярват. По възможност един на друг. Вярата е сила.

Организираната религия е доказано по-добра защото удържа вярата в определени рамки. Не става дума за нас, а за милионите душици които имат нужда от чудеса. Класическите религии забраняват всякакви форми на магия и връзка с бога с цел някаква облага и не предлагат лечение с друго освен вяра, т.е. поне си наясно с какъв инструмент разполагаш. В тях боговете не обслужват дребните желания хорски и не идват с решение при всеки хвърлен боб. Достъпът до тях не може и не претендира за научност. Дивашки култове не минават за религия, а точно те имат склонност да смесват вяра с наука.

15 03 2011
tanganaika

tl;dr 2 – друг луд съм мамо, пак ям паркет.

16 03 2011
estranged2

Смесване на вяра с наука (обяснение на света) и смесване на магия с вяра (ритуални средства да си подобриш живота) се срещат малко или много във всички религии – това е неизбежно дори в най-прогресивните (или може би е по-точно да кажа „най-малко регресивните“) от тях. Организираната религия е много по-опасна от неорганизираната, а не е по-безвредна, както твърдиш.

16 03 2011
begem0t

Абе напоследък и „класическите“ религии проявяват такава склонност: виж „научния“ креационизъм в християнството, цял музей са си направили за това как хора и динозаври съжителствали мирно и щастливо и после динозаврите изтървали ноевия ковчег. нещо от този род.

Не знам организираната или неорганизираната религия е по-лоша; и двете са лоши. Най-много се страхувам обаче от само-организиращата се религия. Парадоксално с невярването на вярващите в еволюцията и самозараждането на живота, интернет се явява катализатор за възникването на само-организиращи се „религиозни“ структури (можете да сложите произволно булшит течение на мястото на религиозен), каквито са антиваксинистите. Те взаимодействат по между си, обменят безумни идеи, и от тяхната рекомбинация се раждат още по-безумни идеи-отрочета, и така глупостта еволюира. всеки признак на логическо мислене е по ожесточена негативна селекция, докато колкото по-безумно е дадено твърдение, толкова повече нови идеи произтичат от него. постепенно в еволюцията им те дивергират на отделни клонове; има консервирани идеи, запазени у всички тях, а има и видово-специфични.. всъщност това си заслужава едно качествено еволюционно стъди, реве за Journal of Improbable Research

16 03 2011
neuromanticx

Мда, това е интересно. Глупостта изглежда наистина еволюира. Поставени в изолация от реалността (чрез нета) думите имат способност да се навръзват в най-причудливи плетеници, а идеите които изграждат да се скачват една с друга посредством общи думи/съчетания (на първосигнално ниво е трудно да се говори за смисъл), които служат като съединителен елемент. Имаме някакъв нов вид рекомбинация. Ражда се гранд „мисъл“, която бързо набира мащаби. Еквивалентът на тумора предполагам. Но… докато разните алтер-групировки не почнат да изпращат хора в парламента (т.е. злокачествено образувание) мисля че няма страшно :) Фейсбук активизмът е характерен с това че почти никога не напуска пределите на социалната мрежа.

16 03 2011
begem0t

зелените ве4е са в парламента.

13 03 2011
xunap

Определено има смисъл човек да се занимава с антинаука. Тъй че дерзай.
А сега малко забавление. Ето каква хуйня ми изпратиха по фейсбука:

„УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ! Помощ – лекуват ме!
Здравейте, скъпи родители!
Вече цели 7 години училището за родители помага на десетки от вас да прескочат невидимата граница, разделяща конвенционалната медицина от природната и да добият нови знания за здравето и болестите. Тези знания им дават спокойствие, самочувствие и увереност в силата на природосъобразния начин на живот. С нетърпение очаквам следващите пробудили се и предварително им благодаря за куража!
Зимата е к…ъм края си, но сезонът на вирусите още не е свършил. Пикът на грипа отмина, но все още има заболявания, така че профилактиката продължава. Какъв е ефекта от профилактиката с продуктите на Аквасорс – за това ще говорим подробно на училището за родители, но ако трябва да споделя накратко личното си наблюдение – този сезон аз съм изключително доволна. Нито едно дете от тези, чиито родители провеждат системна профилактика не се усложни. Системна профилактика означава включване в ежедневното меню на децата на Зелена енергия, Колактив и Есенциални мастни киселини от септември месец до сега. Сред тези деца заболяванията бяха относително малко, в повечето случаи това бяха едни от малкото деца, посещаващи детски заведения и училища в грипния период. Разболелите се пък реагираха със силен и адекватен имунен отговор /включително температура до 40 градуса/ и нямаха никакви усложнения след грипа. Искам да поздравя всички родители, които повярваха в силата на естествените процеси, които не се поддадоха на средствата за масова психоза, призоваващи към ваксини, тамифлу, антибиотици и т.н., а се довериха на природата, отнасяйке се трезво, разумно, като зрели хора към заболяването на своите деца.
Ето и програмата на срещата ни:

20.03 Помощ – лекуват ме! Кои са критериите и показанията за правилното предписване на фармакологични лекарства и в частност антибиотици?

Отминали събития:
13.03 Аква сорс – възможност не само за добро здраве, но и за независим доход, за повече самочувствие и сигурност.

Предстоящи събития:

27.03 Често боледуващи деца – какви са причините и как да излезем от омагьосания кръг?

Срещите ще се провеждат в офиса ми на ул. „Прелом“ №2 от 17 часа.
Бъдете здрави!
Юлия Цанкова“

Хомеопатите продават вода под името Аквасорс. Мисля да взема да се бъзикам с тях, скоро очаквайте резултати. :)

13 03 2011
begem0t

Значи, ако разбирам правилно, ако пием вода аквасорс и приемаме хранителните добавки или ще се разболеем от грип, или няма да се разболеем! Това е невероятно.

13 03 2011
Eneya

Хм, много ми е интересно как средновековието и далечните векове са едновременно символ на мъдрост и пример за утвърдени практики, хем периоди, през които хората са умирали от зъбобол и настинка.

Просто… не може да се използва картата за традиционна медицина, при положение, че последната не лекува всичко и е в най-добрия случай страничен клон, който е недоразвит, а не адекватна алтернатива.
Иначе лекове на рак, туберколоза и пр. нямаше да има само в модерния свят.

14 03 2011
xunap

Нима не знаеш, че хората през Средновековието са живели в хармония с природата, нямало е „химия“ около тях, хранели са се природосъобразно с био-храни. Следователно не са и боледували, ама от нищо не са боледували, били са здрави като камъни. Това рак, туберкулоза, ангина – това са резултати от съвременния вреден начин на живот, сещаш се – стрес, „химия“, консерванти, мръсен въздух, а и фарма-компаниите правят всичко възможно, за да ни разболеят ако сме здрави. Както и правителството де, че и то е в конспирацията срещу човечеството. Правителството от много време си има тайна програма за намаляване на населението, спрейва ни с chemtrails, насърчава производството на вредни храни и какво ли не още. Изобщо има една ужасна конспирация, в която са замесени правителство, фарма-компании и всички големи мултинационални корпорации. Ужас, да не ти разказвам повече…

16 03 2011
Lotien

Какво знаете вие… Всъщност Земята е компютърен експеримент, който се провежда, за да могат раса свръхинтелигентни извънземни да разберат какъв е въпроса, чийто отговор е 42.

14 03 2011
xunap

С риск да бъда обвинен в спамене пак ми пратиха следната хуйня: някаква смес от конспиративни теории и идиотската идея „правата на личността да придобива и използва по свой избор средствата и начините за лечение“. Сайтът е: http://www.gaia-health.com/articles301/000315-bulgarian.shtml
Хората определено се заблуждават, че хипар означава човек, които вярва в астрология, мие се веднъж на месец, се лекува сам с помощта на билки, смята, че дупката в Царичина е пълна с някакви енергии, единият от краищата на хеопсовата пирамида сочи към България, както и че „Бурята“ от Шекспир е вдъхновена от Бермудския триъгълник. :)

14 03 2011
begem0t

ти си хипар по друга дефиниция :-)

в тоя ред на мисли аз предлагам да напишем петиция за премахването на правилата за движение по пътищата: мое човешко право е да си се движа от която искам страна на платното, да задминавам от където си искам, да карам с каквато скорост пожелая и от къде на къде по дяволите ще ми казват те аз да минавам или не минавам на червено.

1 04 2011
pbosakov

Един стар виц:
– Как се нарича алтернативна медицина, която работи?
– Медицина.

Всяка „алтернативна“ терапия, за която се докаже, че лекува, бързо се възприема от истинските лекари в една или друга форма, така че вече не е „алтернативна“. А „алтернативната медицина“ всъщност би трябвало да се казва „алтернатива на медицината“.

28 04 2011
Infidel

Как се нарича алтернативната медицина, която дава реални резултати? „Медицина.“

11 05 2011
Daki

Кое определя официална или алтернативна е дадена медицина? Когато в края на 18 век Ханеман поставя основите на хомеопатията, „официалната“ медицина лекува с пускане на кръв, пиене на живак, пиавици и други напредничави методи – напълно официално. Представете си „официалните“ лекари, точно както и много (но далеч не всички) от сегашните такива, са го обявили за шарлатанин. В крайна сметка друг си е да пийнеш една лъжица живак :) Ако т.нар. официална медицина е едва третата най-разпространена медицина в световен мащаб (след китайската и хомеопатията), това не я ли прави всъщност алтернативна?

11 05 2011
Svetlina

А как точно се мери разпространеността на една медицина? И това какво общо има с нейната успеваемост? И какво ако повече хора карат отдясно, тея, дето карат вляво, грешат ли, по-лошо ли карат?

27 05 2011
Ново 20

Алтернативната медицина е лоша алтернатива…

Алтернативната медицина тук ще наричам всички медицински практики, базирани на вяра и традиции, но не и на доЅ…

14 06 2011
Алтернативната медицина е лоша алтернатива | Bulgarian Blog

[…] Плам, пламти! Котел, бълбукай! Адска смес, мехури пукай! Алтернативната медицина обхваща всички медицински практики, базирани на вяра и […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

2 10 2012
той

Хомеопатията не действала, както и бабините рецепти :D. Не съм чел какво сте писали, нямам и време и желание. но забелязвам, че специално „begem0t“ си прекалено в единия край, материалистичния. Ще ми трябва много време и писане, за да ти докажа, че има и неща отвъд това което са ти преподали в университета, за да мога да разбия университетската школовка, но нямам и не искам.

Естествено, че има много шарлатани по света, но това не означава, че няма грам истина в това което бръщолевят. Те ако бяха истински, нямаше да бръщолевят. Как да ти докажа, че материалните тела имат и етерно тяло, както и човека, като учените още не искат да приемат, че тъмната материя е етер? Не мога! Това е много добър пример, с който можеш да видиш, че има мноооооооооооооооого неща които целенасочено не ти ги преподават в университета. Ако си мислиш, че като вземеш висше и автоматично ставаш критерий за всичко, то доста много яко се самозаблуждаваш. Никола Тесла е използвал етера. Прословутия му автомобил, който е бил разглобен от него самият, за да не попадне в лоши ръце е бил на базата на поляризацията на етера. Нацистите през втората световна война са използвали етера за антигравитационни двигатели. Това са малко примери, които са с недоказан произход, но показват какво имам предвид.

Не мисля, че си запозната с нещата които отхвърляш от базата на университетската ти школовка. Пример: Ако един човек държи цял живот детето си в маза и му казва, че отвън няма живот и ще умре ако излезе, то какво ще прави? Ще стои вътре. Не е важно дали любопитството му ще надделее, важен е факта, че контрола върху потока от информация, води до контрол на съзнанието и формулиране на такова. С това искам да ти кажа, че ти също си се родила гола и боса, без тези знания. Откъде си сигурна, че твоя мироглед е световния мироглед? Това в психологията се нарича „Lost Performative“.

Отхвърляш доста неща и методи, а ме съмнява дори бегло да си се запознала с тях. Чела ли си нещо различно от преподаденото в университета? Интересуваш ли се от Източна философия? От Антропософска наука? От други философски течения или само от каквото са ти преподали? Ако не, по-добре се запознай, защото ставаш супер необективна и тотално генерализирана и обобщена. На времето хората са си го обяснили живота и всичко с проста логика и факти. От малките неща са сътворени големите. Източната философия не е като Библията обобщена и двусмислена с цел да се тълкува и да се държи овцата овца. Всичко ти е изложено логично, със супер прости примери, постоянно витаещи около нас. Да не говорим, че дори и в скъпата Библия дори, ако имаш точните знания и логика и философия, можеш да я разтълкуваш и да намериш много общо с философските и научни течения, които споменах.

За хомеопатията пак ти е малко информацията. От едно време ползвам „rhus toxicodendron 15ch – хомеопатия“ за херпес (стреснушка) и до сега няма друго лекарство, което буквално за един ден да я излекува. Хомеопатия може да се определи и като подобие на, предполагам, защитаваните от теб ваксини, за които съм сигурен, че нямаш и хабер за съставките им, и естествено, че ще са ефикасни, щом пак в университета са ти го преподали. При ваксините имаме умъртвен вирус, с който помагаме на имунната система да изработи антитела, а в хомеопатия имаме разреждане на „вещество“ (написано в тъй точната уикипедия) до състояние в което остава една молекула. Не мога да разбера как котките, кучетата, и други животни без имунизация държат повече години от нас, а ние с ваксини се тропясваме на по 50 -60 години. Едно време баба ти да не са я боцкали с ваксина? Моята също не са, още е жива и здрава, че и бастун не ползва и е на 80 години. Това е добро доказателство, че ваксините са ти просто промивка на мозъка.

Нямам за цел да споря, защото е излишно, но преди да правите блогове само от базата на университетското си промито образование, би трябвало да се сетите, че носите отговорност и към себе си, като отхвърляте неща с които не сте се запознали все още.

От психологичните ми знание ще кажа само, че абсолютното конкретизиране е просто генерализация, а генерализацията стои в основата на грешно сформираните заключения.

БОРАВИШ ЕДИНСТВЕНО С ТЕОРИЯ, НЕ С ПРАКТИКА, ТАКА ЧЕ, КОГАТО СЕ ХВАНЕШ И НАПРАВИШ САМА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ВСИЧКО КОЕТО ТВЪРДИШ И ГИ ИЗЛОЖИШ И ИМАШ СВИДЕТЕЛИ, ТОГАВА МОЖЕ ДА СИ КРИТЕРИЙ И ОБЕКТИВНА….

19 11 2012
Юри Йорданов

„Нацистите през втората световна война са използвали етера за антигравитационни двигатели. “ – Това ми харес, започвам да съжелявам, че нацистите не са спечелили войната, ами сега щяхме да имаме антигравитационен двигател и нямаше да имаме никави проблеми с дупките по пътищата :-)

7 11 2012
Dundaky

@ тхе тхе: Душицо златна Дъ Дъ, настанаха едни съмнения : ти си вземал/а антибиотици? – цитат от твой пост: „Аз лично от 15 години не съм пил антибиотици и не смятам да го правя, защото именно те увредиха сериозно здравето ми преди посоченото време“.
Сега остава да кажеш, че си се и ваксинирал/а като малък/малка?
Ето я анамнезата.
Оттук до менингита, аутизма и гаденето при четене има една малка крачка.
Карай с вода с памет, най-добре 1:10^1000 или с уринотерапия. Но, в някой крайно тежки случаи аз назначавам и фекалотерапия – мазане и вътрешно, както и жабурене. Трябва спешно да се редуцира пагубното действие на антибиотиците, ваксините и четенето на езотерика. Че и да се понаместят чакрите и Дясното Кундалини.

22 04 2013
iwanka

Всички тези водорасли,алое-вера и други боклуци се продават на принципа на пирамидите на невероятни цени(в моя случай 100 лв.)и нямат никакъв ефект.Като мине технологичното време организма се справя сам с болестта.Ако имате излишни пари -пълнете гушите на всички по веригата в пирамидата!

26 04 2016
Future Health

Иванка е права… всичко е безсмислено, а най-добре си е Плацебо ефекта и туй то!

16 10 2016
Алтернативната медицина - БЛОГодаря | БЛОГодаря

[…] да пиша коментар под публикацията, която обяснява защо научно-доказаните медицински […]

Вашият коментар