antivaxers are stupid, throw rocks at them

1 10 2009

Поводът за този пост е злощастната смърт на младо момиче, скоро след поставянето на ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV). Естествено, медиите веднага гръмнаха – DailyMail, dnes.bg – (прибързано) а antivax движението (които смятат, че ваксинирането е лошо нещо) веднага скочи. Първо, от какво е умряло момичето, още не е ясно (ще стане). Edit: имала е масивен, недиагностициран тумор. Но дори нещастния случай да се дължеше на ваксината, това съвсем не означава, че ваксинацията е лошо нещо и трябва да спре. Начетох се на безумни коментари и съм потресена колко много хора са против ваксините. Специално за тях:

Основите на имунологията поставят блестящите учени Едуард Дженер и Луи Пастьор. Още през втората половина на 19 век Пастьор прави революционното откритие, че инжектирането на отслабени инфекциозни агенти у животни предизвикват развиване на имунитет към тях. За първи път успява успешно да ваксинира овце срещу антракс, а няколко години по-късно изобретява ваксината срещу беса, първата, използвана при хора. Дженер пък е изобретателя на ваксината срещу едра шарка и вероятно е един от хората, спасили косвено най-много животи.

След тях започват да се разработват различни видове ваксини, благодарение на които човечеството се преборва с едни от най-разпространените и опасни заболявания, взели милиони жертви. Случаите на болести като дифтерия, морбили, заушка, тетанус, рубеола, полиомиелит, спадат драстично след въвеждането на ваксинациите. Ето какво се случва с морбилито след въвеждане на задължителната ММR в щатите:

Само ще напомня, че последната епидемия от заушка в страната се получи, защото се оказа, че на родените между 1982 и 1992 година ваксината не им е била читава. Ясно е, че ваксинацията е евтино и силно оръжие срещу много болести. Може би най-яркия пример за значението на ваксините е изкореняването на смъртоносната едрата шарка. От октомври 1977 в света няма известен случай на заболяване.

<видове ваксини>

Живи или атенюирани. Атенюираните бактерии или вируси са „обезоръжени“ – махнато им е това, което ги кара да бъдат болестотворни. Те обаче приличат на външен вид на болестотворните си родственици, тъй че на базата на този образ имунната система създава антитела, ефективни срещу опасните щамове.

Друг вид ваксини са тези, при които патогените са убити. Както си личи от името, инжектират се мъртви микроорганизми, които предизвикват имунен отговор.

Toксоиди: Някои бактерии секретират опасни токсини, които всъщност причиняват заболяването. Така прави причинителя на тетануса, например. Тези токсини обаче могат да се пречистят, да се инактивират (инактивираните токсини се наричат токсоиди), и да се използват за ваксина. Инжектирани в кръвта, токсоидите предизвикват производство на антитела срещу токсините. Понеже това са просто молекули, а не цял организъм, няма как да се реактивират и не съществува опастност. Пример за такива ваксини: против дифтерия и тетанус.

Протеинови субединици: Обикновено антителата се произвеждат срещу определени молекули на повърхността на бактериите или вирусите. Тогава защо да инжектираме цяла убита или атенюирана бактерия, като може да инжектираме само фрагмент от нея, и пак да предизвикаме имунен отговор. Точно това са този тип ваксини – „протеиновите субединици” са въпросните изолирани, пречистени молекули от повърхността. Пример за такива ваксини – срещу менингококи (причинители на бактериален менингит).

Конюгатни ваксини: На повърността си някои бактерии имат молекули (полизахариди), които са слабо имуногенни, тоест, не предизвикват добра имунна реакция. Обаче ако свържем тези слабо имуногенни полизахариди с някакви протеини (например токсини), имунната система се научава да разпознава полизахарида като протеинов антиген, което е добре. Пример: ваксина срещу Haemophilus influenza тип В.

Също така на базата на ДНК рекомбинантните технологии се създават ваксини от ново поколение, повечето от които все още са експериментални. Има много видове, става сложно, но ще се спра само на ДНК ваксините. При тях, в човешки или животински клетки се инжектират фрагменти от вирусно или бактериално ДНК. Така самите животински клетки произвеждат вирусни или бактериални протеини, които предизвикват имунен отговор.

Що се отнася до аджувантите (аdjuvants), наричани „малките мръсни тайни на ваксините”, те са вещества, които, смесени с антиген и инжектирани с него, увеличават имуногенноста му. Те се използват за увеличаване на ефективността на ваксините.

</видове ваксини>

Ваксините не причиняват аутизъм. Не знам кое малоумно майчинско предаване го е измислило това, само че са пълни глупости. Разбирам, че майките на деца с аутизъм не могат да приемат реалността и се чудят кой да обвинят за нещастието си, но хленченето на група отчаяни съпруги ли трябва да диктува здравната политика?

И сега, за да видите, че ние биолозите не сме фанатици, ще изтъкна няколко „недостатъка на ваксините”, защото никога няма пълно щастие. При живите ваксини може да се наблюдава обръщане към опасната форма. При убитите – да не са убити като хората при производството. При някои индивиди ваксината може да предизвика неприятни реакции, все едно човека наистина се е разболял от съответната болест, понякога дори анафилаксия и смърт, а и ваксинацията не е 100% ефективна. Но,

ГОЛЯМО НО

Това се случава супер рядко. Обръщането към опасна форма на ваксината на полиовируса: OPV – едно на 2.4 милиона. Усложнения – от 75 милиона дози ваксина срещу морбили между в рамките на 33 години в САЩ – 48 случая. Ето табличка за морбилито:

Що се отнася до ефективността – и да не е 100%, ако населението е масово имунизирано, то вероятността нереагирал на ваксината, незащитен индивид, да срещне неваксиниран, болен, и да се зарази от него е много много малка. Рискът от ваксините е НЕСЪИЗМЕРИМ с рисковете от заболяванията, срещу които се ваксинираме!

Така че кажете ми научно и медицински неграмотни противници на ваксинирането, един нещастен случай на милиони, дори милиарди предпазени от болести хора повод да ги спрем ли е? Аргументирайте се, дайте разумни основания, подкрепени от научни факти, нещо повече от паника, нещо повече от страх от неизвестното. То се знае, че не ви е съвсем ясно какво са вируси, бактерии, имунитет, антитела, антигени. Какво да се прави, не всеки има достатъчно качества да проумява разни работи. Няма нищо лошо в това, не може всички да са специалисти, все някой трябва да копае на нивите, нали. Но като не разбирате от нещо си мълчете, слушайте лекарите и си ваксинирайте децата, за да ги предпазите от болести. Те не са виновни, че не са случили на разумни родители.

 

 

 

 

 

 

 


Действия

Информация

9 коментара

2 10 2009
Daggerstab

Хубав блог, странно защо чак сега попадам на него.

По-точно, хубаво е, че има хора, които пишат по тези теми на български. :) Само не ми е ясно защо категориите и заглавията не са на същия език. ;)

3 10 2009
begem0t

не знам как да кажа antivaхеrs с една дума на бг :) противоваксинци може би :))

20 10 2009
Срещу тъпотията няма ваксина « begem0t's blog

[…] Още по темата: antivaxers are stupid, throw rocks at them. […]

23 10 2009
Бойко

Отчаяните ни опити да спасим кретените всъщност са необходими, защото сме в една лодка с тях. Обаче не успяваме, и светът отива по дяволите :)

29 01 2010
Lud Chovek

Няма да е лошо да прочетеш малко и за болестите, преди да пишеш глупости. :))) И да наричаш неваксиниращите „глупаци“ не е особено умно от твоя страна. Явно не знаеш колко и какви хора по света не ваксинират или отказват определени ваксини. :)))

29 01 2010
.

аре на бас че съм чела малко повече от теб за болестите.

„Явно не знаеш колко и какви хора по света не ваксинират или отказват определени ваксини. :)))“ – знам, много идиоти, начело с джени макарти, тази видна интелектуалка :)

6 02 2011
Ваксини и други конспирации срещу здравето « begem0t's blog

[…] за това какво точно са ваксините може да намерите ТУК; и понеже неминуемо някой ще спомене за връзката между […]

16 01 2012
Camille

а това как да си обясним :( ‘Щатски съд призна връзката между ваксините и аутизма’ http://hicomm.bg/hronika/shtatski-syd-prizna-vryzkata-mejdu-vaksinite-i-autizma.html

22 01 2012
begem0t

Ее, ми моя грешка значи. Щом съдът е решил така няма начин да не е вярно!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: