antimalignoshit

27 01 2010

Contra vim mortis non crescit herba in hortis.

От известно време забелязах прилив на потребители на фейсбук към някаква група – „ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКОТО ОТКРИТИЕ СРЕЩУ РАКА – АНТИМАЛИГНОЦИТ.” Поредната врачкошарлатанщина, помислих си, но реших да поразгледам точно за какво става въпрос. O, sancta simplicitas!

Накратко, това което разбирам от книгата му и сайта е, че някакъв дядка от някакво село учил-недоучил 7 семестъра медицина, после решил, че не го кефи и станал биохимик, после решил да прави хората безсмъртни, обаче чул, че има такава болест рак, и решил да прави лек за рака и за 6 месеца работа над плъхове доставени му от брат му, търговец, в някаква стаичка, успял. Успял, понеже на базата на получените знания от бабите на село получил прозрение, че рак се лекува с божур и овча опашка.

„имах известни представи за лечебните качества на билките от бабите на село. От тях съм чувал и научил много неща. Това ми дава една солидна база за по-нататъчна научна работа” (из книгата, стр. 13)

После той искал да го тестват в клиники, ама нещо от злоба и завист за гениалното откритие не му повярват, или пък искат да откраднат патента. Работи с един доктор Josef Issels (стр. 35), който между другото е съден за измама и убийство на пациенти по непредпазливост (неадекватно лечение), но пък много го хвали на корицата на книгата. После 67ма отваря своя клиника, която била толкова успешна, че вкупом другите лекари, фармацевти и прокурори му я затворили, а близките на пациентите правели манифестации с табелки „Убийци”, край неговата клиника, ама насочена срещу властите (стр. 52):

Пр.Хр. Шефът от здравната служба каза: „Клиниката от днес е затворена и всички трябва да си отивате вкъщи”.

Без да им каже мотивите?

Пр.Хр. Без да им каже мотивите. Вкъщи или пък в някоя друга клиника да отидат. Много от близките на болните живееха в Райхенхел и идваха да ги навестят. Организираха събирания, направиха манифестация с плакати. Текстовете някъде съм ги записал: „Убийци!”… и пр. И обикаляха клиниката.

– Близките на болните?

Пр.Х. Близките на болните. Всички заедно.

– Демонстрация против държавната власт?

Пр.Х. Именно

Не против вас.

Пр.Хр. Не. За моя подкрепа. Обикаляха болницата.

Това 60те. После не е ясно какво точно прави, после се появява в България и вика, че се опитал да регистрара лекарството, ама не му разрешили (пък властите казват, че никакво разрешение за такова чудо не е постъпвало никога). Междувременно го продава. Обаче не приема пациенти, понеже е много зает, но който иска, може да му помогне с пари. Из сайта:

Как мога да помогна на Вашата дейност?

– 2. Финансово – Всичко което правим ние от Сдружението е на добоволни начала. (Всеки от нас има своя друга работа, от която се прехранва.) Членският внос от 50 стотинки не би могъл да покрие разходите за телефони, интернет, ток, наем, пътувания до София – за срещи с институции, медии и др.

Изобщо с какъв акъл тея 60000 члена във фейсбук са ръгнали да защитават някакъв шарлатанин дето кой знае в кое мазе какви илачи забърква, тврдящ, че боклука дето пробутва на хората лекувал не само рак, а разбираш ли и цироза, диабет и  СПИН, който, моля ви се бил вид рак на имунната система.

NO COMMENT.

Иначе ето в този блог (Пи-пи-пиленцееее) има статия с въпроси и мнение към тази организация, да не се повтаряме… аз се дразня прекалено много на цялата история, за да коментирам повече.

А ето малко стари журнали:

Unproven methods of cancer treatment: CH-23. CA—A Cancer Journal for Clinicians 18:174-175, 1968.

Unproven methods of cancer treatment: Issels Combination therapy. CA—A Cancer Journal for Clinicians 22:188-191, 1972


Действия

Информация

32 коментара

28 01 2010
Боно

ОМФГ! За 17 часа те изпреварих :-P.

И аз писах пост в блога по темата, рових из сайта му и не бях особено удволетворен от знанията му за статистическата страна на клиничните тестове:
http://pi314.ascella.org/2010/01/%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0/

Изключително интересно е как неговото „лекарство“ действа само на почти винаги водещи до смърт болести – а не действа на доброкачествените тумори … Човек с грам акъл би се замислил че selection bias-а би бил по-голям, ако негативните изходи от експеримента водят до смърт. Ама не, то наистина действа!

28 01 2010
Боно

Оф сега видях че си го изнамерила блога ми сама :-D. Сори за спама.

Имам идея да говоря с преподавателите по статистика да включваме примери като този в курсовете под параграфа „как НЕ се прави статистика“. Определено смятам да го включа в едно ръководство по статистика което пишем с тях.

28 01 2010
.

да беше само статистиката :) първо как без лаборатория е изолирал и идентифицирал тази чудодейна съставка?! как ще гарантираш чистотата на екстракта. второ, и да я беше изолирал – трайъли ин витро нещо… после на животни в съответните фази.. после клиникъл… тц :) юруш да го инжектираме на хора. това е престъпление, не знам какви са законите, но за подобно нещо трябва да има затвор.

28 01 2010
анти-глупостин « under the bridge

[…] Блога на бегемот […]

28 01 2010
Bloodymirova

Бе дайте ни там да се присъединяваме към групи и каузи, да подписваме петиции без да сме ги чели (или без ИЗОБЩО да имаме идея за какво, аджеба иде реч) – и вече се тупаме в гърдите, че сме гражданско общество. Неам думи.

28 01 2010
templar

Пак кефиш

29 01 2010
Гюро

Пълен шарлатанин. Обаче според мен този препарат бледнее пред вече организирания мултимилионен бизнес на хомеопатията.

29 01 2010
калпазаниус

То всичко това е много хубаво, но дори и написаното тук прави реклама на нещастници като ПХ или какъвто е там. За такива случаи не бива да се шуми допълнително – нека малоумника умре споконо в забвение.

29 01 2010
Калин

КАК така да умре в забвение?

А с какво ще се храни блогът на бегемота?!

(Пичове, кефите отвсякъде. Редовно се отбивам да се забавлявам на наукизма ви.

Вие нали не го бъркате с наука?)

29 01 2010
.

мен пък твоят неукизъм ме отегчава

29 01 2010
Калин

Свят като цвят.

Достатъчно голям да побере и екоталибани, и укоталибани.

3 02 2010
Боно

Калине, нещо писанията ти тук не се връзват много с писанията ти във форума:
http://www.sf-sofia.com/phorum5/read.php?1,24611,page=1

Видно е че нямаш никакви знания, но голяма уста. При все трябва да споделя с теб следната концепция.

Не е мъдро да говориш за физическа саморазправа, защото не знаеш кой те слуша от другия край. Има предостатъчно начини да бъдеш намерен по IP-то, както и самото ти IP от човек, достатъчно решен да го направи. Не разчитай, че анонимността ще те предпази нито от другите, нито от закона.

Иначе си прав, има място и за екоталибани и за укоталибани. При това едните, за разлика от другите, имат фактите на тяхна страна :-)

30 01 2010
Боно

Ау, ама недей пиши такива неща, че ще ни разплачеш бе, човек! Страдаме от ултра ниско самочувствие и ако не получим твоето одобрение ще ни се скъса сърцето!

Ти, разбира се, си 100% прав – от твоята уникална позиция да оцениш обективно науката, след като до момента си демонстрирал задълбочените си знания за научния метод, и в частност закусваш биология и статистически методи, и обядваш клинични изследвания!

30 01 2010
Калин

Не улучи…

*thumbs his nose at you*

31 01 2010
Estranged

Не улучи, но защо? Защото това е като да играеш шах с гълъб – дори да го матираш, гълъбът няма да го разбере – гълъбът просто ще събори фигурките, ще се изцвъка на таблото и ще отлети победител.

3 02 2010
ItzoA

Знаете ли защо Калин и аз се е*аваме с науката. Щото това е толкова наука, колкото стъкмистиката е статистика ;)
Всичката съвременна наука е такава ;) „опа тая теория не става, дай да я натъмъним малко да стане“ – „а ето стана – това е истината – има факти които я доказват“ – пффф
А иначе.. „ОМФГ как може да използва билки за лекарства – що за глупост“.
Истината е че най успешните технологии измислени досега от човека или имитират природата или използват я директно – особено при 2рото – лекарства които нямат негативни ефекти, но пък помагат.. обикновено са билки.
Питай шаманите от амазонка като не вярваш на мен – пробвай като за начало с едно чайче от аяуаска;)

3 02 2010
Боно

Душа, вие се е*авате с науката, защото ви е по-лесно отколкото да се образовате.

За твоя информация голяма част от лекарствата са активни вещества които, ако не се произвеждат, то поне са открити първо в билки. Само че в билките активните съставки много варират, а понякога имат и други опасни, и за това е по-безопасно и ефективно да се произвеждат фабрично. Каквото науката е намерила, и продължава да намира, че действа, е станало медицина. И независимо колко г-н Христов и вие вярвате че работи, докато не се демонстрира това в клинични тестове, има стойност точно колкото една топла супа.

Научния метод няма нищо общо с вашата представа за него. Само да ви напомня, че науката се променя защото откриваме нови и интересни неща. За последните 100 години не се е случило отричане на нито един клон от човешкото знание, а само рафиниране на старите теории, добавяне на още частни случаи, обобщаването на клонове от науката. Нютоновата теория не е грешна или отречена, тя е просто по-неточна от общата теория на относителността! Утре физиците ще измислят и нещо по-добро, дори може би перпетуум мобиле – но няма да тръгнат да го разгласяват по форумите като Zeitgeist и да ви го продават по ибей, а ще го побликуват в научните журнали.

Ако с невежеството си пречехте само на себе си, изобщо нямаше и да ви отговарям. Обаче утре ще дойде нов човек, и ако ви види писанията без отговор, може да се заблуди, че мълчим защото има дори зрънце истина в думите ви, а не защото пишете наивни глупости.

12 02 2010
Влади

@ItzoA

Ице, ако нАуката не работеше, нямаше да имаш компютър и щеше да си пишеш плямпаниците на пергамент. Освен ако компютърът не е релзултат на научни изследвания, а е дело на някой шаман след упражнения с чайче от аяхуаска.

Това за билките го обясни на някой дето чака за сърдечен байпас.

3 02 2010
Бойко

Ние не вярваме в теории, ние вярваме в доказателствата. Ето защо съм много скептичен към теоретичната физика, но и там се правят за проверка скъпи експерименти – примерно LHC.
Лекарствата които нямат негатични ефекти…обикновено нямат и полезни.
Па като като те заболи нещо, не ходи в болница, пробвай ацтекска медицина.
„Всичката съвременна наука е такава“ , да и компютъра от които пишеш, работи само теоретично. Едно нещо явно работи само теоретично наистина – мозъка ти.

4 02 2010
Shvedka

Хахаха…. :D :D :D Бойко и Боно – много добре казано. :) Достави ми истинско удоволствие.

17 02 2010
Жилов

Нов изобретател – професор Ставрев и неговия Ставринол:
http://www.stavrinol.com/
Представяне на лекарството по телевизията (изглежда доста впечатляващо):
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2547/
Биографията на професора (и тя изглежда впечатляващо, макар да няма общо с медицината):
http://www.space.bas.bg/astro/Stavri/CVStavrev2008.htm

17 02 2010
begem0t

какво става с тоя свят бе искам да слязааааа

17 02 2010
Estranged

И аз искам да сляза, но това се дължи на това, че препих.

Да си жива и здрава, че без такива като теб сме за никъде.

18 02 2010
Влади

Жилов, плаша се! То ако поне десет на минус осма от всичките шарлатански илачи срещу рак работеха, досега да сме забравили що е то рак!

Иначе човечецът има, ако не друго, поне нАучна кариера. Позачетох първото линкче, което си постнал и гледам, че звучи донякъде аргументирано. Поне на пръв поглед. Поне няма разни главозамайващи изрази от вида „Термогенните инкунабули пораждат турбулентни изотерми в перинеалния катарзис на базата на пробиотичната електрофореза на циклоалифатните полимерази“ в стил „Скромният гений“ на Вадим Шефнер (ГЕНИАЛНО книжле, между впрочем!!!!). Като оставим настрана липсата на каквито и да било клинични тестове (поне споменати такива) и цялостният дъх на шмекерлък на, понеже не съм биолог, имам питане: абе наистина ли клетъчната стена на туморните клетки е с различен електричен потенциал от тази на здравите?

18 02 2010
Жилов

На мен ми е особено интересно това, че той явно действително е учен в БАН и е работил усърдно в областта си.

Възможно ли е да е решил да мами, но по един балансиран начин (ставринолът се използва ЗАЕДНО с истинска химиотерапия, т.е. нека познаем кое наистина лекува), или пък наистина си вярва, при което въпросът е как го постига, при положение, че е запознат с начина, по който се прави наука.

18 02 2010
begemot

той много сполучливо оплита нещата, например наистина има разлики в мембранните потенциали на различните видове клетки, включително раковите (но трябва да отбележа, че различни клетки в различни фази на клетъчен цикъл и при различни функции си изменят мембранния потенциал); а наночастици наистина мога да се изпозлват за drug delivery;

4 03 2010
Влади

Да, аз лично съм правил доста електронномикроскопски (ТЕМ) изследвания на наночастици от благородни метали, които се ползват за drug delivery и за индикиране на тумори. Наистина е „достоверно“ написано, но не е подкрепено с нищо.

Ето малко развитие по въпроса: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2814671

18 02 2010
Влади

За мен е по-вероятно да е решил просто да позабогатее. Не е първият, нито последният истински учен (тоест, човек, занимаващ се наистина с наука), който го прави. Чудя се, обаче, защо го прави по такъв шарлатански начин след като и бездруго наночастиците са на мода сега и финансиране има бол.

10 03 2010
Food Matters

постът е изтрит https://begem0t.wordpress.com/fortrolls/

28 02 2011
алексамстердам

Въпросът ми е: При диагноза „Умеренодефиринциран папиларен преходноклетъчен карцином на пикочния мехур с инфилтрация в простатната жлеза“ химиотерапията и/или плацебото ли са двете възможни лечения? И възможно ли е излекуване? Какво казва микробиологията?

28 02 2011
begem0t

Посъветвайте се с лекар.

27 02 2012
Oleg

макар и доста закъсняло…

Тук (http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=229&t=10653&sid=f5b4b4ae499c2b9d673f8fb89a2b57cf) от повече от 2 години се вихри една „дискусия“ между пропонените на отварата „Антималигноцит“, и хора, които притежават сподобност за критическо мислене.

Като цяло, нищо по-различно от това, което наблюдаваме в твоя блог- вЕрващите си вЕрват безусловно, няма значение кой какво им говори и доказва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: