science works!

26 10 2009

Днес се навършват 32 години от тоталното изкореняване на едрата шарка.

Едрата шарка е (била) смъртоносно, силно заразно вирусно заболяване, причинено от Variola вирус. Само през 20ти век, Variola причинява над 300 милиона смъртни случая. Последният известен случай на заболяването е на 26 октомври 1977 година. Вариолата е изкоренена благодарение на ваксинацията, и към момента се счита за напълно изкоренена. Това е едно от най-големите постижения на науката и медицината.

Не е ясно, кога и къде възниква това заболяване, но подобни обриви се откриват още в Египетски мумии от преди повече от 1000 години пр.н.е. Чрез генетичен анализ на известните щамове, учените построяват „родословно дърво“, според което вариола-вирусът най-вероятно произлиза от предшественик по гризачите, от който се е отделил преди между 16,000 и 68,000 години.

Хронология на унищожаването на едрата шарка.

Първите писмени данни за вируса датират от 400 г.сл.н.е.

1796: Едуард Дженер изобретява пръвата ваксина срещу едра шарка.

След I Световна война: Болестта се среща рядко в Европа

След II Световна война: Заразата в Европа и Северна Америка е спряна

1940те: С развитието на модерните ваксини, които са по-стабилни на висока температура и влажност, ваксината срещу едра шарка се разпространява и в други части на света

1950: Започва програма на Панамериканската Здравна организация за изкореняване на болестта в западното полукълбо.

1958: СССР предлага на Световната здравна асамблея план за ваксинация в световен мащаб в рамките на 3-5 години с цел масово унищожаване на болестта. Наблюдава се само частичен прогрес.

1966: Световната здравна асамблея отделя 2.4 млн $ за борбата с болестта.

1967: Започва интензивна програма за глобално изкореняване.

– все още има около 10-15 милиона случая в 31 страни, населявани от над 1 млрд. души

– най-големият резервоар е Африка, особено южно от Сахара

– вторият по големина резервоар е Азия – Бангладеш, Индия, Непал, Пакистан, Афганистан

– третият – Индонезийския архипелаг

– четрвъртият – Бразилия, съдържаща половината от южноамериканското население

Инициативата за глобално изкореняване

Тя включва два основни принципа

– масово ваксиниране във всяка държава, което да достигне най-малко до 80% от населението

– развитие на системи за наблюдение, което бързо да регистрира огнища и да фокусира усилия към унищожаването им

Edward Jenner, създателят на ваксината

И така, след 1966, по целия свят се разпространяват ваксини. Над 90% от населението е предпазено. Случаите на едра шарка намаляват драстично.

Към 1975, случаи на заболяването са ограничени само в крайните райони на Африка. Най-проблемните области били Етиопия и Сомалия, поради липсата на пътища, глада, бежанците и гражданските войни. След „изчистването“ на Азия обаче, станало възможно към тези райони да бъдат насочени повече пари и персонал. И така, благодарение на общите усилия, последният известен пациент с вариола бил болничен готвач от Мерка, Сомалия, на 26 октомври, 1977.

През следващите две години интензивното търсене на случаи в Африка не спира. Не е открит нито един. Две години след случая в Сомалия, на 9.12.1979 година, Световната здравна организация официално обявява, че едрата шарка е изкоренена.

Много се радвам, че властите са приложили ваксина, а не хомеопатични лекарствени средства или жива вода за тези цели. Тези, които все още смятат, че ваксините са световна конспирация на злата фармацевтична индустрия, да помислят пак.

Чест и почитания на Edward Jenner.

Advertisements

Действия

Информация

15 Коментари

26 10 2009
Тайгър уудс

Това е пълен боклук

26 10 2009
longanlon

А преди няколко години държавите се разбраха да унищожат и лабораторните щамове с едра шарка, които държаха. Доколко са го направили не знам де…

26 10 2009
begem0t

не ми се вярва, да ти кажа. иначе звучи добре :)

17 01 2010
ItzoA

Taка така – една работеща ваксина има и всички правите индуктивно заключение, че щом едното работи, то тогава всички ваксини са супер – и затова наскоро свинския грип се лекуваше с една ваксина с доказани странични ефекти и лъжат хората, че ваксините срещу грипа са супер и действат, като трябва да си малоумен (или „учен“) за да не знаеш, че на тялото му трябват 2-3 седмици да изработи антитела срещу ваксината и да я направи неефикасна и безсмислена ;) Отделно има възможност, не ваксините, а засилената хигиена в последните 100 години борят чумата например и други такива остри зарази, защо не и едрата шарка ;)
И все пак защо не гледаш – Vaccination – The Hidden Truth и да си изкажеш мнението.. има го в колибка..

17 01 2010
begem0t

ми не си ваксинирай децата

17 01 2010
longanlon

копеле, тая колибка толкова глупави филми има, че трябва да я забранят…

6 02 2011
Ваксини и други конспирации срещу здравето « begem0t's blog

[…] се обявява за изкоренена. Подробна статия за това: тук; данни СЗО: (F. Fenner et al., Smallpox and its Eradication, WHO, Geneva, […]

10 03 2011
The the

Между другото, вярно ли е, че Дженер – „октривателят“ на ваксината за едра шарка, не е имал медицинско образование, а си е купил диплома от Scotish University за 15 паунда и след това и от Оксфорд и е използвал тия си дипломи, за да представи „откритията“ си с необходимия авторитет пред другите лекари? Вярно ли е, че същият Дженер неколкократно си е сменял теорията относно връзката между кравешката шарка и едрата шарка само да угоди на народните очаквания, тъй като дълго преди него е имало суеверие относно връзката между тези заболявания? Вярно ли е, че е убил най-малко едно дете, ваксинирайки го, и заразил с едра шарка доста други деца в експериментите си? Вярно ли е, че неговият собствен син, който е бил реваксиниран неколкократно лично от баща си против едра шарка, както и още едно момче, са умрели съответно на 20 и 21 годишна възраст от туберкулоза в следствие на имунодефицит, предизвикан от многократното реваксиниране? Вярно ли е, че Дженер е получил 30 000 паунда за „откритието“ си, че ваксината дава „пожизнен“ имунитет, а по-късно сменил мнението си и вече казвал, че трябва реваксиниране, но пък не върнал 30 000 паунда обратно? Запознати ли сте с написаното тук?:

http://www.soilandhealth.org/02/0201hyglibcat/020119hadwin/020119hadwenrallytalk.html

10 03 2011
The the

В Прусия в 1834 г. е въведен закон за задължително ваксиниране срещу едра шарка, който закон е бил толкова строг, че всяко дете, освен основното ваксиниране, е трябвало да бъде допълнително реваксинирано при започване на училище, при смяна на колеж, при влизане в армията, и всеки отказал е бил ваксиниран насилствено, при това на 10 места в ръката. Ваксинирането продължило повсеместно по същата схема в следните десетилетия. При възникналата 35 г. по-късно през 1871-1872 г. епидемия в цяла Европа обаче, в Прусия, въпреки толкова строгото и продължително масово ваксиниране, умират 124 978 от нейните ваксинирани и реваксинирани човека. В крайна сметка, немците си взимат поука и спират показалата се неефективна ваксинационна практика, а вместо това докарват чиста вода до градовете си, пречистват р. Шпрее и изграждат дренажни системи в цялата страна, с което едрата шарка била спряна. Това е един пример, че едрата шарка, в същност, не е изкоренена благодарение на ваксината, а на подобрените условия на живот – чиста питейна вода, повече и по-качествена храна, подобрена хигиена и т.н.

Следната графика показва как други 5 от известните инфекциозни болести са намалели драстично преди въвеждането на съответната ваксина, даже за някои от тях се вижда, че смъртността се е увеличила за известно време след въвеждане на вакисната, което показва, че самата ваксина разболява:

Горната графика е взета по данни от Vital Statistics of The United States и
Historic Statistics of The United States – Colonial Times to 1970 part 1.

Първият източник се намира на сайта на CDC (Center for Disease Control and Prevention). Например ей в това PDF-че:

http://www.cdc.gov/nchs/data/vsus/vsus_1945_1.pdf

на страница XXXII виждаме следната табличка, в която откриваме същите данни за дифтерията и коклюша, както в горепосочената графика:

В горната графика с червено са означени колонките за дифтерията и коклюша, а със синьо – годините, в които са въведени съответните ваксини. Вижда се ясно, че смъртността от посочените заболявания е намалявала главоломно дълго и постоянно преди въвеждането на ваксините, което отново подкрепя тезата, че ваксините в същност не са помогнали за изкореняването на инфекциозните болести, а подобрените условия на живот са истинските причини. Ако някой се съмнява в достоверността на данните на CDC, който е смятан от активистите на официалната медицина за един от най-авторитетните източници, нека видим и друг източник:

На сайта на агенцията по преброяването на населението в САЩ гледаме ей това PDF-че:

http://www2.census.gov/prod2/statcomp/documents/HistoricalStatisticsoftheUnitedStates1789-1945.pdf

и на страничка 48 виждаме подобна симпатична табличка. В нея данните за дифтерията, учудващо съвпадат с данните от предишната табличка – виждаме, че само от 1900 до 1920 – годината, в която е въведена ваксината, дифтерията намаляла 3 пъти. Брехт!

Май авторката на блога днес няма да си вземе хонорарчето от ония добри чичковци с белите престилки, за дето пише глупости за лековерни по форумите.. Но, и да ги вземе, who cares – всеки накрая си го стига заслуженото.. А, истината рано или късно лъсва със страшна сила..

Благодаря за вниманието!

10 03 2011
The the

Всеизвестен факт е, че сред циганите, наричани от някои евфемистично „роми“, хигиената не е на особена почит, включително едва ли ги вълнува колко чиста вода пият. Също така добре известно е, че по-голямата част от циганите са бедни и нискообразовани и от една страна не могат да си позволят качествена храна, а от друга дори и да могат, едва ли са чували и ги интересува това понятие.

Според следната статия, цитирана от авторката в друга тема от настоящия блог, излиза, че ваксинационното покритие на циганите е по-голямо, отколкото това на българите:

http://www.dnes.bg/health/2009/10/18/roditeli-otkazvat-imunizaciite-za-bebeta-si.79398

Учудващо обаче е, че в „епидемията“ от морбили от миналата година, с която толкова плашиха гаргите, по официални данни 98% от заболелите бяха именно цигани:

http://www.bnews.bg/article-8064

Последното е в синхрон с гореизложеното от мен твърдение, че се разболяват предимно недохранените, пиещи мръсна вода, и спазващи лоша хигиена. В тоя ред на мисли, за да се справим с болестите не е необходимо да даваме 5 милиона лева и да ваксинираме масово, с което може да увредим и деца на българи, а да потърсим начин да подобрим условията на живот на ония, сред които се ширят заразите. В конкретния случай е добре може би това да стане с парите на ония западноевропейски държави, които ни превръщат в циганското гето на Европа под миловидния претекст за „толерантност“ към ромите, пардон – циганите..

10 03 2011
begem0t

Ами не, от статия не излиза такова нещо.

Твърдението, че българите отказват да ваксинират деца не дава информация за това дали цинагите oт оня квартал с морбилито си ваксинират децата.

Ако аз кажа, че американците не се ваксинират, това дава ли информация дали уругвайците се ваксинират?

Разбираш ли логиката ?

10 03 2011
voland

Копеле, сериозно ли доводите са ти от 19ти век?

10 03 2011
The the, again and again

Koпеле е синът на майка ти. Фактите са си факти, независимо от времето, копеле. Който не познава историята си, рискува да изпадне в глупост или както там беше казано.. Ваксинацията е псевдонаука, която е родена в лъжа и алчност и си остава такава и до днес.

Колкото до циганите и ваксините, във въпросната статия пише буквално:

„Парадоксално така ромите се оказвали по-стриктни по отношение на здравето на децата си. При повикване от джипито, те незабавно водели своите хлапета в кабинетите за имунизация, пише вестник „Стандарт”

Разбира се, авторката я цитира, когато и е изгодно, но я плюе, когато не и е изгодно – колко двулично! Само дето това е най-малкият проблем – ваксинирани, неваксинирани, циганите живеят в мизерия и това е основният им проблем. Много български деца вече не са ваксинирани също, но не се разболяха при „епидемията“ от морбили. Защо? Ами, ‘щото не са недохранени, ‘щото пият пречистена вода, ‘щото спазват хигиена.. Ма, по-лесно е някой да вземе едни процентчета от когото трябва, и да се купят ваксини за 5 млн., които за да се оправдаят, трябва да се набодат всички деца, включително и неболедуващите деца на българи, с риск много от тях да бъдат увредени от ваксините.. Нека си спомним само по-предишният здравен министър как изхвърча като тапа след аферата с противогрипните ваксини на Рош.. Корупция и мафия – това е ваксинирането в основата си..

8 08 2011
AZ

Да ти имам болшинството от коментарите. Простотията е велика.

31 10 2012
Dundaky

А бе, доказа се правилото: Празно тенеке най-силно лумка. А, и най продължително с неголям интервал между отделните излумквания. Та, не Тhe the. Пo-правилно- Tne tin. The empty one

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: