Как да се отървем от неудобни въпроси [наръчник за шарлатани]

23 04 2011

Обикновено хората, които се обръщат услугите на екстрасенси, врачки, хомеопатията, хиропрактиката, акупунктурата, ирис-диагностиката и пр.методи за алтернативно лечение не поставят под съмнение неговата истинност. Въпреки това, навярно всеки сериозен  шарлатанин поне веднъж в практиката си се е сблъсквал с хора, задаващи въпроси относно ефективността и механизма на действие на предлаганата услуга. Настоящият наръчник съдържа няколко кратки съвета за това  как да се справим с подобни ситуации, без да се налага да разкриваме измамата. Съветите са подредени йерархично – всеки следващ се препоръчва в случай, че предишния не помогне.

1. Случаен отговор

Не надценявайте интелекта на питащите предварително. Често въпросите възникват спонтанно. Голяма част от задаващите спонтанни въпроси не са склонни да търсят аргументи зад дадени твърдения и биха приели повечето отговори без да ги постаявт под съмнение. Все пак, постарайте се отговорът ви да не звучи съмнително. Колкото и елементарно да звучи, този метод е доказано ефективен в 83% от случаите. Ако все пак питащият помоли да му посочите източник на твърдението, преминете към стъпка 2.

2. Недостоверен източник

Изискването на източник потвърждаващ лъжливите твърдения може да предизвика паника у много неопитни шарлатани, защото достоверен такъв разбира се няма. Повод за паника обаче няма. Подобно на предишната, тази стъпка се базира на свойството на голяма част от хората да не поставят под съмнение достоверността на даден източник, с тази разлика, че тук е необходимо да им предоставим нещо допълнително, което да подкрепи нашето мнение. За щастие, Интернет и книжния пазар днес изоблистват от езотерична и пр.литература, които могат да уверят нашия любопитко, че говорим с факти, а не си измисляме. Към тази категория източници спадат и всички научни публикации, които никой не е успял да възпроизведе и които са свалени от научните журнали. В  случай, че подобен източник липсва, не се колебайте да направите своя принос към световната мрежа от дезинформация – ще послужи за в бъдеще както на вас, така и на много други хора.  Алтернативно, преминете към стъпка 3.

3. Псевдоизточник

По своята същност използването на псевдоизточник и недостоверен източник си приличат и в много случаи  термините са взаимно заменяеми. Разликата се състои в това, че недостовеният източник е пълен с лъжливи твърдения сходни с вашето, и по този начин го подрекпя; псевдоизточникът съдържа частично или изцяло верни твърдения, които обаче не дават конкретен отговор на зададения въпрос. Когато цитираме псевдоизточник, ние разчитаме, че питащия или ще го сметне за достоверен само по авторитета на заглавиетои ще спре да задълбава, или ще се опита да задълбае, но облема и/или сложността  на текста ще го обезсърчи. Ето защо за предпочитане са възможно най-дебели книги с авторитетни заглавия. Не се притеснявайте, не е необхидимо да сте ги чели предварително. Вероятността някой да я прочете и да разбере каквото и да е, включително дали съдържа отговор на въпросите му е пренебрежимо малка. Алтернативно, можете да изберете заглавие, което се намира трудно.

Трик: Поставянето на думата „квантов” в дадено изречение разсейва всички съмнения около достоверността му у приблизително 100% от населението. 

4. Отклоняване от темата

Макар че горните съвети доказано помагат в повечето случаи на неудобни въпроси, някои досадници са особено упорити. Възможно е да започнат да настояват, че нито един от цитираните източници не е валидни, както и да да изискат аргументация с конкретно твърдение в достоверен източник, като нов учебник или научен журнал. Тук е момента да отклоним темата. Удобен метод за постигане на тази цел е отговарянето на въпроса с въпрос. Например, можем да ги попитаме защо се интересуват толкова много и защо не попитат някъде другаде. Възможно е на този етап да се отървем от тях прехвърляйки ги на колеги.

5. Лични нападки

Ако отклоняването от темата не помогне и питащите продължават да настояват, че не сме предоставили адекватен отговор на въпросите им, бихме могли да изтъкнем, че всъщност вече многократно сме им отговорили и цитирали източници,  и ако до този момент не са схванали отговора, значи просто са глупави. Този похват цели прогонване чрез дразнене или публично унижение.

6. Отрицание

Въпреки всички мерки, някои скептици се отличават с изключително търпение и постоянство, заплашващо да надхвърли вашето. Тук е момента да спрем да им отговаряме. Необходимо е обаче да заблудим аудиторията на съответната дискусия, че сме спрели да отговаряме не защото отговори не съществуват по принцип, а защото питащия не задава правилните въпроси.

Какво да правим ако нищо не помогне?

Нищо. Фактът, че не можем да аргументираме практиката си с доказателства от достоверни източници едва ли ще бъде забелязана от някой друг, освен от питащият скептик, защото аудиторията на подобна дискусия така или иначе е съставена от хора, които поначало вярват на нас и гледат с лошо око на всеки, поставил под съмнения вярванията им.

Пример от практиката

В този пример нахален потребител Z досажда на хомеопат Х:

Z: Казвате, че хомеопатията е базирана на паметта на водата, но от това, че водата може да помни произтичат доста въпроси. Колко време помни тази вода?

Х: До смяна на агрегатното състояние!

Z: E, от къде го измисли това? Къде е казано?

Х: Гледай руския филм “Великата Тайна на Водата” – там всичко е обяснено.

Z: Гледах го, ама нищо не споменаха за продължителността на паметта и смяната на агрегатното състояние.

X: Прочети теорията на квантовото кластерно равновесие. Там всичко е обяснено.

Z: Прочетох я, там съвсем не се говори за памет на водата, да не говорим за механизмите на тая памет .

X: Не задаваш правилните въпроси.

Z: Е кои са правилните въпроси?

X: Много си тъп и ограничен, толкова ли не разбираш?

Z: Не. Защо каза, че водата помнела до смята на агрегатното състояние, като няма никакви основания да се счита подобно нещо? Къде са доказателствата за това?

X: Хиляда пъти ти отговорих вече, повече няма да повтарям едно и също.

Наблюдаващите: Ей, добре че се разкара тоя. Нали при нас проработи! Значи работи, кому са потрябвали предварителни доказателства, преди да го изпробваш на детето си. На какво да го пробваш – на някакви мишки ли?!

И не забравяйте – смъртта е един напълно естествен и нормален процес.


Действия

Информация

43 коментара

23 04 2011
Avalon

/не по темата – ще ми е интересно да чуя смислено научно обяснение на т.нар. „свещен“ огън, който беше домъкнат с правителствения самолет. Попадала ли си на материали за това?

23 04 2011
begem0t

Чувала съм. Не знам подробности, но това, което знам е, че на церемонията патриарха влиза в някакъв храм, където става „чудото“ и изнася огъня. Не виждам какво му пречи да си носи кибрит в джоба, тъй като не се допускат камери и други свидетели.

http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Fire

„оnce the procession has ended, the Orthodox Patriarch of Jerusalem or another Orthodox Archbishop recites a specific prayer, removes his robes and enters alone into the sepulchre. Before entering the Tomb of Christ, the patriarch is examined by Jewish Israeli authorities to prove that he does not carry technical means to light the fire. “ е… Израелските власти правят пари от този цирк, тъй че :-)

23 04 2011
Ваня

Ето тук: http://tapirr.livejournal.com/2367473.html е показано как става това псевдо-чудо.

24 04 2011
svetnima

Нарича се „благодатен огън“, а не „свещен“ и научно обяснение май няма, но няма и за много други неща. Живейте спокойно! Науката не е в състояние да обясни всичко, което се случва във Вселената. Все още!

24 04 2011
begem0t

Госпожо, науката по принцип не се заема да обяснява явление, преди да е сигурна, че въпросното явление го има. Не знам какво ви кара да вярвате, че попа не пали огънчето с клечка кибрит скришно, но ако вярвате в такива неща илюзионистите за Вас трябва да са същински превъплъщения на Бога.

26 04 2011
petya

от кибрит или запалка, плацебото не веднъж е вършило работа, можем ли да смятаме, че е съществуващо явление, щом терминът се използва в медицината?!

30 04 2011
svetnima

Знаем доста за науката. Християнството съществува вече повече от 2000 години и все още науката не е успяла да обясни много неща, свързани с него. Не ви карам да вярвате в Бог или в дявол. Просто е интересна историята. Лично аз съм виждала с очите си много странни неща, но ако ги споделя с някого, вероятно ще ме пратят на 4-ти километър. Не бива да се отричат неща, които все още не са разгадани от науката. Те съществуват, а когато учените успеят да ни докажат точно как се случват нещата, тогава ще говорим по-убедено за това съществуват ли или не?
Ето ви един линк, за да проследите историята на „благодатния огън“, ако ви е интересно.

30 04 2011
begem0t

„Те съществуват, а когато учените успеят да ни докажат точно как се случват нещата, тогава ще говорим по-убедено за това съществуват ли или не?“ < не не, първо се гледа дали се случва наистина, а после – какви са механизмите.

Както казах, учените в сферата на природните науки се занимават да доказват неща, които се случват в реалността. С неща, които се случват във фантазията на хората се занимават учените в областта на психологията и психиатрията – безспорно изключително интересни области, но за съжаление те не са предмет на този блог.

1 05 2011
svetnima

Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая да присъствате на някой от следващите Великденски празници в църквата на Божи гроб, в Йерусалим и да видите, и усетите сам/а какво се случва. За българските учени знаем, че не се занимават с религия, но по цял свят има други учени, които се мъчат да обяснят някои явления, които са описани в Библията или са видяни от хора, но засега – цък. Няма да ви досаждам повече с коментари, защото не харесвам високопарното ви и самонадеяно мнение. Но явно вие не приемате, че има и други хора, които „поназнайват“ това-онова. Психолозите си ги имам в къщи, а за психиатрите – не съм луда. Приятно прекарване! Взимате се много на сериозно… Повече усмивки, иначе ще остареете много бързо!

2 05 2011
begem0t

„..но по цял свят има други учени, които се мъчат да обяснят някои явления, които са описани в Библията или са видяни от хора, но засега – цък“ – а ако знаете какви неща са описани от употребявали ЛСД… ама никой друг не ги е виждал. цък. :)

24 04 2011
зори

Процедурата изисква проверка на съответния „подпалвач“, а тази година е била направена пред камери – няма да се изненадам, ако скоро направят някое реалити от ада ;)
Но, извън майтапа, мисля си, че научните истини изискват точно толкова вяра, колкото и религиозните.
Лично аз съм атеистка. Това опростява нещата в личен план.

24 04 2011
begem0t

„научните истини изискват точно толкова вяра, колкото и религиозните“

Да, това, че ако скочиш от прозореца ще паднеш или че 2+2 =4 определено изисква много вяра, почти толкова колкото, че всесилен бог е сътворил света за 6 дни.

24 04 2011
зори

Когато даден учен доказва своята теория, това става с вярата, че доказателството обхваща всички познати феномени. Често при появата на нов и непознат – теорията се оказва погрешна. Познанието и вярата не са чак толкова далечни роднини – исках да кажа ;) 2+2 е 4 в математиката, но, ако „вярвате“ в някоя друга наука… може да се окаже нещо друго, А за сътворението – боя се, че не съм присъствала.
Закачам се, не скачайте в защита – статията Ви ми хареса (исках да кажа).

25 04 2011
begem0t

Това не е „вяра“, един учен винаги допуска възможността, че пропуска нещо. Разбира се, теориите понякога се оказват непълни или погрешни и се осъвременяват при нови наблюдения, но не може едно и също твърдение да се тълкува различно от различни клонове на науката. Но във всеки случай, нищо не се приема за истина без сериозни емпирични основания. Затова няма място за вяра. Ти се шегуваш, но много хора мислят сериозно науката за форма на религия. Това води след себе си куп проблеми…

25 04 2011
зори

хи-хи
Да кажем, че познавам няколко неистово „вярващи“ в себе си учени ;)

А сега сериозно – има много различни житейски позиции, харесвам Вашата, но съм склонна да уважавам (в рамките на търпимото) и по-странни такива.
Статията Ви е посветена на манипулацията на мисленето и логическите ходове свързани с това. Малко хора си дават сметка колко лесно е да попаднат в капаните на „чуждата логика“ и да и се подчинят съвсем безпрекословно. Зарадваха ме темата и Вашия стил.

25 04 2011
begem0t

Е, във всеки случай не е професионално да „вярваш“ без сериозно емпирично или поне логично основание. Радвам се ако съм успяла да зарадвам някого :)

26 04 2011
Георги

По въпроса за общото между вярата, религията и науката най-любопитната история, според мен, е разказаната от Франсис Колинс в книгата му Езикът на Бог.

26 04 2011
Пенчо

Пък според мен Джодж Карлин в You Are All Diseased ги обяснява далеч по-добре нещата.

28 04 2011
Infidel

Страхонта статия в страхотен блог! Не знам как не съм го открил досега. Моят блог нищо не чини пред този.

28 04 2011
UZUMAKI

+1, Infidel.

4 05 2011
coroviev

http://www.medscape.com/viewarticle/741343?src=mp&spon=17

Не е по темата, ама като най-нова статия ще го види повече народ. Обясниха историческите корени на антиваксерите. Медскейпа изисква регистрация.

5 05 2011
hbeeva

Забелязвам, че повечето гурута не залагат на убеждаването, а на маркетинга и лъскавата опаковка. Дори да има скептици, ще има и клиенти, ще капят и пари, а накрая ще имаме и портфолио от доволни клиенти.

В последните месеци доста се е активизирал Алексей Шадрин (още познат като Дмитрий Шишин или поредния Остап Бендер). Той си е поставил за цел да не остави недоволна клиентка:

http://www.drshadrin.com/bg/individual-therapy/

После иди й обяснявай, че вибрационният еротичен тибетски масаж е ненаучен.

9 05 2011
Avalon

Е,не. Вече и платени реклами. :D

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3801771

20 05 2011
Влади

Avalon, човечеството винаги е вярвало в чудодейно биле, заклинание, а, в по-ново време, и хапче. Пийваш, значи, всяка сутрин хапчето NaturaBioVitaLife, което е патентована смес от хомеопатия, розова сол от Хималаите, над която са баели монаси от манастира Дзън-Дрън, биоенергийни съставки и, разбира се, торсионни полета. След това през целия ден можеш да плющиш каквото си искаш, без ограничения. После цяла вече да се разплуваш пред телевизора с кутия шоколадови бонбони под ръка. Благодарение на NaturaBioVitaLife, ще имаш тяло на Аполон/Афродита (кой квото си пожелае, това зависи само от избора на цвета на хапчето – синичко е за Аполончовците, розовичко – за Афродитките, само да не ги обърка пиещият, че… нали). А ония гламавци дето се хранят разумно и спортуват, да ги питаш оти се хАбят :))))

9 05 2011
Dess

Неасистираното домашно раждане в България даде първата си жертва!!!

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.0

20 05 2011
Влади

Най-тъжното е, че въпреки този трагичен случай, интересът към подобни глупости едва ли ще намалее. При това положение ще има още доста дечица без шанс да видят света :( Тая глупачка нямала ли е мъж да й зашие два шамара и да й избие от кратуната тия тъпотии?

9 05 2011
begem0t

откачен народ. интересно ми е дали смъртта е била предотвратима в болнични условия и дали ще подведат майката под отговорност.

18 05 2011
hbeeva

Ако жената се беше прежалила за секцио- щеше да се оплаква от патриархалните лекари, но да има жива дъщеричка. Така че до една степен е предотвратима. Друг е въпросът доколко трябва човек да се мъчи с нормално раждане. Това си е жива логическа грешка: ако е естествено, е най-добро. Не, най-добре е, ако се получи лесно и естествено. Втората по-добра опция е лесно и изкуствено, а не измъчено естествено.

Познавам една от най-приказливите защитнички, Миглена Делчева-Мег. Тя консултира по скайп и телефон при домашно раждане. Според нея майката трябва да има пълно право на избор, вкл. да убие плода, като откаже процедури. Изпаднала е в крайност да иска законов текст, без да се замисли, че има и тълкуване на закона, и обществено приемане (никой не обича мъртви бебета), а и морална страна на въпроса.

Може да съм старомодна, но си мисля, че майчинството иска жертви. Една от тези жертви може да е да се откажете от мечтаното раждане, за да имате здраво бебе. Но пък откъде идват тези мечти за раждане на свещи- зачатие на свещи разбирам, но на финала? Наистина са моди и глезотии. Човек трябва доста добре да е подкован идейно, та като го стегнат контракции, да не си пренареди приоритетите и да си иска неговото.

22 05 2011
филми

Аз съм свикнал с тях, защото са навсякъде!

24 05 2011
Lotien

Естествено раждане у дома… ама разбира се! Чудесна идея! Как никой не се е сетил? Само допреди един век това е било ТОЛКОВА модерно. Е… доста деца са умирали, но какво са няколко деца дадени в жертва на ЕСТЕСТВЕНОТО РАЖДАНЕ?

Да си идиот и да се самоубиваш както си искаш е право на всеки човек. Но да обричаш друго човешко същество на смърт от чист и неподправен егоизъм… това не го разбирам.

25 05 2011
Влади

Едно съвсем нелошо филмче: http://www.youtube.com/watch?v=Rz02bK237q8

25 05 2011
26 05 2011
Avalon

След като го докладвах го махнаха.

26 05 2011
Влади

Да, махнали са го :)

21 07 2011
24 07 2011
begem0t

Виждам, че са следвали инструкциите ми подробно и даже са използвали номера с „квантов“ :)

23 08 2011
Kвантовата медицина е лъжа и измама « begem0t::b[io]log

[…] Както повелява наръчника за шарлатани: […]

17 01 2012
lorena

Ами,аз също съм се чудела много пъти откъде му е хрумнало на Дийпак Чопра да лепне такова заглавие на книгата_имам я,чела съм я,има интересни неща,някои повторени от други места,други сигурно са си негово откритие.Но,под квантов свят се разбира свят на възможностите,на вероятностите и е пълно с прадокси.А как това се свързва с медицината?Книгата не ми е под ръка,че съм в чужбина,но помня, докато я четях и ми беше ИНТЕРЕСНО,през цялото време си казвах:къде пък е медицината във всичко това?…Помня,че беше дал много интересен пример за творенето на материя,казваше да си представим как десетина човека си подават един на друг тухла,но за първия от редицата,тя възниква просто от нищото/май че някои астрофизици подозират в такова нещо черните дупки:от едната страна всмукват вс.живо,абсорбират го,а от другата го“изплюват/.Общо взето,в книгата имаше интересни и важни положения за разработване от читателя,но повтарям,никак не останах доволна от квантова+медицина и все си мислех тогава,че е търговско заглавие,за да се харчи книгата като мноооого топъл хляб.Сигурно лайтмотив на книгата му е било нещо такова,че от гл.точка на квантовата реалност има мн.възможности пред болния индивид/една от тях е оздравяването му/ и ако направи кълбо напред,кълбо назад,вземе се в ръце…току виж и оздравял,заради многото квантови и непредвидими възможности

26 01 2012
Кемтрейлс или водните пари в празните глави - Аеро Хроники

[…] релси. Много добре е описано в един друг блог – наръчник на шарлатанина. Прочетете го, заслужава си. Има и един човек, който […]

2 10 2012
той

Хомеопатията не действала, както и бабините рецепти :D. Не съм чел какво сте писали, нямам и време и желание. но забелязвам, че специално „begem0t“ си прекалено в единия край, материалистичния. Ще ми трябва много време и писане, за да ти докажа, че има и неща отвъд това което са ти преподали в университета, за да мога да разбия университетската школовка, но нямам и не искам.

Естествено, че има много шарлатани по света, но това не означава, че няма грам истина в това което бръщолевят. Те ако бяха истински, нямаше да бръщолевят. Как да ти докажа, че материалните тела имат и етерно тяло, както и човека, като учените още не искат да приемат, че тъмната материя е етер? Не мога! Това е много добър пример, с който можеш да видиш, че има мноооооооооооооооого неща които целенасочено не ти ги преподават в университета. Ако си мислиш, че като вземеш висше и автоматично ставаш критерий за всичко, то доста много яко се самозаблуждаваш. Никола Тесла е използвал етера. Прословутия му автомобил, който е бил разглобен от него самият, за да не попадне в лоши ръце е бил на базата на поляризацията на етера. Нацистите през втората световна война са използвали етера за антигравитационни двигатели. Това са малко примери, които са с недоказан произход, но показват какво имам предвид.

Не мисля, че си запозната с нещата които отхвърляш от базата на университетската ти школовка. Пример: Ако един човек държи цял живот детето си в маза и му казва, че отвън няма живот и ще умре ако излезе, то какво ще прави? Ще стои вътре. Не е важно дали любопитството му ще надделее, важен е факта, че контрола върху потока от информация, води до контрол на съзнанието и формулиране на такова. С това искам да ти кажа, че ти също си се родила гола и боса, без тези знания. Откъде си сигурна, че твоя мироглед е световния мироглед? Това в психологията се нарича „Lost Performative“.

Отхвърляш доста неща и методи, а ме съмнява дори бегло да си се запознала с тях. Чела ли си нещо различно от преподаденото в университета? Интересуваш ли се от Източна философия? От Антропософска наука? От други философски течения или само от каквото са ти преподали? Ако не, по-добре се запознай, защото ставаш супер необективна и тотално генерализирана и обобщена. На времето хората са си го обяснили живота и всичко с проста логика и факти. От малките неща са сътворени големите. Източната философия не е като Библията обобщена и двусмислена с цел да се тълкува и да се държи овцата овца. Всичко ти е изложено логично, със супер прости примери, постоянно витаещи около нас. Да не говорим, че дори и в скъпата Библия дори, ако имаш точните знания и логика и философия, можеш да я разтълкуваш и да намериш много общо с философските и научни течения, които споменах.

За хомеопатията пак ти е малко информацията. От едно време ползвам „rhus toxicodendron 15ch – хомеопатия“ за херпес (стреснушка) и до сега няма друго лекарство, което буквално за един ден да я излекува. Хомеопатия може да се определи и като подобие на, предполагам, защитаваните от теб ваксини, за които съм сигурен, че нямаш и хабер за съставките им, и естествено, че ще са ефикасни, щом пак в университета са ти го преподали. При ваксините имаме умъртвен вирус, с който помагаме на имунната система да изработи антитела, а в хомеопатия имаме разреждане на „вещество“ (написано в тъй точната уикипедия) до състояние в което остава една молекула. Не мога да разбера как котките, кучетата, и други животни без имунизация държат повече години от нас, а ние с ваксини се тропясваме на по 50 -60 години. Едно време баба ти да не са я боцкали с ваксина? Моята също не са, още е жива и здрава, че и бастун не ползва и е на 80 години. Това е добро доказателство, че ваксините са ти просто промивка на мозъка.

Нямам за цел да споря, защото е излишно, но преди да правите блогове само от базата на университетското си промито образование, би трябвало да се сетите, че носите отговорност и към себе си, като отхвърляте неща с които не сте се запознали все още.

От психологичните ми знание ще кажа само, че абсолютното конкретизиране е просто генерализация, а генерализацията стои в основата на грешно сформираните заключения.

БОРАВИШ ЕДИНСТВЕНО С ТЕОРИЯ, НЕ С ПРАКТИКА, ТАКА ЧЕ, КОГАТО СЕ ХВАНЕШ И НАПРАВИШ САМА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ВСИЧКО КОЕТО ТВЪРДИШ И ГИ ИЗЛОЖИШ И ИМАШ СВИДЕТЕЛИ, ТОГАВА МОЖЕ ДА СИ КРИТЕРИЙ И ОБЕКТИВНА….

13 10 2012
milen

Здравей, ‘Той’! Мисля че имаш много интересeн мироглед. Ще се радвам ако развиеш темата за нематериалното. :) http://abstrusegoose.com/487

3 10 2012
Кемтрейлс или водните пари в празните глави | Аеро Хроники

[…] релси. Много добре е описано в един друг блог – наръчник на шарлатанина. Прочетете го, заслужава си. Има и един човек, който […]

10 04 2013
Кирил Костов

Относно хомеопатията. Много хора я заклеймяват, обаче в България тя се практикува от дипломирани лекари, завършили обща медицина, лекарствата се продават легално в аптеки, произвеждат се от световни фармацевтични концерни.
Всъщност повечето статии против нея са правени точно по този наръчник, като се тиражират изводи неподкрепени с достоверни изследвания и факти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: