ГМ комар устойчив на малария

19 07 2010

Маларията е една от най-разпространените болести на света и взима над 1млн. жерви годишно. Маларията се причинява от едноклетъчни паразити от рода Plasmodium. Тeзи плазмодиуми се развиват в храносмилателната система на комарите и след ухапване се предават на хората. Веднъж попаднали в кръвта, плазмодиумите разрушават червените кръвни клетки с всички последствия. Поради множество пречки за създаване на ваксина срещу маларията, преди години се заговори за алтернативен подход – създаване на комари, които не разнасят малария. Ако такива комари се разпространят в околната среда и се кръстосат с нормални комари, след време генът за устойчивост на малариен плазмодий ще стане масов, с което разпространението на тази болест ще се ограничи. Преди няколко дни мернах нова статия из пресата за подобен комар и понеже нашите вестници няма да се сетят да обърнат внимание на новината аз пък ще го направя за милионите ми читатели.

За да стане ясно какво му е променено на комарът, трябва накратко да обясня за  Плазмодиум.  Плазмодиум е едноклетъчно животно (не бактерия или вирус) със сложен жизнен цикъл. В кръвта на болните от малария животни на определен етап зрелите плазмодии (мерозоити) се специализират до „женски” и „мъжки” клетки – гаметоцити. Такива способни на оплождане клетки се поглъщат от комара при ухапване и попадат в храносмилателната й система (й, защото женските комари хапят). В червото на комара тези „мъжки” и „женски” клетки се доразвиват и оплождат, формирайки подвижна държерна клета – зигота или оокинета. Оокинетите преминават през стените на комарското черво и се делят многократно. Продуктите от това деление се развиват в продълговати клетки, наречени спорозоити. Тези спорозоити отиват в слюнните жлези на комара, и така при ухапване попадат в кръвта на ухапания. Веднъж попаднали в кръвта на ухапания, те се разнасят до черния дроб и навлизат в чернодробните клетки където образуват групи (шизонти) от зрели мерозоити. След известно време тези шизонти започват да се „разпадат” излъчвайки хиляди мерозоити в кръвта (от където попадат обратно в комара и цикъла се затваря). Мерозоитите навлизат в червените кръвни клетки и общо взето ги рушат (разграждат хемоглобина). На който не му е станало ясно от тази картинка може би ще му стане по-ясно:

(шегувам се)

Всичко това го разказвам не за да ви отегча, ами за да стане ясно, че ако паразитът не може да премине през червото на комара и отиде в слюнката му, маларийният плазмодий няма как да се размножи и разпространи, т.е. този етап от жизнения цикъл е добра мишена. От време на време из пресата се появяват заглавия гласящи че учени създали устойчив на малария комар. Всъщност има няколко версии и този за който се разчу тези дни не е първия подобен опит. Примерно от 2002 имаме статия в Нейчър „Transgenic anopheline mosquitoes impaired in transmission of a malaria parasite.” Номерът там е, че има един протеин, който се отделя след хранене с кръв способства за навлизането на оокинетите през стените на червото. Те конструират синтетичен аналог на този ген (играят си на бог, не ги е срам) и с него заместват нормалния в трансгенните комари. Този трансген просто не позволява навлизането на оокинетите и готово. Друг начин е публикуван пак 2002 „Bee Venom Phospholipase Inhibits Malaria Parasite Development in Transgenic Mosquitoes”. Те показват, че един протеин от пчелната отрова някак си предотвратява развитието на оокинетите. Трансгенният комар е модифициран с този ген, обаче така, че генът да се включва само в храносмилателната система, само след хранене с кръв. Хитро, само че за съжаление трансгенните комари от този тип са по-малко жизнени от нормалните. И така-нататък, няма да изброявам всичките публикации по темата. В последната, дето излезе преди няколкото дни пък се използва ген свързан с имунната система – линк. Сега разбира се тези комари никой няма да тръгне да ги пуска в природата все още, първо че не са направени така, че да доминират, второ че всичките анти-научни организации ще ореват света. Но иначе новината е много хубава защото за разлика от предишните пъти този път до 99% от паразитите се блокират. Браво на хората.

Мисълта ми беше следната обаче, нали нашите списания и вестници все за „научните” новини копират от чуждестранните, ама нещо са пропуснали тази. Хващам се на бас, че ако „Сън“ бяха пуснали нещо от рода на „Генно-модифициран комар супермутант разработен от мултинационална фарма корпорация разнася HIV” за нула време щеше да плъсне и по днес.бг и дневник и не знам още къде и тъпия български народ ще се скъса да коментира как учЕните му били злонамерени и цялото му нещастие се дължи на действието на някакви зли сатанински масонски организации, чието съществуване основно цели да му направи живота черен. Другото не се продава.

(ах простете, намерих малко инфо тук: http://www.novinar.net/news/chetiri-godini-zatvor-za-uchitel-ne-iskal-da-se-lekuva-ot-tuberkuloza_MjIwODs1Mg==.html?qstr=gs ама по-неграмотно нещо не съм виждала; това с гугъл транслейт ли е правено… с какво ли, не знам)


Действия

Information

14 коментара

19 07 2010
Longanlon

абе то ако не бяха малария и спин до сега негрите да са се размножили 10 пъти по толкова

19 07 2010
begemot

едва ли, има го и фактора глад. и все пак не мисля че оставянето разни болести да върлуват е много цивилизовано решение за справяне с проблема с раждаемостта, може просто да ги кастрираме :)

19 07 2010
eldred

Срещу маларийния комар отдавна е измислено разрешение и то се казва ДДТ.

19 07 2010
begemot

ааа немой ДДТ, ние генните инженери какво ще ядем

22 07 2010
Божо

@eldred – и ДДТ е изключително вредно. И за хората, и за какъвато се сетиш гадина.
Виж, едино такова решение, чрез изместване на маларийнте комари с безвредни е доста по-цивилизовано

22 07 2010
Longanlon

Божо, всъщност изобщо не е чак толкова вредно. Провери.

22 07 2010
Божо

Е, като се има предвид, че съм още жив, а едно време масово се пръскаше с ддт може и да не е чак толкова вредно…

22 07 2010
begem0t

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17680058 и т.н. да не си говорим наизуст :)

25 07 2010
Rumen

А защо не направите комари, които не хапят хора.. това ще реши проблема веднъж за винаги ;-)

Или още по-добре комари-канибали, които да убиват другите комари и така съответно когато свършат „човекоядците“, канибалите да умрат и те от глад и повече да няма никакви комари на света. :D

25 07 2010
begemot

е, ако направиш комари, които не хапят, тогава няма да могат да се хранят и ще измрат т.е. няма да успеят да предадат „генът за нехапане“ така да се каже на дивия тип.
а комари, които да убиват други комари съвсем пък няма как да се направят :)

26 07 2010
eldred

А ако направите пък комар който хапе само разни еко фанатици и подобни, цена няма да имате.

26 07 2010
begemot

това може би няма да е толкова трудно – просто го правиш по-слабо чувствителен на миризми-атрактанти, та да налита на по-атрактивните нали. хмм

10 09 2010
pencho

Въпросче за маларията – маларийния плазмодий или каквото има там в комарите, пречи ли много на самите комари? Защото ако са само преносители и не им пречи много, съмнявам се комарите с антималариен ген да са по-жизнеспособни и да успеят да доминират над другите.
Изобщо това с вкарването на ген за по-добра жизнеспособност не е много лесно, все пак еволюционно разните гадини се стремят към оцеляване и са доста пригодени.

5 12 2010
ivo_isa

„…до 99% от паразитите се блокират…“
А какво ще стане с останалите 1% ??? Дали няма да намерят начин да преодолеят временните затруднения?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: