and justice for all…

10 02 2010

По-добре късно, отколкото никога

Преди броени дни водещият британски медицински журнал The Lancet най-после сложи край на един от най-неприятните скандали в медицината, изтегляйки като невалидна публикацията от 1998 на Andrew Wakefield, която с (фалшивото, както ще стане дума по-късно) си твърдение за връзка между ваксинациите и аутизма предизвика вълна от антивакс движения по света (и у нас).

Историята…

През 1998 лекарят Wakefield публикува изследване „Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children”, показващо предполагаема връзка между MMR ваксината (срещу заушка, рубеола и морбили) и аутизма. Wakefield публично и доста шумно анонсира предупрежденията си на пресконференция, и естесвено получава широк медиен отзвук. Толкова широк, че довежда до масова паника и хиляди родители бойкотират ваксините. Ето и хронология на събитията (за Великобритания):

  • 1998 – Излиза публикацията, свързваща тривалентната ваксина с аутизма.
  • 2001 – Процентът на ваксинирани деца пада на 84.2 (през ‘96та е 92%).
  • 2003 – Имунизациите спадат до 78.9%, в някои части на Лондон под 60%. Регистрирани са случаи и на трите заболявания. Лекари казват, че липсват убедителни доказателства, че MMR e рисков фактор за аутизъм.
  • 2004 – Случаите на заушка нарастват на 16 434 (от 4204 предходната година).
  • 2005 – Случаите на морбили вече са 56 390, ваксинациите нарастват до 85% . Според Cochrane Library няма доказателства за вреда от MMR.
  • 2006 – Първи смъртен случай от морбили при неваксинирано 14-годишно момче…

 

нейната дума срещу тази на учените

Картинката в САЩ и Австралия не е по-различна, даже напротив. В САЩ антивакс движението се оглавява от Джени Макарти (която май беше плейбойка), с медийната подкрепа на Опра. Тя има дете, болно от аутизъм, и казва, че ваксината го е предизвикала.

„I believe that parents’ anecdotal information is science-based information.“

Джени Макарти

Преди въвеждането на MMR в САЩ е имало над 4 милиона случаи на морбили, около 500 от които смъртни годишно. След въвеждането ѝ те драстично намаляват, като към 2000г. няма регистрирани такива. След  словоизлиянията на Макарти все повече родители отказват ваксината за децата си, което довежда до локални епидемии. Има и няколко съдебни дела, например един адвокат спечелва дело за $5.2 млн.по обвинение, че консервант във ваксина е причинил аутизъм у дете. Става въпрос за тиомерсал, живак-съдържащо съединиение. (Тиомерсалът действително се съдържа в някои ваксини, но в концентрации далеч по-ниски от токсичните.)

Разследването…

Tъй като никое друго научно излседване не потвърждава резултатите на Wakefield, последните са съмнителни (само върху 12 деца), a проблемът става доста наболял, един журналист от Sunday Тimes и Channel 4  Brian Deer започва разследване. Това което открива е, накратко, че няма научно основание за твърденията на Wakefield. Всъщност му е било платено да изфабрикува доказателства за вреда от ваксината, за да се прокарат алтернативни медикаменти. Оказва се, че 2 години преди публикацията той е бил нает от адвокат, надяващ се да проведе спекулативни дела срещу фармацевтични компании, произвеждащи ММR. Децата, включени в изследването, не били случайно подбрани, ами са на клиенти на въпросния адвокат. Подробности, включително официални документи-доказателства, могат да се открият тук – цък, а за сумичките, които е гушнал – тук. Освен, това, Wakefield се oпитва да патентова своя ваксина срещу морбили, която да замести ММR. Има докумтенти – цък. Значи, доктор който иска да патентова нова ваксина изкарва доказателства за вредата от старата ваксина. На всичкото отгоре разследването разкрива многобройни по-дребни нарушения на етични кодекси, стандарти, и т.н. Да не говорим за чисто научните фалшификации или премълчаванки. Примерно той твърди, че в дъното на аутизма е вирусът на морбили от ваксината, а де факто такъв в децата не се открива  – цък.

Разследването също така разкрива редица други замесени, включително платени писачи на статии срещу MMR. Така например като потвърждение на „откритията” на Wakefield са посочвани статии на някакъв Arthur Krigsman. Само дето тези статии не са публикувани и двамката са имали сделка.

Развръзката…

Е, след като всички тези документи излизат наяве, Wakefieled го разследваха от General Medical Council по обвинение за сериозни професионални и етични нарушения, публикацията се изтегля от журнала и ще го лишават от лекарски права.

Обаче…

Според мен главният виновник за цялата истерия покрай антиваксинациите, довела до толкова излишна заболеваемост и дори смъртни случаи, не е Wakefield и компания, а медиите. Медиите доказаха, че могат да представляват сериозен риск за общественото здраве. Журналистите може и да са свикнали да слушат пресконференции и брифинги на политици, пи-ари, лобисти, звезди, клюкари и какви ли не с известна доза скептицизъм (не знам); но опре ли до наука – те или умишлено търсят сензационни заглавия за конспирация срещу здравето, или не възприемат критично това, което им се казва, или просто не разбират какво им говорят учените. Карикатурата на SMBC е перфектна илюстрация на това. Същественото от научна гледна точка в историите се заличава и замества с празни едностранчиви твърдения, и наблягат на „експертите казват…”, вместо на емпиричните доказателства за конкретното твърдение. В случаят на MMR, те тенденциозно съобщават само за „доказателства” за вредата от MMR (въпросната злополучна публикация), без да споменават нищо за множеството други експерименти, доказващи противното. А за съжаление, хората правят избор за здравето си на базата на това, което прочитат във вестниците (и напоследък електронните издания).

Да не останем по-назад…

Естествено, в България пак сме изостанали с 10тина години, и когато скандалът на запад вече отшумява, у нас тепърва нахлува информацията за „вредата от ваксините”. В резултат на това, очевидно над 1200 майки са готови да направят „информиран” избор дали да ваксинират децата си – петиция за премахване на задължителните имунизации. Забележете, че истерията не се отнася само до MMR ваксината, ами до абсолютно всички, включително срещу полиомиелит, дифретия и тетанус, туберкулоза и т.н. Чудничко.

Вярвам, че мамите са вече достатъчно фанатизирани, и моята статия няма да ги спре да проповядват конспиративните си налудничави теории за вредата от ваксините. Пиша за лично удовлетворение.

–––––––

Още по темата:

За ползата от ваксините: https://begem0t.wordpress.com/2009/10/01/antivax/

За изкореняването на едрата шарка: https://begem0t.wordpress.com/2009/10/26/science-works-btches/

 


Действия

Информация

136 коментара

10 02 2010
Боно

Снимката на г-жа МакКарти кърти :-P.

Смешно ми е, когато антикраварите (vaccine идва от vacca – крава на латински) обясняват как са ЗА свободния избор, при положение че отказват имунизация на децата си! Демек, те са ваксинирани, което ги предпазва от въпросните заболявания, обаче отказват на децата си ваксините! Хм, а дали детето може да отиде само да се ваксинира, когато родителя му забрани? Да им имам и свободния избор!

10 02 2010
Eneya

Интересна публикация и разумен коментар.
Само не съм съгласна със снимката на МакКарти. Привлекателността й и контекста, в който е направен снимката не омаловажава думите и не е причина да не се обръща внимание на тях. Външния вид не е толкова свързан с нечии аналитични способности (даже никак). Съгласна съм обаче, че не е права, но заради другите причини, които са изброени, а не вида й.

11 02 2010
begem0t

сългасна съм, не е изключено да си супер секси мацка и rocket scientist едновременно :P
и все пак снимката подсилва ефекта, не можах да се въздържа :)

11 02 2010
Lady

„Привлекателността й и контекста, в който е направен снимката не омаловажава думите и не е причина да не се обръща внимание на тях.“
– Тази снимка не показва „привлекателност“, а пошло и незряло поведение

„Външния вид не е толкова свързан с нечии аналитични способности (даже никак).“
– Външният вид на мацката има смисъл за тази статия, до колкото показва поведение и стил, които човек с качествени аналитични способности много малко вероятно би показал.

Виждаш ли вече корелацията? (Не, няма грам сексизъм тук)

11 02 2010
Kopo

Маги, Джени Макарти е силно известна с идиотизма си. Ако ти се рови за нея – приятно четене, ще имаш материал за размисъл. Външният и вид няма значение в тази насока (дори и по времето, когато хващаше окото).

11 02 2010
Fon

Браво за статията, беше ми интересна и полезна

11 02 2010
Стоян

Много хубаво казано, умерения ти тон би трябвало да звучи още по-убедително в ушите на уплашените от технологиите и науката млади майки. А пък ако се намери и кой да сложи една препратка от твойта статия в бгмама, ще бъде изстрел право в целта.:)

11 02 2010
Longanlon

думите на джени макарти няма как да бъдат омаловажавани от външния й вид – те са достатъчно доказателство за интелектуалния й капацитет и познанията й сами по себе си

11 02 2010
И.Е. Станков

Интересна информация, мерси.

„Всъщност му е било платено да изфабрикува доказателства за вреда от ваксината, за да се прокарат алтернативни медикаменти.“

С други думи, става въпрос за финансови интереси изкривяващи науката.

Тази статия е била 100% пиър-ривюд щом е публикувана в толкова елитен журнал. Научността и е била циментирана до разследването от журналист.

Стигаме до въпроса до колко можем да се уповаваме на пиър-ривю като доказателство за научна точност. Теза многократно изказвана в този блог относно пиър-ривюд статиите за безвредните Монсанто царевици.

Особено когато става въпрос за огромни финансови интереси.

11 02 2010
begemot

пиър ревю не е доказателство за точност; непубликуването в пиър ревю е доказателство за тотална неточност обаче!
пиър ревю системата не е съвършена, но е най-добрия филтър, с който разполагаме. този случай на Уейкфийлд е по-скоро изключение, но се случват такива неща; научността не е била циментирана, просто алтернативните изследвания журналята не са им дали глас в медиите.

иначе конкретно:
„Стигаме до въпроса до колко можем да се уповаваме на пиър-ривю като доказателство за научна точност.“ – доста, но не бива човек да си прави изводи само на базата на една публикация по даден проблем. ако има една статия с глупост, и 10 статии опровергаващи тази глупост какво?
ако за гмо имаше единична публикация за отсъствие на ефект и аз щях да се усъмня. но те са десетки, стотици. надали всички са „купени“.

11 02 2010
iffi

Дори има един сайт Jenny McCarthy Body Count, в който върви counter с броя на децата разболели се и умрели, благодарение на нейния активизъм против ваксините :-)

11 02 2010
Gradskata Samodiva

За съжаление още много неща ще видим в България по темата аутизъм. Капитал имат една доста безкритична статия за Defeat Autism Now!- еднодневен курс и си експерт по лечение и дори излекуване на аутизма.

http://capital.bg/show.php?storyid=853211

Като видите коментарите, ще разберете накъде клони мнението на публиката…

11 02 2010
Vassilena

Аз съм по-скоро умерен привърженик на ваксините и си ваксинирам децата по календара, но майките с петицията имат основание да възразяват срещу задължителността на ваксините. Човешко право е да откажеш лечение или медицинска процедура, никой няма право да ти прави ваксини против волята ти. В някоя друга държава има ли задължителни ваксини?
Разбира се, в България също имаш възможност да ги откажеш, ако те питат, но няма да ти вземат детето на училище, това пак е нарушение на правата му. За да си ваксинират родителите децата, трябва да имат доверие в медицинската общност, а не някой да ги задължава или заплашва.

11 02 2010
iffi

Обаче когато един родител откаже да ваксинира детето си с идеята, че то и да се разболее от някоя болест, ще я преживее, трябва да е готов да поеме отговорността докато е болно да зарази други деца, които не могат да бъдат ваксинирани, такива които са на химиотерапия да речем и които няма да преживеят една такава болест. Прегледай тази статия например.

11 02 2010
Kopo

Склонен съм да се съглася с правото да се откаже медицинско лечение, но когато става дума за пълнолетен човек. Когато става дума за деца е меко казано сложен случай.
А освен отказ от ваксинация въпросните патки, пардон – майки, би трябвало да искат и отказ от безплатно последващо лечение на болестите, които ще натресат на хлапетата. Така де, трябва да има някаква равнопоставеност.

11 02 2010
Боно

„Разбира се, в България също имаш възможност да ги откажеш, ако те питат, но няма да ти вземат детето на училище, това пак е нарушение на правата му.“

Еми разбира се, прави са училищата и детските градини! В крайна сметка тяхната работа е да осигурят безопасна среда на всички деца; проява на пълна наглост е да не си ваксинираш детето, и после да се правиш на света вода ненапита като почне да разболява другарчетата си. Има и смъртни случаи в следствие на това…

Като не ти харесва личния лекар, заведи си го на частна клиника да ти го ваксинират там.

11 02 2010
alterin

Е, нали са ваксинирани… :) Това си е по същество държавен рекет, съвсем отделен е въпросът дали е оправдан. Също както в момента задължителното плащане на здравни осигуровки и наказанията и глобите, които въвеждат. Аз и тоя държавен рекет подкрепям де. :D

11 02 2010
alterin

Е, нали са ваксинирани другите деца в училище, да се доуточня… :)

12 02 2010
iffi

виж линка от коментара, който съм пуснала по-горе в отговор на василена

11 02 2010
Боно

Ваксините не работят на 100%, понякога ефекта се губи (химиотерапия). Те се защитават от т.нар. herd immunity. Но при добавяне на нарочно неваксинирани деца когато ефективния процент падне под нужния, всички биват прецакани. Затова е логично тези, които не се ваксинират, да им бъде отказан достъп.

Другия рекет е друга бира.

11 02 2010
alterin

Защо да е друга бира? И там процентът на неплащащите здравни вноски е паднал под ефективния и клати цялата здравна система, та трябва да се вземат мерки. Знаеш ли колко народ умира (особено стариците с по 100 лв пенсия :)), защото един милион не си плащат здравните. :D

11 02 2010
Жилов

Впрочем, в разказа за болното й от аутизъм дете тя прави грешката да спомене неговото поведение ПРЕДИ ваксината, например това, че за разлика от другите бебета на тази възраст то не й се усмихвало. А липсата на социална усмивка е един от признаците на аутизма. Освен ако, разбира се, ваксината не работи и назад във времето.

11 02 2010
Longanlon

разбира се, че работи назад във времето – ти пък как можеш да се съмняваш…

също като бълнуванията на asktisho, че плъх като се отровел от някоя отрова, след смъртта му инфото за отровата някак си се предавало телепатично от отвъдния свят в ДНК на вече порасналите му деца и те вече били имунни към нея.

11 02 2010
Vassilena

iffi,
Така е, за съжаление. Точно в това е смисълът на ваксинирането – дори когато някоя ваксина има известни разумно редки и леки странични ефекти, човек би трябвало да поеме този минимален риск заради ефекта върху общественото здраве. Дори хората, които не се ваксинират, се ползват от ефекта от ваксинирането на околните. Но това не отменя факта, че никой няма право да ги кара насила да се ваксинират. Трябва да им се даде избор и информация. И да се говори повече за социалния ефект на това решение, а не само да се насажда паника. Съгласна съм с Бегемот за отговорността на медиите.

11 02 2010
Gradskata Samodiva

Витаейки из форума на БГ Мама, забелязвам, че има деца с проблеми и че често те се приписват на ваксините. Като се поразрови обаче въпросът, се оказва, че детето още преди ваксината е давало някакви индикации с поведение, че нещо не е наред.

11 02 2010
някоя

доста от коментарите на някои нямат логика!
направо се отвращавам от злобата на някои хора…

11 02 2010
alterin

Хубав материал, но не разбирам защо трябва да наричаш майките, които просто се страхуват да не навредят на децата си фанатизирани глупачки (второто се подразбира ;) ). Вярно доста майки малко са фанатизирани в отглеждането на децата си, но пък какво друго да очакваш като по цял ден само това правят. Подигравателно отношение и обиди не спомагат за прокарване дори на най-правилните тези. Това за личното удовлетворение го забрави. :)

11 02 2010
begem0t

защото са фанатизирани глупачки. само като погледнеш числата за заболеваемост и смъртност от болести преди и след ваксини и страничните ефекти и броя на нещастни случаи, трябва да си идиот, за да смяташ, че ваксините вредят.

11 02 2010
alterin

Доколкото разбрах, имало някакви филми в замундата за вреди на ваксините. Не знам все още какво разправят в него, но щом има кой да финансира подобни филми, няма ли кой да направи и разпространява филми, които ги оборват? :)

11 02 2010
Боно

Ако си нямаш друга работа …

Както споменава Longalon, „Да спориш с идиот е като да играеш шах с гълъб – и да го матираш, няма да го разбере, просто ще се изцвъка на таблото и ще отлети победител.“

11 02 2010
alterin

Хаха, я да видим кой ще отлети сега. :D

11 02 2010
begem0t

защо да правиш филми, доказващи очевидното?

иначе на тези дето са против каквото и да им кажеш, което не пасва на мнението им, те ще кажат че е платено от злите фармацевтични корпораци и е лъжа и едрата шарка е една голяма лъжа и манипулация.

12 02 2010
alterin

Все пак леко ме учудва, че точно ти заемаш подобна позиция „защо да се поКАЗВА и доКАЗВА очевидното“, при положение, че в страната в която работиш много се държи на информираността на пациента (майките са като пациенти в този случай и то от лошите ;) ). Е, отговорът е прост. Защото това спасява човешки животи и е в полза на цялото общество. Защото, ако за теб е очевидно, то явно има хора, за които не е, та чак книги и филми правят и явно успяват да убедят други хора в своите тези (щом и твоята статия е налице, явно не става дума за единични случаи). Защото силното общество е информираното общество. Е, информирането и убеждаването (особено в истината) никога не е било лесна и приятна задача.

Между другото, поздравления, че работиш в тази посока. ;D

12 02 2010
begem0t

ами то хубаво, информирано общество; обаче тези които са против, и филм да им направиш, и книга да им напишеш… няма да повярват. ако има филм против ваксините и филм ЗА ваксините, ще кажат че тоя ЗА е манипулиран от злите фармацевтични гиганти. това са вярващи в опасността от ваксините хора. особеното на вярващите е, че те не се опитват да погледнат критично и отхвърлят всеки факт, колкото и да е очевиден, ако противоречи на вярата им.
това е една от разликите между науката и вярата: вярата пренебрегва емпирични факти, за да не се промени вярването (като в случая статистиките за спад на заболеваемостта при ваксините); науката променя убежденията си при противоречащи емпирични факти.
та, и да се направи филм, едва ли ще е много полезен; в училище по биология се учи за ползата от ваксините, ужким трябва да са информирани хората.

иначе си прав/а за информираността, напълно съм съгласна; прави ми впечатление, че откакто скапаха образователната система вярващите в глупости нарастват експоненциално… жалко

12 02 2010
T@li

Много безмислени коментари, дори и статията е написана така, че не успя да ме заинтригува да я прочета цялата.
Изобщо не разбирам хора, които ей така безпричинно отхвърлят желанието на много от родителите да направят избор дали ‘да’ или да ‘не’ ваксинират детето си. Смятам, че всеки един родител може да направи възможно най-адекватния избор как би понесла ваксината на детето му. Много от родителите подписали се в петицията са хора, които са се сблъсквали с негативните последици от ваксините.

12 02 2010
iffi

ами прочети поста и коментарите преди да задаваш въпроси, на които вече е отговорено

12 02 2010
tanganaika

Че не разбираш е очевадно, че не е безпричинно си пише по-горе и в почти всички статии, запознаващи хората с основите на ваксинацията. Но теб такива неща не те интересуват, нали?

12 02 2010
begem0t

ми как ще те заинтригува статията, като съдържа директни доказателства за измамите на този против ваксините. вие не обичате неща дето ви противоречат на схващанията и отхвърляте очевидни факти, само и само да се запази вярата ви в нещо. не мога да ви помогна.

12 02 2010
Kopo

Аз не отхвърлям безпричинно правото на родителя да вреди на детето си. Просто го считам за малоумно, безотговорно и т.н.
От позиция на родител – ако аз мога да направя най-адекватния избор за здравето на детето си, то няма да го водя на лекар. Уви, аз съм инженер и предпочитам да го прегледа педиатър, като по правило изпълнявам предписанията му.

12 02 2010
Боно

Нека прецезираме твърденията ти мъничко:
„Смятам, че всеки един родител може да направи възможно най-адекватния избор как би понесла ваксината на детето му. “ е по-вярно да се каже
„Смятам, че МНОГО родители ВЯРВАТ, че могат да направят възможно най-адекватния избор как би понесла ваксината на детето му. “

„Много от родителите подписали се в петицията са хора, които са се сблъсквали с негативните последици от ваксините.“ е по-вярно да се каже, че „Много от родителите подписали се в петицията са хора, които СИ МИСЛЯТ, че са се сблъсквали с негативните последици от ваксините.“

Не че няма проблеми и от ваксините, но поне 99.9% са от другия вид. Между това да си мислиш, че са виновни ваксините (а не лекарят, други здравни проблеми, или просто случайност, или дори да си въобразиш проблеми) и това да са действително виновни те има доста голяма разлика.

12 02 2010
Itzo Ъ

Определено този път статията ти е доста по-издържана и без ненужни изцепки от типа „всички сте глупаци – аз съм велика и държа и бог и сатана за опашките, щото такива няма, но ме кефи да служа на Сатана“ :D
Това в рамките на шегата. Все пак цялата ти статия се върти около ваксината за морбили и обявените данни че причинявала аутизъм. Но после заключаваш чисто индуктивно (т.е. от единичното към общото), без факти, че всички ваксини нямат никакви странични ефекти, след като тези са били изфабрикувани!?
Също така гледам точно новина от днес – задължителни имунизации срещу морбили за хора под 20 години. А те защо не са били имунизирани преди това. Означава ли че тези над 20 са били имунизирани. Аз съм на 29 и нямам и идея за какво съм имунизиран – питам теб, дано пък ми отговориш ;)

12 02 2010
begem0t

има едно нещо наречено ирония, което очевидно наричаш „изцепки“

по темата – няма никакво основание да се смята, че другите ваксини са вредни; когато са били произведени са минали през съответните тестове, прилагат се години наред и ако имаше някаква вреда, щеше да си проличи.
иначе (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/08/854710_deset_smurtni_sluchaia_predizvikaha_izvunredna/ май затова говориш) от къде да знам защо не са имунизирани преди това, би трябвало да са имунизирани. … между другото MMR се поставя два пъти-веднъж като бебе и после реимунизация на 12 годишна възраст.

но за това не са виновни ваксините принципно, а държавата. даже аз ако бях на майките, щях да настоявам вместо да махат ваксинациите да вземат да затегнат контрола

иначе за какво си имунизиран трябва да си видиш медицинския картон, питай личния ти лекар. би трябвало ако погледнеш имунизационния календар да имаш всички ваксини.. ама би трябвало :)
аз иначе освен задължителните си направих и срещу менингит, няма я в календара в Бг, а пък тук я има.

12 02 2010
Itzo Ъ

постът е изтрит: https://begem0t.wordpress.com/fortrolls/

13 02 2010
Ranah

Задавам тези въпроси заради жена си:

– Имунизационният календар в развитите държави не предвижда ли имунизациите да се извършват по-късно (поне два месеца след раждането), а не веднага след раждането, както е в България? Това не крие ли рискове?

– Вярно ли е, че е по-добре да си преболедувал рубеола, отколкото да си ваксиниран срещу нея? Рубеолата не е ли безобидна за деца?

– Ако детето бива естествено кърмено, това не му ли дава имунитет срещу това, срещу което има имунитет майката? Ако детето вече има антитела срещу дадена болест, ваксината не се ли явява вредна?

– Какви истински странични действия би могла да има една ваксина?

13 02 2010
tanganaika

Аз ще се опитам да отговоря, надявам се да ме поправят ако греша и да допълнят отговорите.

– При имунизация с двумесечно изчакване, има прозорец от 2 месеца в който риска от заразяване е огромен. Последния случай, беше от Австралия (тази мека на антиваксерите), където поради ниска имунизация в региона, за тези 2 месеца бебета умират от болести като заушка и коклюш.
Колкото до ползата от такова изчакване, предполагам (тук наистина е просто предположение), че давайки повече време на организма да се развие, се намалява шанса за алергични реакции и негативни ефекти от ваксинацията.

– За кърменето, не виждам как ще се пренесат антителата от майката, през кърмата, през стомашно чревния тракт.

– Странични ефекти: http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/side-effects.htm
Зависи си от ваксината, като цяло, най-често срещаната реакция е лека треска, нормална реакция на организма при инфекция.

13 02 2010
begem0t

имунологията ми е много любима :)
– в България непосредствено след раждането се слагат бцж и срещу хепатит; останалите са след 2 месеца; нашия имунизационен календар е почти като в другите страни, ето например за англия http://www.immunisation.nhs.uk/Immunisation_Schedule и в щатите е такъв (само дето те слагат и за менингит С); няма епидемиологични доказателства за рискове (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15308362 и отстрани можете да откриете десетки свързани изследвания)

– рубеолата наистина не е страшна за преболедуване, но за бременни, по-точно за плода, е изключително опасна, уврежда. ако имаме циркулираща рубеола ще се увеличи риска за бременните; ефектът от преболедуване и ваксинация по отношение на изграждането на имунитет е един и същ – и в двата случая в крайна сметка си създаваме антитела срещу вируса, няма причина да се смята, че преболедуването е по-добро;

– за кърменето – накратко – не oсобено; ако придобития имунитет се предаваше от майка на бебе, то ако имахме майка, боледувала от туберкулоза преди да роди, детето трябва да не може да се разболее, а това просто не е така и без да се задълбаваме в имунологията. иначе обяснението е малко дълго и ще се опитам да го опростя максимално; като начало трябва да кажем, че има два вида имунитет – вроден и придобит. тази терминология е много объркваща (аз бих го нарекла по-скоро неспецифичен и специфичен), но най-общо вродения се отнася за всички системи, които неспецифично се борят с организми – примерно ензими, които убиват всякакви бактерии; бели кръвни клетки, които фагоцитират (изяждат) всякакви чужди тела и т.н. Придобития имунитет е свързан с действието на В и Т белите кръвни клетки, които произвеждат антитела и клетки на имунологичната памет. Придобит се казва, защото при попадането на даден патоген, да речем вирус, В и Т клетките се активират и „научават“ да произвеждат антитела точно срещу конкретния вирус. (Ваксините на базата на това действат-те имитират болестотворни организми и на тяхната база клетките започват да произвеждат специфични антитела без да има заболяване). Обаче двата вида имунитети са неразривно свързани; например, вид антитела IgA се секретират по лигавиците, и пречат на навлизането на патогените, тоест макар да са продукт на клетки на придобития имунитет работят по-скоро за вродения.

Та да се върнем на кърменето – в кърмата се съдържат антибактериални ензими, бели кръвни клетки, както и антитела, но >90% от типа IgA. Това означава, че компонентите на кърмата по-скоро предпазват бебето от инфекции чрез унищожаване на патогените по устната кухина и гастроинтестиналия тракт, но в резултат на кърменето бебето не получава придобит имунитет, т.е. неговите Т и В клетки не се „научават“ да произвеждат антитела; антителата се получават пасивно от майката. Това не се отнася само до IgA и кърмата, ами и IgG aнтителата (които се намират в кръвта и са много важни за специфичния имунен отговор), които от кръвта на майката преминават в бебето докато е в утробата и кръвоносните им системи са свързани, но това пак си е пасивен процес, служи да има антитела доколкото може докато В и Т клетките на бебето започнат да изграждат сами.

не виждам как ваксината може да навреди ако вече имаш антитела.

а за страничните ефекти – какво значи „истински“. понеже ваксините провокират някаква имунна реакция, може да се получат някакви симптоми все едно се разболяваш, но номера е, че всъщност не се, просто тялото ти реагира на нещо „чуждо“ с производство на антитела, но не знае, че в случая чуждото не е опасно (имунната система реагира на всякакви чужди неща, тя не дискриминира между опасни и неопасни).
иначе най-сериозното нещо, което може да се случи, е алергична реакция, обаче тези случаи са много редки;

13 02 2010
Ranah

Благодаря за подробния отговор. Линковете бяха полезни.
Имам още един въпрос: Вярно ли е, че при преболедуването на рубеола имунитетът трае за цял живот, докато при ваксина трябва да се обновява? Въпросът вече е от чисто любопитство да изчистим разминаващите се твърдения, които сме срещнали.

20 03 2010
Иван

Само да допълня и конкретизирам по въпроса с кърменето – IgG може да преминава в храносмилателния тракт на бебето от лумена през интестиналния епител директно в кръвта – чрез трансцитоза. Има го в Lodish:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=mcb&part=A4862

Мисля, че Ranah е имал точно това предвид. Но отново, както ти правилно си споменала, процесът е пасивен и в никакъв случай с траен ефект, какъвто именно ваксинацията има за цел.

13 02 2010
begemot

не точно; причината да се прави реимунизация, че малка част от хората (около 5%) не придобиват имунитет все пак ваксинацията не е съвършена, обаче от втория вече 99.5% е успешно.
ето това изследване примерно казва (http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TD4-4VP66BN-4&_user=121749&_coverDate=05/05/2009&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000024058&_version=1&_urlVersion=0&_userid=121749&md5=9b64b731b51aefd4a610eba6f49bdadd)

че след първата ваксинация успеха е :
96.4% for measles, 94.3% for mumps, 99.5% for rubella
Post-immunization, seropositivity rates were 99.5% for measles and mumps and 100% for rubella

a иначе тука е много подробно: http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00053391.htm

Follow-up studies indicate that one dose of vaccine confers long-term – probably lifelong – protection (67). Although antibody titers induced by the vaccine are generally lower than those stimulated by rubella infection, vaccine-induced immunity protects, in nearly all instances, against both clinical illness and viremia after natural exposure (68,69).
можете да проследите референциите. а тука сравняват титъра (количеството) антитела при ваксинация и нормална инфекция; заключението е, че при нормална инфекция титъра е по-висок
Horstmann DM, Schluederberg A, Emmons JE, Evans BK, Randolph MF, Andiman WA. Persistence of vaccine-induced immune responses to rubella: comparison with natural infection. Rev Infect Dis 1985;7:580-5.
но явно този получен при ваксината, макар и по-нисък, е достатъчен за предпазване

13 02 2010
Marfa

Хм присещам се за едно епично предаване на Милен Цветков по Нова. „Часът на Милен Цветков“, цял посветен на ваксините. Лежа си аз болна от грип в хола и слушам ли, слушам… И все ми се ще да си мисля, че цялата работа е била плод температурата ми, ма едва ли. Та предаването беше посветено на ваксините. Поканил тоз медиен исполин и поборник за де да знам какво разни ми ти лекари, а от другата страна включил телефона, на който да се обажда редовния контингент разтревожени граждани. В един момент се оказва, че ваксината не била на сто процента гаранция против разболяване и при едно на намсиколко хиляди там можело да се стигне до странични ефекти. Че като се почна… Сещате се каква дискусия може да произведе лицето Цветков.

„Юбряяя!!! Ма то е вредно бря! А! Вредно е бря! А?! Нали е вредно бря, а???“

Примерно. Обажда се Първа разтревожена гражданка, която съобщава, че нито тя е ваксинирана, нито децата й са ваксинирани, ама била горда да съобщи, че наскоро изкарала не помня какво беше заболяване, пък на, нищо й нямало. Обажда се Втора разтревожена гражданка, която съобщава, че била чела/чула какво ужасно нещо са ваксините. Медицинските лица са се подготвили, показват снимки на младеж от 50-те в САЩ, който вследствие на полиомиелит е осъден да прекара живота си в т. нар. „железен бял дроб“. Ма не. Не може то. Следва пак етюда с „Юбряяя! Ма то вредно бряяяя!“

Да, човек може да се разболее вследствие на ваксина. Моята собствена майка замалко да я отърват, след като в училище й били ваксина, докато тя била в момента с температура. Така се разболява, че й се налага да прекъсне и после да повтори годината. Има сума ти такива случаи. Ако човек обаче седне и провери, ще намери смъртни случаи вследствие на непоносимост към аспирин да речем и какво ли още не. Безопасно лекарство и лечение няма. Имаме близък познат, който почина на зъболекарския стол. Ами внезапно получава алергия към упойка, към която преди не е бил алергичен. Случват се такива неща, макар и извънредно рядко. Могат да се изредят хиляди случаи на хора, които са умрели от общо взето безобидни неща. Но дали тези, които са починали от лечими днес заболявания, както и от епидемии от болести, които днес са почти изкоренени вследствие на ваксините, не са много повече?

А колкото до това, че всеки родител можел да направи адекватния избор – о, да. Един направил избор да захвърли детето си в кофата за боклук, друг направил избор да не го заведе на лекар, когато е болно, щото такава била Божията воля, трети може да реши да не го ваксинира, понеже бил чел/чул нещо си, но за сметка на това здраво е спал в час по биология… Децата са преди всичко отговорност, а не някаква форма на движимо имущество. Ама тъй де, вредни са ваксините. В зайтгаст не се ли говори и по този въпрос?

15 02 2010
Itzo Ъ

„иначе най-лошото което може да ти се случи е да получиш алергична реакция… ама много рядко“ … дам то затова напоследък всеки 2ри особено жителите на градовете, като дойде пролет и не знае къде да се скрие от течащи сополи и зачервени очи.. и все повече хора страдат от иначе безобидните, но доста неприятни алергии.
И курво проста стига си ми трила постовете!

15 02 2010
begem0t

говорим за алергична реакция към ваксините а не сенна хрема.

15 02 2010
begem0t

иначе ако смяташ, че някаква въображаема проста .. ти го каза ти трие коментарите, грешиш, коментарите ги трия аз

16 02 2010
Itzo Ъ

все пак се извинявам за горното – както казах афектирах се защото съм човек, който не желае да бъде робот и не обича да сдържа емоциите си, колкото и животинско да е според някои това, аз не вярвам на еволюцията, така че решението да бъда такъв е единствено породено от любовта ми към свободата (на мисленето, на избора, на словото, на действието.. и т.н.) ;)

15 02 2010
Itzo Ъ

защо не го изтри и това. Защото пишех неща без никакви обиди и ги триеш – заслужи си обидата.

15 02 2010
begem0t

коментарите ти с ник ItzoA отиват автоматично в спам, защото по съдържанието им още от началото прецених, че там им е мястото – обърни се към раздел „храна за тролове“: или съдържат пълни глупости, които не заслужават обсъждане, а само привличат още тролове, или съдържат „обиди“ :) макар че ако смяташ, че си ме обидил, грешиш, трябва най-малко да ценя нечие мнение, за да ме засегне.

15 02 2010
Lotien

Присъединяването към анти-групи (борещи се едно или друго, без капка логично мислене и знание за какво иде реч) води до тежки форми на СПУН.

15 02 2010
Lotien

Освен това, ваксините са част от световната конспирация на илюминатите срещу човечеството, имаща за цел да направи хората болни и алергични към всичко, за да могат извънземните илюминати зад злите учени да печелят пари. Те Мулдашев, Деникен и други такива светила са си го казали… ;о)

16 02 2010
Itzo Ъ

Забелязвам че винаги като напиша нещо вярно то бива изтрито ;) Я да видим сега: това доказва, че цензурираш за собствено удовлетворение, за да не би да разбере някой, че ти куцат теориите и не само това, а и доказва, че не се интересуваш от истината, ако тя е различна от това, в което вярваш, което пък доказва, че всички сляпо доверяващи се на науката, сте много по-фанатични във вярата си и от ислямските фундаменталисти. Но за сметка на това, ако те напсувам го оставяш за да покажеш, не-професионалистите, които „просто така си плюят“ нещата, които не разбират, колко сме прости нали? ;) Спокойно дори и да е така, сме по-щастливи от теб със сигурност, защото това срещу което се борим е злото, а ти си негово олицетворение и съм сигурен, че това не те удовлетворява изобщо ;)

16 02 2010
begemot

досега не си написал нищо вярно, не ми се занимава да опровергавам неверни псевдо и антинаучни твърдения, затова ги трия;

а че съм олицетворение на злото ще си го запазя :)

16 02 2010
Itzo Ъ

:) Окей просто афект, за разлика от теб аз съм човек и си го показвам, особено, че ако не бях написал нищо вярно защо не го остави да се види колко съм прост например???
Нали това осмиваш в крайна сметка.
Иначе като се замисля, не си противоречим чак толкова много – и аз и ти виждаме, че хората нарочно се държат неуки и необразовани, но запитвала ли си се защо?

16 02 2010
begem0t

ами аз оставих едно такова – за хю грант :) и ти казах, че псевдонаучните твърдения привличат други техни фенове и отблъскват от коментарите разумните хора, защото на никой не му се занимава да спори за глупости. вие не водите дискусия с логични аргументи а излагате непроверени експериментално твърдения. не може така.

много ясно що се държат неуки и необразовани – простата маса е най-лесна за контролиране.

16 02 2010
Itzo Ъ

съгласен съм с теб – затова взех да ровя и да се информирам и ти извадих факти и обосновани доводи – но ти ги изтри. А си бях играл 1 час да ги пиша! >(

16 02 2010
Itzo Ъ

И да това „много ясно що се държат неуки и необразовани – простата маса е най-лесна за контролиране.“ напълно го споделям – макар и за теб да съм такъв нали? ;)
Но мисля, че основната причина са – алчността и парите.
Защото на кой му трябва да ни контролира? Или и ти вярваш в илюминатите и антихриста :) Аа ще си признаеш :)) Окей, да изключим тези трудно-доказуеми теории, не си ли се замисляла, че неукия харчи повече за глупости (например за ваксини).. или пък телевизори – т.е. това е необходимостта да се контролира – глупавия лесно се поддава на внушения като реклама и PR ;) Все с цел продажбата на изобретения на учените ;) Отделно от как учението също е бизнес – то това неминуемо влияе на резултатите ;)

16 02 2010
begem0t

кой ти каза, че рекламата продава произведения на учените – нали не си мислиш че световни експерти с бели престилки разработват нов ергономичен дизайн на самобръсначка?! и мадами тестват перилните препарати за 6 различни петна? не бъркай търговията с науката.

16 02 2010
Itzo Ъ

и понеже все пак защитаваш ваксините (заради които се ядосах, понеже ти бях цитирал уж реномиран лекарски сайт, в който морбилито не беше описано като кой знае колко опасно – също като личните ми спомени от малък), та какво мислиш за ваксините срещу грип? Ефикасни ли са те и вярно ли е че след 2 седмици максимум те вече не действат, което ги прави безсмислени, отделно вирусите мутират, отделно е възможно да предизвикат самото заболяване, поради намаления имунитет, докато организма се опитва да се справи с ваксината и да изгради анти-тела и т.н. и т.н.
Е защо да вярваме на всички ваксини, като тези са от ясни по-ясни че са само за печелбарство, да не говорим, че любимите и на теб медии се съдраха да ги рекламират, против „свинския грип“, който така и не се състоя и не се оказа толкова фатален, колкото обикновения и като живуща в Англия предполагам знаеш, че повечето медицински лица бяха задължени да се ваксинират, но взеха да протестират (защо? Нали са мед. лица би трябвало да знаят по-добре, а и нали са англичани, а не „тъпи българи“?) ;)
Та все пак благодарение на масовата медийна психоза наложена от милите компании, които трябва да платят на „всеотдайните учени ;)“ бяха закупени огромен брой ваксини, които в крайна сметка да си седят в архивите, но пък компаниите се налапаха страхотно ;)

16 02 2010
begem0t

не е вярно че след 2 седмици максимум не действат;
аз лично против сезонен грип не се ваксинирам, защото честно казано не ми се чака при джипи, трябва да отделя цял ден, а не намирам преболедуването му за тежко. иначе бих се ваксинирала – що не?
а имунокомпроментирани хора изобщо не трябва да се ваксинират и никой не ги кара; не могат да предизвикат заболяване, защото са инактивирани, могат да предизвикат симптоми, това са две различни неща
вярно е, че грипните вируси мутират много и когато възникне нов щам не е много ясно дали старите ваксини ще са ефективни или не, правят се прогнози и се знае горе долу какъв ще е сезонния грип, но понякога се появават нови, като „свинския“
http://www.cdc.gov/FLU/protect/keyfacts.htm eто за ваксините от СDC
свинския не се оказа фатален, но в началото (лятото) видяха поява на нов щам, видяха смъртни случаи, и според мен във всеки случай е по-добре като не знаеш дали нещо е опасно или не е опасно да вземеш предпазни мерки; вярно е, че покрай това производителите на ваксини са спечелили, но според мен си сигурността си струва цената.
не знам какво е отразявано в БГ, но явно пак се е вдигнал голям шум, тук също имаше грип, боледуваха хора, но по медиите не му се обърна кой знае какво внимание.
хубаво говорите, налапали са се страхотно компаниите, а какво, ако грипа беше смъртоносен като испанката? в началото на пандемията няма как да предвидиш какъв ще е.

16 02 2010
Itzo Ъ

Мисля че основния проблем за смъртността при испанския и други „чуми“ е липсата на хигиена, на антибиотици, а не на ваксини толкова.

16 02 2010
begem0t

за смъртността да. за заболеваемостта – липсата на ваксини. има разлика между заболеваемост и смъртност.

16 02 2010
Itzo Ъ

Колкото до аутизма мисля че причините са други, но няма как да ти извадя „научни“ (т.е. наблюдавани и класифицирани;) доводи, а тук знам, че се държи на това.
Та да те питам във връзка с горния ми пост, възможно ли е това да е вярно например?
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-08-18&article=290180
И моля те не го трий :)

16 02 2010
begem0t

ами намери статията в дейли мейл и виж как са изгубени в превода :)

16 02 2010
Itzo Ъ

ето я
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1206807/Swine-flu-jab-link-killer-nerve-disease-Leaked-letter-reveals-concern-neurologists-25-deaths-America.html
;) Де да знам – хвърлих и само 1 поглед – приличат си – нямам време да я чета сега ;)

16 02 2010
begem0t

ами чети внимателно!

между другото, постът ми е за това, че mmr ваксината НЕ причинява аутизъм и за задължителните ваксинации според имунизационния календар. това за грипът е общо взето оф-топик

16 02 2010
Влади

Ицо, той и хлябът дето го ядеш се произвежда от хлебарите, за да спечелят някой лев, нали? Или, според теб, ваксините се произвеждат от злите лакоми за печалба корпорации, а пък чорапите (примерно) – от всеотдайни самаряни, които живеят на фотосинтеза и ги е грижа единствено хорицата да не ходят боси. Всичко се прави за печалба на този свят. И аз ходя на работа заради заплатата, а не за да си убивам времето.

За морбили – заболяването не е смъртоносно, но при 15% от случаите се развиват усложнения (сред които и много тежки, водещи до трайни увреждания), а в 0.3% от случаите се умира. То, като се замислиш, катастрофи стават в МНОГО по-малко от 15% от случаите, пък и не във всички катастрофи се умира, ама си слагаме коланите и си купуваме коли с еърбегове, нали?

Вярно ли било, че ваксините след 2 седмици вече не били ефикасни – тоя ти глупашки въпрос го подчертавам защото е идеален паметник на твоята неграмотност и, което е още по-лошо, на тоталната ти липса на желание да се образоваш (което е далеч по-страшното).

Ваксините против свинския грип си бяха превантивна мярка. Точно както и листовките, и съветите да се седи вкъщи и т.н. Точно както взимането на чадър при излизане в облачно време. Ама според теб сигурно и печатниците и радиостанциите участват в заговора, а?

Изобщо, бих те посъветвал да вземеш да проучваш въпросите, по които словоблудстваш тука (и, предполагам, на още 1000 места, съдейки по голямата ти уста) защото вместо да обогатяваш и себе си, и участниците в дискусиите с нови идеи, знания и прочее благинки, ти се държиш като едно типично псевдонаучно плямпало, което до един момент е смешно и забавно, после – жалко, а накрая вече (ти си в този стадий, поне в моите очи) – досадно. А досадниците никой не ги обича.

16 02 2010
Itzo Ъ

Влади, разликата между теб и мен знаеш ли каква е – че за теб ограмотен означава прочел нещо, което да приема за парадигма без да си задава въпроса дали и защо. В този смисъл аз съм малко по-интелигентен от теб, защото съм го прочел, но си задавам въпроси, за които ти даже не се сещаш ;)
А иначе, да – купуваме си автомобили с еърбег, ако ни мързи да ходим ;) В този смисъл, може просто да спортуваме и да ядем плодове и зеленчуци, вместо да си бием ваксини, не мислиш ли? И да не си сриваме имунната система поради обездвижване и гълтане на всякаква химия и дишане на пушека от иначе толкова „полезното“ производство, на иначе толкова „нужни“ продукти ;)
Колкото до 2те седмици, имах предвид че до 2 седмици не са ефикасни, което ги обезсмисля. Смисъл че имунитета се изгражда за 2 седмици.
Както и да е – то е ясно че с фанатици биещи се като шимпанзета по гърдите колко са „умни“ без да осъзнават, че всъщност са коне с капаци, не може да се спори ;)

16 02 2010
begem0t

прочети си въпроса „Ефикасни ли са те и вярно ли е че след 2 седмици максимум те вече не действат,“/“Колкото до 2те седмици, имах предвид че до 2 седмици не са ефикасни“ очевидно е, че в първоот изречение не казваш това, което имаш предвид. а аз ти отговорих съвсем конкретно на първото.
иначе за колко дни ще се изгради имунитет за различните ваксини болести е различен периода, за традиционната грипна: 10-14 дни; то затова ваксинациите се правят по-рано от епидемията, по време на епидемия няма много смисъл.
а яденето на плодове и зеленчуци е полезно, но няма да те спаси от туберкулоза или полиомиелит. ето сега празно твърдение:
“ И да не си сриваме имунната система поради обездвижване“ – как обезвдижването срива имунната система? коя точно химия я срива?

16 02 2010
Влади

Ицо, то се вижда какво си чел, та да се ограмотиш – Стандарт. Пак добре, де, можеше и да е „Под игото“.

Занимавам се активно със спорт – алпинизъм и катерене, не пропускам уикенд да попантя със ските в планината през зимния сезон и т.н. храня се балансирано – много плодове, зеленчуци, достатъчно протеини и т.н. Къпя се по 2 пъти на ден и си мия зъбите. Живея на място с чист въздух и гарантирано качество (и състав) на храните. Но, за разлика от теб, не си правя илюзията, че това ще ме предпази от грип, едра шарка, кариес и стафилококова бронхопневмония. Щото по тая логика кроманьонците дето по цял ден са търчали нагоре-надолу и не са и чували за химии и мръсен въздух, трябва да не са боледували хич.
Какво си имал предвид под „2-те седмици“ ясно си пролича, не се опитвай сега да замазваш.
Като не ти харесва съвременният начин на живот, иди живей с ескимосите, примерно. Или с индианците в Амазония. Ако пък не искаш толкова „природосъобразно“, можеш да се преместиш в Куба. Там и ток нямат 24/7 и си готвят на дърва. Ма гледам, кеф ти е да си щракаш по компютъра, нали? ;)

16 02 2010
Itzo Ъ

Добре Влади, обмислям въпроса, но се двоумя между Куба и индианците ;) При вторите има растения с много по-яки визуализации от тези на компютъра :P При първите обаче има по-добро здравеопазване от нашето. А ток не ти трябва, когато имаш природа в която да си изгубиш времето ;) Иначе да кажем, че не отричам всички технологии, само някои и най-вече тези правени с основна цел печалба или американски тип маркетинг, с производство – Китай ;)

16 02 2010
Itzo Ъ

И да – гледай някое реалити или пък псевдонаучнен 3д анимационен филм по Дискавъри, то няма да е толкова досадно като мен може би, нито пък толкова вярно ;)

16 02 2010
Lotien

Епидемия …

Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.

Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква хуйня! А какво сте правили?

Пациентът: Ебах гъски.

Докторът: Значи имате гъша хуйня!

Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)

Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.

Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.

Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.

Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша хуйня.

ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име „гъша хуйня“ покосява населението на Зимбабве.

Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.

Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката – и в това е основната й заплаха.

Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша хуйня.

Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа – в Амстердам е бил видян кихащ негър с гъска под мишница.

Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!

Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.

Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.

Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)

Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!

Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша хуйня, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата хуйня.

Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели!

Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия!

Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата хуйня. В краен случай може и само населението на източна Монголия.

Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшата хуйня, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси!

Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!

16 02 2010
Lotien

Горе долу това се случи в България покрай свинския грип. Медиите направиха всичко по силите си да дезинформират населението и да всеят поголовна паника. В действителност всички смъртни случаи се оказаха със съпътстващи заболявания или нелекувани толкова дълго, че са станали нелечими. Никой не обърна внимание на статистиката, показваща че свинския грип е с по-ниска смъртност от обикновения сезонен грип, нито на факта, че ако веднага започне лечение, се лекува за 4-5 дни, при това протича доста леко.

16 02 2010
begemot

да, и искам да обърна внимание, че никой не е крил тази статистика :)

16 02 2010
Влади

Lotien, ами как да стане друго след като народът е проЗт? Не само нашият, де, генерално имам предвид.

16 02 2010
Itzo Ъ

да и от всичко това можем да стигнем до логичното заключение, че от ваксини няма/ше нужда ;)

16 02 2010
begem0t

хубаво, и какво – всеки път като се появи нов вирус да се чака да се види дали е достатъчно смъртоносен (тоест да се чака да се види колко хора ще измрат), преди да започне изобщо разработването и разпространението на ваксини, което отнема месеци?!

17 02 2010
Itzo Ъ

e то нали тамифлуто си го имаше още в началото ;) И понеже си написала „Начинът, по който популярните медии отразяват науката ме вбесява. “ – защо мислиш, че само с отразяването на науката е така ;)
Същите популярни медии пускат 3д филмчета, с това как самолет, който не съществува е влязъл в Пентагона, как изглеждат черните дупки, каква е била Земята преди 4 милиарда години и тем подобни глупости ;) Понякога обаче вярваме на това, което ни изнася ;)

17 02 2010
iffi

тамифлу не е ваксина

18 02 2010
Боно

И как по-точно, според теб, лично ни изнася че в Пентагона са влетели терористи, а не да е примерната конспирация? И как по-точно ни изнася, че това което го дават по телевизията за как изглеждала земята преди 4 милиарда години било така или било иначе?
Дава, продължавай да се опитваш да приравниш информираната ни позиция към неинформираната си позиция. То се вижда кой говори наизуст и кой се опитва да защитава позицията, напълно противоречаща на фактите.

16 02 2010
ИцоА

все още не мисля, че точно противогрипните действат… нещо не ме убеди с това „защо не“ ;)

16 02 2010
begem0t

добре, мисли си, не целя да те убеждавам.

17 02 2010
димитрова

В. не имунизират достатъчно ефективно, а сенсибилизират – организмът става по-чувствителен (по-приемлив) към конкретната болест, както и към други болести.
Имунната система разпознава своето от чуждото. Но В. се вкарва директно в кръвта и така тялото няма възможност да реагира и да се защити по нормалния и ефективен за него начин, а вирусите имат пряк достъп до вътрешните органи, клетки и тъкани. Това обърква имунната система. Тя вече не може да разпознава кое е „свое“ и кое – „чуждо“. Остават 2 възможности:
– Организмът да занижи защитните си сили (да толерира чуждото като свое) и да стане по-податлив на инфекции, или
– Тялото да атакува собствените си клетки и тъкани, което води до автоимунни заболявания.
След В. настъпват (често невидими) хронични имунологични и неврологични проблеми, така че втората и третата доза В. отключват заболяването. След началото на В. зачестяват рязко следните болести: алергия, автоимунни и хронични заболявания, атрофия на тимусната жлеза, която е важен елемент от имунната система.
Извод: Трябва да повишаваме имунната защита на организма чрез природни методи, а не чрез вкарване на патогенен щам в здрав човек, който може да е напълно невъзприемчив към тази болест.
Хигиена, хранене и стрес са имуномодулатори. Повечето болести са резултат от замърсена физическа, политическа, икономическа, обществена, семейна, индивидуална психологическа среда. Проблемът изобщо не е чисто медицински.
Имунната система на детето се формира и чрез кърмата на майката – за всички болести, които майката е преболедувала или е наследила имунизация. Ето защо кърмените деца боледуват по-рядко и по-леко. Детето постепенно реагира на бактерии по кожата, дихателния път, червата, на вируси, паразити, и така имунната му система укрепва. Ако детето се гледа „в клетка“ имунната му система остава слаба. Потискането на отговора на имунната система на типични детски болести не позволява нормалното развитие на защитните механизми на децата, и после те имат по-тежки, хронични проблеми. Например противо-температурните лекарства удължават боледуването и възникват усложнения. Най-бързо се оправят децата когато болестта е оставена на своето естествено развитие.
Във всеки човек има различни патогенни микроорганизми, но болест възниква едва след психически стрес – организмът отслабва и болестотворните бактерии преодоляват защитата му и се развиват свободно.
Ако имунната система не се упражнява чрез срещата си с различни антигени, тя постепенно отслабва. Детските болести са полезни – защитната система на организма се развива правилно, докато И. нарушават този процес.
Болестите пречистват организма и той си оправя и други проблеми, освен конкретното заболяване.
Колкото повече потискаме работата на имунната система чрез лекарства и В., толкова по-сериозни са следващите му заболявания.
Имунизациите рушат генетично придобитата имунна компетентност на човешката раса и самата биологична цялостност на човечеството.
Децата на ваксинирани майки боледуват по-често от болестите, за които майката е В. Явно е че при ваксинирана майка, на детето не се предава никаква защита.
Ежегодните противогрипни В. са най-големият фарс. Естественото прекарване на грип води до изработване на трайна имунна защита срещи този и подобни на него вируси.
Ваксината против рубеола спомага за артрит и болки в ставите.
В. против заушка (паротит) при деца протича доброкачествено, но при младежи и възрастни може да доведе до възпаление на тестиси/яйчници и дори до смърт.
Комбинираната В. морбили-заушка-рубеола ⎭ глухота и др.
Една от най-токсчните и опасни В. е дифтерия-тетанус-коклюш- ⎭ мозъчни увреждания + детска смъртност. „Не бих дал това дори на своето куче“ – американски лекар. Една от 750 И. води до трайни увреждания.
Хепатит-В – от него боледуват наркомани, хомосексуалисти, така че И. на бебетата през първите 24 часа от живота им, както и на 1-я и на 6-тия месец са напълно излишни. Тази В. се отглежда в яйчниците на китайски хамстери ⎭ може да увреди плода, зрението, ставите, паметта и репродуктивните възможности. Може да демиелинизира (разлага миелиновата обвивка на невроните), разстройва умственото развитие на детето, аутизъм, забавено развитие, диабет, астма, зрение, слух, проблеми в поведението, неврологични увреждания, хронични заболявания. Тази В. е насилие спрямо развиващата се имунна система на новороденото. И резултатът е – децата заболяват все по-често, 3 пъти по-често.

17 02 2010
tanganaika

Има глупости с които си струва да спориш, глупости с които не си струва да се спори и глупости които е хубаво да се трият… е това е от тия последните.

18 02 2010
Боно

„След В. настъпват (често невидими) хронични имунологични “
Ахахаха, като не се намерят явни проблеми, значи има НЕВИДИМИ хронични проблеми :-D.

19 02 2010
мария а.

@димитрова
Леле, како, направо ме застреля!
И като детето ми хване полиомиелит, да го остаставя да си го преболедува, а? Че инак няма да укрепне ….
И да ти кажа – като дъщеря ми вдигне 41градуса предпочитам да и удължа боледуването, отколкото всичко да свърши изведнъж, та ако ще да и потече парацетамол и от ушите.

17 02 2010
begemot

глупости

толкова е безумен тоя пост, че няма да го трия нека стои като нагледен пример за безумито „детските болести са полезни“ – на такива трябва да им се забранява да имат деца

17 02 2010
Влади

Димитрова, по-големи глупости не бях чел. Браво, не е лесно да достигнеш тази висота. Обаче най ми хареса ей тоя ти бисер:

„Болестите пречистват организма и той си оправя и други проблеми, освен конкретното заболяване.“

Вземи се зарази с ебола – ще се пречистиш така, че вече нищо няма да те лови :D

17 02 2010
Lotien

Защо ли като чета поста на Димитрова, се сещам за мъдростта на старшината: „От менингит или се умира, или оставаш идиот завинаги. Слушайте мене – карал съм го три пъти!“
Хубаво обяснява за проблемите до които водят самите болести. Само не разбрах какво общо имат ваксините с това.

18 02 2010
LordoftheDark

Незнам, но аз се 4увстам объркан. Започвам да обмислям ритуалното изгаряне на дипломата си и на всички учебници и статии които съм прочел. Всичко е една конспирация и всички заговорничат срещу мен. Дори сега ги чувам как шушукат по коридорите. Те искат да ме убият!!! Вече от няколко дни гледам, че сотаджията в подлеза, през който минавам ме наблюдава по особен начин. СИгурен съм че иска да ме убие… и не е само той! От днес нататъка ще минавам улицата (Цариградско шосе) и няма да влизам в шибания им подлез. Кой знае с какъв канцерогенен препарат мият пода! И това когато изобщо го мият, когато не го мият просто нарочно оставят радиоактивните сажди да се събират по пода където свободно да реагират с водата от киселинните дъждове, слани и роси… така че да се отдели мощно неутронно излъчване… което да ни покоси. И това се случва навсякъде всеки ден около нас! Хора не разбирате ли? Всички ще умрем (това поне е очевидно)!!!
„Те“ са навсякъде около нас… дебнат ни… вредят ни… вредят на децата ни. Променят ни ДНКто както и където си пожелаят. Добре че тези така благородни хора от козметични компании правят всичко възможно да се борят с нанесените не вреди – този крем дето укрепваше ДНК структурата на кожата наистина много ми помогна. Все пак тъкмо кожата е тази част от тялото ни която е най-силно изложена на вредните въздействия и лошите помисли на хората, чиято отрицателна енергия ни облъчва от всякъде всеки ден! Има изследвания че дори най-леките влияния могат да нарушат тази деликатна ДНК структура. Нали сте виждали по филмите… двойната спирала е толкова красива и изящна и същевременно толкова деликатка и крехка!!! ДНК е една от най-нестабилните молекули в тялото ни и трябва да я пазим като зеницата на окото ни (и дори повече, защото реално зеницата няма ДНК).
Ох уморих се… емоционално. Мисля че колкото и да ми се иска няма да мога да съставя по големи глупости от вече написаните. Надявам се поне да е забавно.
Хората дето не искат ваксини нека се отделят в някакво друго тяхно си населено място, където да си ядат зеленчуците и да си обработват биохраните и където никой няма да ги дебне иззад ъгъла с натрапчивата мисъл ако не да ги убие то поне да ги обезобрази за цял живот!! Докато са част от това общество обаче те трябва да се съобразяват с определени правила и норми, независимо дали им харесват или не! Тук става дума за обществена отговорност. Който не му понася да се изнася!!!
Не може аз да съм прекарал толкова години от живота си в четене и запознаване с различни факти, в осмисляне на различни теории и т.н. и т.н. и изведнъж някой дето чел недочел първата информация от местен ежедневник която му е попаднала веднага да се превърне в активист на „истината“. В повечето случаи да си призная честно изобщо не ми пука – на мен ми е ясно, че обществото никога няма да започне да разбира от наука. То и не е длъжно! И все пак когато някой заговори ТАКИВА КОСМИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ за нещо с което аз се занимавам, без да използва нито един реален довод а просто да хвърля лайна навред, ми идва да взема една лека картечница и просто да поизчистя малко наоколо.

18 02 2010
Itzo Ъ

Lord of the Dark проблема е че си чел глупости. И обясни ми защо има такива статии например, като можела науката всичко да обясни: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F

18 02 2010
tanganaika

Леле и на кълбовидната мълния ли посегна?
А твоето обяснение нея какво е, след като я посочваш така, с пръст, показателно един вид?
Нали не е средство за комуникация между алтернативните вселени, които бихме виждали, ако ползвахме 100% от възможностите на мозъка си?
Ммм?

18 02 2010
Itzo Ъ

„Не може аз да съм прекарал толкова години от живота си в четене и запознаване с различни факти, в осмисляне на различни теории и т.н. и т.н. и изведнъж някой дето чел недочел първата информация от местен ежедневник която му е попаднала веднага да се превърне в активист на „истината“.“
Гадно е да те събудят от матрицата това е неоспоримо.

18 02 2010
Влади

Хаха, намерил се кой да буди хората от матрицата – полуграмотният юнак Ицо!

18 02 2010
ИцоА

Полуграмотен? Би ли ми посочил тези емпирични доказателства, на които учените обичат да се позовават, за 50% грешки в думите ми? ;)

18 02 2010
voland

Неграмотен си в тематиката по която коментираш. За щастие, не си съвсем зле по грамарика! Нооо, уви, това е едно от малкото хубави неща, които могат да се кажат за теб. Нищо лично. ;)

18 02 2010
begemot

ами добре, ще ти дам пример с един твой пост:
ItzoA (16:34:05) :“Не и от тази, че е възможно те да се смесят с други видове и да се получи нещо друго и т.н. и т.н. и в един момент да няма нищо друго освен ГМО, които типично за клонинги – спират да дават плодове (семена), но пък за сметка на това растат навсякъде и не дават възможност да се засее друго…“

първа грешка „смесят с други видове“ – не ти е ясно понятието вид.
2- „ГМО, които типично за клонинги“ те не са клонинги
3 – “ спират да дават плодове (семена)“ – не спират
4 – “ растат навсякъде“ не, не растат навсякъде
5- „не дават възможност да се засее друго“ не пречи да се засее друго

виждам над 50% фактологични грешки, това имаше предвид той с грамотен, а не граматиката ти. така че млъкни най-сетне.

всеки следващ пост, който не е по темата, ще бъде изтрит!

18 02 2010
ИцоА

добре ти си права за всичко – в такъв случай какъв е смисъла от коментари? Или очакваш да ти викаме „осанна“ :)

18 02 2010
begem0t

oт твоите коментари специално няма смисъл

19 02 2010
Влади

Ицо, всъщност оценката „полу“ от моя страна си беше чиста проява на пустата европейска преувеличена любезност, от която, ех, няма как, се позаразих и аз след толкоз години живот из Европата…

А една оценка на твоята грамотност може да се направи само за 30-ина секунди прочитайки кой да е твой постинг. За да не бъда голословен – примерът с познанията ти за ваксините. И оценката далеч не е високе, вЕрвай ми!

18 02 2010
ИцоА

Всъщност си прав. Но и не виждам смисъл да се ограмотявам в нещо, което е сгрешено в основата си, а именно научния подход ;)

18 02 2010
begem0t

знаеш ли къде е фундаменталната грешка на науката – дава откритията си за всеобщо ползване, включително на такива дървени философи като тебе, дето я плюят… ама иначе ползваш компютър, транспорт и медицински услуги.

БАН

19 02 2010
neuromantic

може и да го вземат в БАН :)

10 03 2010
Food Matters

Какво мисли авторката на блога за този филм?
http://vbox7.com/play:459012c1
или тук
http://zamunda.net/details.php?id=206690
всъщност не става дума точно за ГМО но за целия ни светоглед на съвременната медицина и кое всъщност е това което ни прави здрави или болни, ако не храната!?
Знам че за усвояването на дадени хранителни вещества в някои случаи са необходими други – помощни такива. Дали в ГМО няма да изчезнат точно тези, които прокарват другите в-ва и по този начин да не успеят да се усвоят?

11 03 2010
begem0t

не знам, не отварям нито замунда, нито vbox от извън БГ. иначе разберете, че гмо може да се направят да произвеждат или да не произвеждат точно определени вещества, без да се засягат останалите.
храната допринася за здравето, но определено не е единствения фактор, а пък дали храната е от гм или не-гм източник съвсем не е фактор.

12 03 2010
Влади

Бе не знам светогледът на медицината какъв е, ама отношението на българина (и, за жалост, не само на него) към авторското право определено е криво.

Има още много фактори освен храната, които влияят върху здравето.

Не разбрах кои вещества какво прокарват. Мен например ме прокарва комбинацията грозде, сурова шунка и червено вино ;)

13 03 2010
multiantivax

като сте толкова умни как ще отречете че Бил Гейст иска да унищожи милиарди хора с ваксини. на мен не ми обяснявайте защото аз нямам вашето образование ;-) а на авторката на тази тема: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=480068.0 да видя как ви размазва:-))))))))

13 03 2010
Влади

Прати някоя мама (ама да е по-така, да не е някой крокодил), аз ще й обясня туй-онуй на ушенце и лунна светлина, щом не искаш на теб да ти обясняваме ;)

14 03 2010
begem0t

женица е с икона за аватар и подписа и е „…защото ще заповяда на ангелите си за тебе“ и после говори за „конспиративни факти“. звездите ѝ го говорят яко. личи си, че нямаш нашето образование, multiantivax, ти ако го имаше нямаше да вярваш в тези глупости

14 03 2010
multiantivax

аз си признах за образованието. затова ти искам мнението. чу ли какво казва бил гейст. вярно е това за аватара и подписа на женицата но прочете ли споровете й с тези които не са на нейното мнение?

14 03 2010
begem0t

да, тези на мнение, че бил гейтс има предвид геноцид са безумни! никъде той не казва такова нещо!

ако ваксините бяха средство за геноцид до са населението да е намаляло наполовина, а то расте ли расте.

14 03 2010
multiantivax

мерси begem0t. аз имам много против задължителните ваксинации. също съм против толкова много ваксини за бебенцата. все чета и се чудя кои са нужни и кои не.скоро ще трябва да избирам за бъдещото ми дете. и при толкова противорчива информация решението е трудно и направо се побърквам.ама честно дори и за мен написаното от архангел ми звучи фантасмагорично и малко злобно. затова в първият ми постинг сложих усмивки след размазва. както и да е. персона пише умно но пък все защитава ваксините.затова реших да питам и тук. някой беше постнал линк към тази статия в темата срещу ваксините.Оххх…….

14 03 2010
begemot

имунизационния календар не е измислен ей така, колкото да има; щом ваксинациите са сложени като задължителни, има защо! хората, които са го измислили, имат повече познания за ползата и вредата от ваксините

13 03 2010
multiantivax

ми щом е така започнах да ревнувам. може и на моето ушенце да обясните.

13 03 2010
Влади

Е нали не искаше да ти се обяснява, сега пък „обяснете ми!“… Ееееее, ма къде дават така! Пък и аз съм ваксиниран отвсякъде, може да прехвърчи от мен някой ген, мутирал от ваксините…

14 03 2010
multiantivax

айде стига глупсти. влади какво мислиш за това http://www.youtube.com/watch?v=vwwx6EhPDjI Гейтс-човекът, който влага миларди във ваксини, репроуктивни услуги (аборти) за третия свят, и „Здравни услуги“ открито и без капка свян заяви, че с тези средства се цели намаляване на населението с 10-15%. Точния цитат запчова от 2:00 на клипа и свършва на 2:20. от темата

14 03 2010
Влади

Абе, антиваксинке, аз разбирам, че бая хора го мразят чичко Gates, ама па чак такава омраза, че да му тълкуват думите както Дявола – Евангелието, не бях очаквал. Та Gates твърди, че в момента имаме 6 милиарда души на Земята с тенденция скоро да станат 9 милиарда. С Качествени ваксини, здравни системи и репродуктивни услуги количеството въглероден диоксид, генериран от хората, ще се намали с 10-15%, което обаче поради нарастване на населението от 1.5 пъти ще означава все пак цялостно нарастване на количеството въглероден диоксид от около 1.3 пъти (вместо 1.5 пъти). А населението ще си нарастне 1.5 пъти. Чудя се как може да има идиот, който да повярва, че с качествено здравеопазване, ваксини и репродуктивни услуги населението ще намалее, а още повече се чудя що за КАЧЕСТВЕН идиот трябва да си, за да повярваш, че целта на ваксините, качественото здравеопазвне и репродуктивние услуги е да се намали популацията на човечеството. А и що за екстра-качество идиот трябва да си, за да повярваш, че човек като Gates ще се изтъпани и ще обяви всичко това на всеослушание :))))))))))))))))))))))) Мислете бе, хора!

15 03 2010
Боно

Оф, писна ми от такива извадени от контекста цитати. Това си е жива лъжа.

Бил Гейтс заявява, че процеса който в западна Европа е снижил така сериозно раждаемостта – яко медицина, инфраструктура и стабилно замогване на средния човек – може да се използва за снижаване на прираста и дори на населението на развиващите се държави. И фондацията му, държаща почти цялото му имущество, се занимава точно с това.

Разбира се, такива гнусни елитисти като „архангелката“ четат като дявол евангелието му и вкарват думи в устата му – че 10-15% ще измрат от ваксините.

В едното си съобщение завява, че те са глупави и нискоинтелигентни и ще продължат да се плодят като зайци ако им занесем медицина (признавайки положеителния ефект от ваксините и лекарстват), а във второто коментира че ваксините са план за убиване на хора.

Ей така превключва от взаимноизключващи се тези, за да опровергава всеки коментар. Такива хора просто не мислят какво пишат. Какво повече да коментираме?

20 03 2010
Иван

Ето този цитат би следвало да стане лозунг на Зелените фундаменталисти:

„Не виждам смисъл да се ограмотявам в нещо, което е сгрешено в основата си, а именно научния подход.“

Колко ясно казано! Не бих могъл да измисля по-точна и изчерпателна формулировка на първосигналната идеология. И как само приляга на свежата-БГ-зелена-фундаменталистка кръв и в контекста на така актуалното незачитане на образованието в БГ :-)

Между другото, към автора на фразата: в Германия при всеки възникнал обществен въпрос хората се допитват/вслушват САМО и ЕДИНСТВЕНО в мнението на специалити в конкретната област, с минимум PhD degree. Така за възпитани :-) Пак в Германия всезнайковците (а.к.а специалитите по всичко, т.е. типичните БГ дървени философи) са едно кръгло НИЩО в лицето на обществото и работодателите. Направи си изводите що за държава е БГ, накъде отива и защо ние сме извън нея.

Всъщност… като се замисля по-добре не опитвай да си правиш изводи, че пак ще стане… aw, shit!

– От един „сгрешен в основата си“ :-D

23 06 2010
estranged2

30 06 2010
Ния

Напоследък любимо четиво ми стана имунологията.
Доста се смях и аз на поста на Димитрова, но какъв беше шока когато в този учебник по имунология прочетох за „толерантността“ на имунната система към даден антиген, което може да има сериозни и доживотни последствия.

Имам и едни въпрос към теб, Бегемот.
Доколко е ефикасна ваксината за морбили?
След като прочетох как вируса на морбили,подтиска ексспресирането на MHC клас 2, по какъв начин наличието на антитела с афинитет към този вирус,ще спре блокажа на Т хелперите.

П.П. Бегемот и компания, бъдете обективни и не спорете заради спорта, защото по този начин и вие спомагате науката да се превърне в псевдо-наука и да отблъснете дори и хора като мен.

16 07 2010
begemot

хехе, ами сама можеш да си отговориш на този въпрос ако помислиш на какъв етап от инфекцията действат антителата и на какъв етап се експресират антигени чрез MHCII :)

2 09 2010
Lotien

Искам да попитам: антиваксерите ваксинират ли домашните си любимци?

2 09 2010
begemot

не… четох някакъв блогпост на антиваксер за това, че кучето му се разболяло от аутизъм след ваксината. срсли :)

6 09 2010
Lotien

Разбирам…

30 09 2010
Lotien

http://www.cbsnews.com/8301-31727_162-20015982-10391695.html

Иди сега доказвай, че нямаш сестра…

6 02 2011
Ваксини и други конспирации срещу здравето « begem0t's blog

[…] Освен казаното дотук, повече информация за това какво точно са ваксините може да намерите ТУК; и понеже неминуемо някой ще спомене за връзката между ваксините и аутизма в коментарите – първо прочетете ТУК. […]

28 05 2012
Меръл Варадинова

Страхотна статия. Ще я споделям, когато е необходимо.

За тези, които може и да са пропуснали – Артър Кригсман беше на гости при Гала преди време, като твърдеше, че има лечение за аутизма. Майя Маркова беше писала по темата: http://mayamarkov.wordpress.com/2011/01/11/quacks_of_the_world_leave_autism/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: