Kвантовата медицина е лъжа и измама

23 08 2011

Основното, което трябва да знаете за квантовата медицина е, че тя нито е квантова, нито е медицина. Надявам се този факт не ви огорчава или обижда по някакъв начин.

Както повелява наръчника за шарлатани:

Поставянето на думата „квантов” в дадено изречение разсейва всички съмнения около достоверността му у приблизително 100% от населението.“

Квантовата медицина няма нищо общо с квантовата физика. Но понеже последната е един доста абстрактен дял от физиката, който на всичкото отгоре борави с тежък математически апарат, думата „квантов” често поражда прекален респект, и човек рядко се усъмнява (как да се усъмниш в нещо, което не разбираш – вж. Наръчник за шарлатани, т.3). Основен принос за популяризирането на квантовата медицина има един индиец на име Дийпак Чопра, който особено усърдно разпространява погрешните си схващания за връзка между съзнание и квантова механика. Квантовият мистицизъм днес е толкова популярен, че си има цяла статия в Уикипедия – тук, и не смятам да се спирам по-подробно.

Квантовата медицина не е и никаква медицина. Все пак целта на медицината е да лекува, докато тази на квантовата медицина е единствено да ви вземе парите. Но да надникнем по-подробно в един примерен сайт за квантова медицина и да видим какво твърдят…

„Квантовата алтернативна медицина лекува чез нежна стимулация на организма, за да задвижи неговите скрити лечебни функции и естествени самовъзсановителни сили, с което дава възможност на организма да се справи сам със здравословния проблем. Квантовата алтернативна медицина е насочена към установяване и отстраняване на дълбоката причина за болестите, а не към техните последствия.”

Този лаф можете да срещнете по сайтове и брошури на измамници от най-различен характер. Медицината замазвала симптоми, а алтернативната медицина лекувала причината за заболяването. Е, въпрос на дефиниция. Ако смятате, че първопричината за стафилококовата ангина са стафолококи, с голяма доза увереност можем да кажем, че медицината (в този пример  – лечение с антибиотик) е пряко насочена към причината за заболяването. Ако смятате, че първопричината за стафилококовата ангина е някаква черна магия, която е отслабила вашата естествена аура и е дала възможност за бактериална инвазия, то не ми е трудно да разбера защо си мислите, че антибиотиците лекуват само симптомите. В този случай конвенционалната медицина наистина не може да помогне, защото тя не разваля магии. Тогава е необходимо да си завържете червен конец на китката, да плюете три пъти в пазвата си и да се обърнете към нещо, което действа чрез заклинания и фокуси. Quantum quackery to the rescue!

Почти всяко изречение от сайта за квантова медицина съдържа неистина, и ако трябва да ги изброявам едно по едно обемът на текста ще надхвърли четимото.  Но като споменах фокуси, ще дам един пример що за измама са предлаганите терапии, пък нека читателя сам си направи сметка за останалото. Една от услугите, предлагани в център по квантова медицина, се нарича йонна детоксикация. На страниците на сп.8 специалисти от екипа на центъра обясняват що за чудо е това:

„Всички древни лечебни традиции: египетска, индианска, аюрведическа и други, освен западната, препоръчват прочистването на физическото тяло като средство за профилактика и лечение. „

„За бързото извеждане на токсините и микроорганизмите се използва йонен детоксикатор. Пациентът потапя крака в топла солена вода, заедно с елекрод, който произвежда струи полоително и отрицателно заредени йони (електрически заредени атоми), които нахлуват в цялото тяло през порите на краката, които са над 2000.“

„…струя отрицателни йони, която променя pH на кръвта от киселинно към алкално. (…) Около 95% от съвременните хора са в киселинно състояние, което означава, че в техните тела има излишък на водородни йони и кръвта им е с pH, по-ниско от 7,45.“

„Приоритетно организмът изхвърля токсините от най-силно натровения орган. По цвета на изхвърлените токсини се определя кой орган са напуснали“

Да оставим настрана дребни подробности като какви са тези пори на краката дето пропускат йони, и че физиологичното pH на кръвта е 7.35-7.45*, и извън тези граници общо взето умираш.

Значи, топите си краката във вода със соли, прилагате електрическо поле по стар обичай и през над 2000те (?!) пори на стъпалата „токсините” излизат. И всичко това се случва пред вашите очи! Нещо като хемодиализа, но през краката. Интересно защо не го използваме вместо нея при хората с бъбречна недостатъчност? Както и да е, водата се оцветява в различни нюанси в зависимост от заболяването. Всичко това е чудесно, но дали като видите с очите си как фокусника вади заек от шапката си вярвате, че заека наистина е бил там?

Детокс ваничката е създадена от „д-р“ М.Стагс на базата на „изследванията“ на Р.Райф. Поставям доктор в кавички, защото въпросната дама се е дипломирала от някаква школа без акредитация**. Райф пък е американски изобретател, който през 20те години твърди, че е създал мощен микроскоп способен на детектира микроби по цвета на аурата им (?!)**.

За да разберем трика, е необходима малко химия, и по-точно процесът електролиза.  Нека си припомним чрез следния пример. Имаме медни електроди потопени в разтвор на готварска сол (натриев хлорид, NaCl). Във вода, солта дисоциира на натриеви катиони (Na+) и хлоридни аниони (Cl-). Когато включим електродите, йоните отиват към електрода с противоположен задяд. Натриевите катиони отиват към катода (отрицателния електрод), а хлоридните аниони отиват към анода (положителния електрод). На анода, хлоридните йони отдават електрон, и хлора се отделя като балончета газ. Бълбук-бълбук.

2Cl-> Cl2 + 2e-

Медта също отдава електрони, и се отделят медни йони:

Cu -> 2e- + Cu2+

Когато попаднат в разтвора, медните йони дават зеленикав отенък.

На катода водородните йони (Н+) от водата приемат електрони и образуват водород – газ, а медните катиони, които отделихме преди малко, приемат електрони и се връщат под формата на атомен мед. Ако измерите електродите преди и след експеримента, трябва да се заебележи, че катода е натежал, а анода е олекнал (защото медта се е отдала от едните и е отишла на другите, както показахме).

Е, принципът е същия и за електроди от други метали и с други соли, само цветовете са различни. Желязото примерно би трябвало да даде кафеникаво оцветяване. Ако не ми вярвате или смятате, че електролизата е въпрос на лично мнение и всеки си решава за себе си да вярва в нея или не, разтворете сол в леген вода и приложете електродите на акумулатора на колата.

Ако желаете, можете да вземете проба от водата и да я пратите за химически анализ, за да се убедите, че съдържа отделените йони, но не и разни имагинерни „токсини”. Всъщност, други хора вече са го правили : линк. Дотук с отделените от тялото токсини. Това е.

–-

*за справка, всеки учебник по анатомия и физиология, пък ако не вярвате си измерете pH на кръвта преди и след терапията

**American Cancer Society. Questionable methods of cancer management: Electronic devices. CA—A Cancer Journal for Clinicians 44:115-127, 1994; Mary Staggs. Biographical information on Contact Reflex Analysis and Nutritional research Foundation Web site, accessed Dec 27, 2004.


Действия

Информация

36 коментара

23 08 2011
Божо

Пък ти не знаеш, че СПИН се предизвиква не от вирус, а от гледане на телевизия :P

23 08 2011
Христо Блажев

Здравей, страхотно място, направо ми е чудно как не съм попадал досега!
Може ли да те помоля да ми пишеш на blajev@knigolandia.info, имам едно предложение за теб :)

23 08 2011
зори

Божо, може и от вирус – компютърен, ако гледаш телевизия през компа.
Аз съм уверена, че подобно лечение може да подейства, но не се прави с електролиза, а с оголен кабел, предварително включен в мрежата, а лекуващият може да държи пациента – за по ефективно. Така ще се излекува цялата глупост и суеверие, а и планетата ще стане едно по-приятно място за живеене.

23 08 2011
Infidel

Този блог просто обира точките. Не мога да изразя колко съм благодарен на автора и с какво удоволствие чета статиите.

23 08 2011
Божо

@зори – така, така.
Вземем да направим един сайт за псевдо нАука, хем ще изкараме кинти, хем и ще останат по-малко кандидати за наградите „Дарвин“.
А begem0t ще я цаним да дава идеи, дето ще ги „популяризираме“ – демек ще сведем до нивото на популацията… Хем и тя да захлеби някой лев.

24 08 2011
begem0t

Aми аз вече имам един революционен продукт АНТИГЕН https://begem0t.wordpress.com/2010/09/30/%D0%B0ntigen-genogon-biolife%C2%AE/ може и антиВакс, и гривничики с които може безопасно да ползваш безжичен интернет, и магнитчета за структуриране на водата, вълшебен жълъд +2 мана, реджув пак здраве +10, шапка за по-добро мислене…

24 08 2011
Феноменът майки в интернет

[…] вярващи във врачки, лекуващи се с хомеопатия, с квантова и изобщо всякаква “алтернативна” медицина, те […]

24 08 2011
Iliyan ILF Stoyanov (@_ilf_)

А нещо, ектоплазма събира ли се след приключване на сеанса. Аз между другото вече не излизам от нас без това: http://www.stopabductions.com/ , особено полезно е при блокиране на разум, както чужд, така и собствен :)

27 08 2011
Aldo

За електролизата – ясно :) А какво ти е мнението за „нарупването на токсини в организма“? Имам впечатлението, че това напоследък е универсално обаснение на всички здравословни проблеми от акне до лупус. Звучи доста „фиши“. А аз дори не мога да разбера какво всъщност имат предвид с това НТО-заклинание.

29 08 2011
Милен Богданов

А я вижте тук:
http://www.ladyanion.net/index.php?lang=bg

Прилагам и цитат:
„Благоприятното въздействие на анионите също е доказано. Известна е ефективността им за неутрализиране на неблагоприятната анаеробна среда, за унищожаване на различни видове бактерии, алергени и други вредни въздушно преносими вируси и бактерии. Ако например концентрацията на отрицателните йони (аниони) във въздуха бъде занижена, у хората могат да бъдат забелязани различни нездравословни симптоми на сънливост, замайване, мигрена, депресия, недостиг на въздух и др. . По данни на Световната Здравна Организация, концентрацията на аниони в свежия въздух не трябва да бъде по-малка от 1000 единици на кубически сантиметър. Ако, примерно казано, концентрацията на аниони достигне до това определено ниво, то броят на бактериите ще бъде намален до нула.“

2 09 2011
Виерко

Това, за съжаление, е съвсем вярно, макар и пресилено. :-)

7 09 2011
Lotien

А какво ще кажете за тези прекрасни продукти:

http://www.tehnoshop.info/product/399/kvantov-analizator-bioskener-visokotehnologichen-aparat-za-kompyutarna-diagnostika-na-zdavoslovnoto-sastoyanie.html

http://www.tehnoshop.info/product/105/lazeren-detoksikator-laser-blood-cleaner.html

И коронният номер:

http://www.tehnoshop.info/product/255/kvantovo-energiyna-nrg-karta-super-mrezhovik.html

Забележете, че срещу Производител пише „По подразбиране“, а като кликнеш на него, дава грешка. Голем смех…

7 09 2011
voland

Винаги съм бил на мнение, че такива трябва да бъдат съдени. Както и козметичните фирми. Не за друго, просто за невярна реклама и недоказуеми твърдения.

Като пауърбаланс :)

8 09 2011
Avalon

Това май е по твоята тема – http://news.ibox.bg/news/id_618666123 :)

Хора в коментарите са отбелязали грешки в това „изследване“.

8 09 2011
begem0t

Авторите на тази статия очевидно дори не правят разлика между митохондриална ДНК и У-хромозома. Надежда всяка тука оставете.

26 09 2011
Wintersmith - Блог за книги

[…] Отваряш учебника по физика и виждаш, че  „квантовия детоксикатор който извлича токсините от тял…“ е просто акумулатор с 2 железни […]

27 09 2011
s40

На моя позната й предлагат такива лампи – http://www.bioptron.com/bg_BG/?m=85&m0=412&m1=85. На мен ми звучи като голяма шарлатания, но не мога да намеря еднозначно и легитимно доказателство за това. В сайта им има посочен списък с научни публикации, които водят обаче до изследвания спонсорирани от самата фирма.
Следя ти блога и туитъра от известно време и знам, че те интересуват подобни неща и затова те моля ако имаш информация или мнение по въпроса да го споделиш. Молбата ми важи и към останалите коментиращи – споделяйте линкове, ако сте попадали на този Bioptron.

7 01 2012
Bleys

Quantum physics are not applicable in the macro world (except for the superconductivity) therefore quantum medicine is a complete nonsense. Good article by the way. People tend to believe in pseudo-science these days more than ever. If quantum mechanics were to be considered affecting human body, then everything (from someone shouting at you the word „CABAGE“ to a simple ray of light) would have been able to alter your quantum positions and make a mess of you every pikosecond. Great fun I must admit :)

17 01 2012
lorena

тия ванички и дезинтоксикацията през петите отдавна бяха разобличени като открито мошеничество,даже не като несполучлив опит за лечение,а като върл шантаж.Ама,то май хората се усетиха и им мина модата окончателно…И посмъртно няма да повярвам,че токсините ми ще излязат през петите.Преди всичко,кое ще ги накара да се втурнат натам всичките-към петите ми?Хе-хе!Най-много,който се е подложил на такива процедури,измислени от ръждиви мутанти,да е пипнал микоза по краката от това,че кой ли не си е плакнал петите преди него срещу…30лева на сеанс!Това е сигурна информация от източник.Жалко,че ЛЕКАРИ си бяха закупили масово тия вълшебни ванички и лъжеха на поразия глупави пациенти/достатъчно е човек да си зададе въпроса ми от началото:как ще се запътят токсините към петите ни по даден от ваничката знак!Миналото ли,по-миналото ли лято висях на дълги опашки да прехвърлям електромери на др.име и там една хубавка,но мн.простичка дама се впи в мен,за да ме убеждава в изключителните свойства на нагласената да покафенее водаІ-за 30 лв.при лекарка с/у хотел“Плиска“,София.Подобна беше временната слава на СКЕНАР/не скенер,а скенар с ударение върху „а“-с претенцията да прави пълна диагностика на тялото ви/.Питам се,защо Министерството на здравеопазването спи.И вечно ли ще спи?Кой ги е разрешил тия мошеничества и търпи те да се прилагат от лекари?Или какво пък,какво лошо има в това на човек да му накиснат краката и да си ги освежи?

27 09 2012
Noname

Imam vupros.Kakva e vruzkata mejdu kvantovata fizika i elektrolizata.Ednoto se zanimava s dvoinstveniq harakter na elektronite,Drugoto e elementarna elektrostatika.

27 09 2012
begem0t

Не питайте мен, а тези дето продават електролиза за квантова физика.

30 10 2012
Emo

Хората са отчаяни и за това търсят алтернативната медицина. Отделен въпрос е, че в много случаи и тя не работи. Не им вземайте и това! Или поне дайте работещо решение. Общопрактикуваната медицина също не е решение. Това да приемаш медикаменти доживотно за я хипертония, я диабет си е луда работа и няма нищо общо с лекуването. Фактът, че не са открили начинът да се справят с тези и други заболявания не означава, че са нелечими. Да не забравяме и факта, че лекарската и фармацефтична, и още някои индустрии нямат финансова полза от здраво население на планетата.

24 11 2012
Noname

E tova za farmacevtichnite konspiracii,e glupavo spored men.Problema idva ot fakta che opitite stavat bavno i kakto znaem opiti s hora ne sa razresheni zatova se pravqt na mishki pluhove i tn koito ne sa mnogo dobur model za povecheto neshta.

30 05 2013
Vanesa

Noname, ти твърде наивно гледаш на големите пари, огромните пари, които трупат фармацевтичните компании от масовите психози сред хората. Само си спомнете всички животински видове грип дето не беше УЖ залял последните години. Не си мислете, че е държавна политика нашето психическо и физическо здраве. Да те вържат към някакъв апарат или да пиеш доживотно лекарства с толкова странични ефекти, че си повече болен отколкото си бил – това ли е медицина! Нека всеки сам си намира пътя, държавата да следи за отрови и вреди, другото да е наш избор.А също така и да се подвежда под отговорност за невярна реклама.

8 10 2013
milen

За теб може да е наивен, а за мен е просто рационален, обмисля всички възможности и се опитва да изолира тази която създава най-малко противоречия.
„Невинен до доказване на противното“ Това как ти звучи? Наивно или справедливо?
Големите пари не са доказателство за нищо. Те представляват ПОТЕНЦИАЛЕН маркер за злоупотреба, но не са РЕАЛНО доказателство. Тези думи с главните букви са голяма каша в главите на всички хора с конспиративно мислене.

Напълно нормално е риска от грип да неотговаря на паниката която се разпространява от медиите. Повечето журналистите са идиоти които не разбират от наука. Те са избрали да учат журналистика защото не обичат математика. Подобно разминаване в реалния риск и този който се разпространява от медиите съществува при ГМО, при шистовия газ, при ЦЕРН и черната дупка, при глобалното затопляне и т.н.

13 06 2013
coroviev

Пропуснали са квантовата физика, но е страшно забавно. Открива нови хоризонти, закрива стари и обяснява необяснимото. http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=351%3A2011-01-11-21-31-13&catid=39%3A2010-02-12-19-17-47&Itemid=75

18 06 2013
Georgiev

Без да искам попаднах на този блог,но не мога да го отмина и да не оставя коментар. Виждам,че си образован човек,който до сега е нямал никакви проблеми в живота.Най вероятно си около 30-33 годишен. Само искам да ти кажа ,че си много далеко от каквато и да е истина. Не ти пожелавам да изпитваш мъката на всички хора които по една или друга причина са принудени да търсят алтернативни методи за лечение.Моят съвет към теб е не предизвиквай съдбата,много мога да ти напиша, но в момента няма смисъл ти така и така няма да ме чуеш.

23 09 2014
Андреева

Защо си се родил се питам аз, глупако?… И как можеш да толерираш печелещите на гърба на хорската мъка?

3 10 2013
marian

В този сайт са писани пълни глупости от някакъв невеж човек,непознаващ източните практики-Енергии за лечение.. Отностно детоксикацията,за каква сол ми говориш,няма сол,има вода и ток-това е описано в оригиналната статия ! Прочетете малко повече за метода и след това пишете глупости !

23 09 2014
Андреева

Да, информирани сме някои… И от училище, и от университета! Помним електролизата какво е и знаем функцията на кожата, че е да е сравнително непромокряема, та ще е трудничко нещо да влезе през нея, камо ли да излезе без да я нарани!

29 01 2014
Пещерата на неандерталеца » Менте

[…] „лечебни“ практики, като деоксикация и „квантова медицина“. За съжаление често освен безполезни, те могат да […]

15 02 2016
Карамазов

Много си зле, авторе на този неверен материал! Ама много!
Ти се опитваш открито да твърдиш, че днес познатото на човечеството известно като електричество, няма така характерните и познати за него свойства!
Много прост експеримент може да бъде направен. По твоята логика водата ще се оцветява и без да има стъпала вътре- е да, ама не! Не става просто, от личен опит ти го казвам!
Но това го остави, ти си позволи да кажеш, че Роял Райф е едва ли не мошеник и шарлатанин?!!! След това заключение, всякакви коментари относно твоите познания са напълно излишни!

А вас, невежите лаици, без грам познания, които сте респектирани от публикуваната нелепост, за вас просто ми е жал. За съжаление сте толкова много, че образувате цяла страна- Невежество България!

24 03 2016
uShoppr

Благодаря за забавното пояснение относно електролизата. Интересни факти и усмивка на лицето ми, какво друго мога да поискам от една добра блог статия… ;)

12 05 2017
Нели

Електролиза е физикохимичен процес, при който при преминаване на електрически ток през разтвор се получава отделяне върху електродите на съставните части на разтвореното вещество или на други вещества, получени при вторични реакции.
Солта има пречистващо и противовъзпалително действие ,а това е начина/антидота / на въздействие при интоксикация.

28 02 2019
Гери

Само дето чрез нея откриха и излекуваха всичките ми болести :)

14 05 2019
Ива Стоянова

Много жалко за човека, който е написал статията. Искрено ми е тъжно за ограничения му мозък и очевидно минималните му познания за енергийните полета и връзката им с психиката и физиката на човека.Ако се разглеждате само като купчина месо- ок, но е абсурдно да очаквате ,че някой средно интелигентен човек ще Ви ръкопляска на статийката само заради добрата култура на писане, тъй като съдържанието е като излязло от човек в мозъчна смърт. Никога не коментирам статии, но в случая ниската култура ме извади от равновесие .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: