Хомеопатия – не ме занимавай с глупости

30 07 2009

Причини много, отдавна назряват, но повода да напиша тази статия, капчицата, която преля чашата, е следната статия в сравнително авторитетния (имам предвид четен, не знам за бг медия с авторитет) в-к Труд : http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=182966

Хомеопатията e вид „алтернативна“ медицина, чиито основи са положени някъде края на 18 век от немския „лекар“ Самуел Ханеман. В епоха, преди великият микробиолог Роберт Кох да публикува своите знаменити постулати за това „що е инфекция“ (че инфекциозните болести се причиняват от микроскопични живи организми) и да идентифицира редица важни патогени, въпросния Ханеман „лекува“ хора с пределно разредени „разтвори“ (тук разтвор вече е пресилено, тъй като не се открива дори една молекула от разтваряното многократно вещество).

Хомеопатията ползва два основни постулата:

  • подобно се лекува с подобно
  • колкото по-силно разредено е веществото, толкова е по-силно действието му

Според хомеопатията, болестите се причиняват в нарушения на „жизнената сила“ (някакво неясно понятие).  А лекарствата се приготвят по следния начин: взимаш някакво количество цяр, разреждаш го многократно и накрая получения пенкилер се приема от пациента. Сега, трябва да отбележа, че в един мол/l вещество се съдържат 6,023*10^23 молекули. Това означава, че ако вземем един мол субстанция Х, и я разредим към 23 пъти, в разтвора ще остане теоретично 1 молекула, а с всяко следващо разреждане – нито една. По този начин подобни „разтвори“ са буквално „гола вода“.

Как тогава лекуват? Според хомеопатите, водата някакси придобива свойствата на разтвореното вещество, ужким ги „запомня, и след това чрез интерференция с болните части на тялото лекува“.  „Великата тайна на водата“ ще я коментирам друг път, поредната псевдонаучна глупост. С две думи, не става така. Meжду другото, те все пак лекуват различни състояния с различни разреждания. Защо, когато водата тъй и тъй помни? Това и те не могат да отговорят.

Хомеопатите ще ви кажат, че дори науката да не може да обясни как действат техните илачи, тя не доказва, че нямат ефект. А това е долна лъжа. Съществуват безкрайно много експерименти, при които дадени субекти (проби) се третират с хомеопатични продукти, а друга група (контроли) получават плацебо (тоест, само си мисят, че им се дава лекарство. Експериментите са от типа double blind, тоест, и самите експериментиращи не знаят какво на кого дават, всичко е кодирано и се разкрива чак накрая (като на изпитите в университета, поне на теория). Та при тези експерименти процента на излекуваните с хомеопатия не се различава от този при плацебо групата. С една дума, хомеопатията действа точно толкова добре, колкото плацебото.  Не могат да твърдят, че науката не може да ги опровергае. Нека не бъркаме провален експеримент с експеримент с отрицателен разултат! Отрицателният резултат също е резултат.

Много хора твърдят, че хомеопатичните лекарства са им помогнали. Действително, човек не е нужно винаги да се тъпче с химикали за да оздравее. Но разковничето при тях не е в хомеопатичните лекарства сами по себе си, а в имунната система и, разбира се, плацебо ефекта, който наистина в някои случай действа много добре (не и при ебола или рак за съжаление). Много е жалко, но има случаи на починали дечица, чийто родители-маниаци са решили да ги лекуват само с хомеопатия, понеже конвенционалната медицина била зла… мисля, че заслужават затвор.

Друг аргумент на хомеопатите е, че техните лекарства, след като се продават в аптеките, са минали всички тестове на нормалните лекарства. Това също е лъжа. Продуктите им обикновено минават като хранителни добавки, и там нормативните уредби са съвсем други.

Накрая ще дам един пример с популярен хомеопатичен продукт  – Oscillococcinum на Borola. Препаратът представява силно разреден екстракт от черен и бял дроб на гъска (здрава между другото). Брилянтната идея е, че тъй като в тези тъкани грипните вируси са в най-голямо количество (всъщност по онова време са намирали органите увредени, не че са знаели за вируси), а подобно лекува подобно, то приемането на този екстракт ще те излекува от грип. Статии на фармаколози върху действието на този препарат – колкото щеш, положителни резултати…тц.

В заключение – няма нито една сериозна научна статия, експеримент, проведен по всички правила, който да доказва ефективността на хомеопатичните лекарства. Самите принципи, на които е базирано този тип лечение са погрешни и нямат нищо общо със здравия разум (с извинение, но по тяхната логика с разреждането една капка алкохол във водата трябва да я прави скоросмъртница, да не споменавам любимия ми аргумент за това какво правят рибите в морската вода…). Не се подлъгвайте по реклами и шарлатани, само ще ви вземат парите, а последствията може да са неприятни при по-сериозно заболяване!


Действия

Информация

5 коментара

23 10 2009
Бойко

Абе знаеш ли какво, трябва българските учени да почнат да експериментират с хомепатски реактиви, така ще могат да спесетят още повече (Само не знам ептен кой ще им публикува резултатите :D)

23 10 2009
Бойко

Всъщност е много несправедливо, че тайните на хомепатията се ограничават до медицината, защо не почнем и гориво и храна да си произвеждаме с вода/?

9 01 2010
Fethry

Сигурно е странно, че коментирам в толкова стара статия, но блогът ти ми хареса и се поразрових. :) Но понеже като гледам държиш нещата, които пише тук да са верни от научна гледна точка, не мога да не се обадя.

„Сега, трябва да отбележа, че в един мол/l вещество се съдържат 6,023*10^32 молекули. Това означава, че ако вземем един мол субстанция Х, и я разредим към 32 пъти, в разтвора ще остане теоретично 1 молекула, а с всяко следващо разреждане – нито една. “
Случва се човек да се обърка, но порядъкът на числото (или по-точно константата) на Авогадро е 10^23, което са си един милиард пъти, все пак, та не е лошо да го поправиш. Обосновка – тук.

9 01 2010
begem0t

Хаха, вярно че съм объркала 23 с 32 :) изобщо не съм забелязала

4 09 2010
вега тест « begem0t's blog

[…] ще е по-силен от началната ракия. Подробности – тук. Второ, каквото и съпротивление да се отчете, то във […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: