зелената шапчица

11 01 2010

Имало едно време в едно малко затънтено екоселце някъде в югоизточна Франция едно малко добро момиченце, което било най-големия защитник на природата в цялата местност. То винаги носело зелена шапчица, която баба му била изплела, поради което всички от селото го наричали Зелената шапчица. Всички хора я обичали и винаги се допитвали до нея когато ставало дума как да кръстят добитъка си,за да расте повече и какви песни е най-подходящо да пеят на посевите, за да дават повече добив. Когато се родило, клетото дете имало нещастието да падне в казана с ДДТ. Така макар полидактилията, лекото накуцване (единият ѝ крак бе по-дълъг) и малко налудничавия поглед (имаше 8 диоптъра късогледство, но упорито отказваше да носи очила или лещи), всички в екоселцето много се гордеели с нея.

Не щеш ли, един ден майката на Зелената Шапчица научила, че бабата се е разболяла, въпреки еко и биоживота, който цял живот водела. Тя веднага изпратила хора да повикат скъпата и щерка, която в този момент торяла нивата с пресни, органични торове от биокрави, както си му е реда.

– Зелена шапчице, върви да видиш как е баба ти, защото се говори, че доматите в органичната ѝ ферма са се опрашили с генно-модифициран полен, долетял от 800 километра oт полетата на Монсанто.

–   Ооооо, Господи, о, Харе Кришна! – извикала ужасена Зелената Шапчица.

– …Тя ги изяла, гените им се комбинирали с нейните, и сега е много болна. – продължила майката.

–   Оооо  УЖАС! А Чакрите? Чакрите отворени ли са?!  – едва не изкрещяла Шапчицата.

–   Не!!! Затова побързай и ѝ занеси тази кошничка с питка от биоцаревица, пръскана единствено с натурален Bt токсин, и масълце от биокрави, от тези които не изпускат газове в атмосферата и не допринасят за глобалното затопляне.

– Оооо непременно , веднага тръгвам! Дали да не взема биотрактора ни, така сигурно ще стигна по бързо?

– Боя се, че сутринта, когато проверих, резервоарът с биодизел беше напълно празен. – отвърнала с виновен глас майката – Явно догодина ще трябва да изсечем още няколко хектара от съседната гора, тъй като очевидно това количество биомаса просто не е достатъчно.

–  Нищо, мамо! Мога да отида и пеш.

Зелената шапчица веднага тръгнала към баба си. Като минавала през гората, я срещнал Големия Лош Кумчо Вълчо от Института по Генетика. Вълчо бил гладен и щом съзрял гъвкавото и атлетично тяло,  мигом му се приискало да я изяде, но не посмял – не го притеснявали толкова трийхъгърите наоколо, които били прекалено заети със своите дървета.  Далеч по-сериозна заплаха били веганите-активисти, които настървено събирали боровинки в околните храсти и положително щели да изядат с парцалите всеки хищник, който им се мерне пред погледите. Вълчо изтръпнал само при мисълта как ужасните им остри вегански кучешки зъби, свикнали да разкъсват и най-жилавите корени, се впиват в плътта му… НЕ… той трябваше да прибегне към хитрост. Затова Вълчо се приближил и любезно се обърнал към младата девойка-еколожка.

– Здравей Зелена Шапчице! Тъкмо ти ми трябваше!!! Зад онзи гъсталак в далечината има една крава, която някак се е разболяла, макар че не я инжектирахме с фармацевтичните отрови, ваксините. – хладнокръвно излъга Вълчо – Когато минах преди минути беше много зле. Тя има нужда от твоите хомеопатични познания. Ела с мен, аз ще те заведа при клетото животно.

–  О, Вълчо, но това е ужасно. За съжаление сега точно не мога. Бързам да видя баба, която също е тежко болна.

–  Така ли? – искрено се изненада Вълчо –  И какво и е?

–  Най-лошото – бавно изрече Зелената Шапчица. Думите сякаш заседнаха в сърцето й – Изглежда е яла ГМО…

–  Харе Рама! Но това е ужасно! – отново излъга Вълчо.

–  Трябва да я видя и да ѝ занеса тези органични продукти – каза девойката и гордо показа пищната органична софра, която бе загърнала с биоразградим бионайлон, за да не изпръхне питката.

Коварен план в мигом осени Големия Лош Вълк, който всички в селото позорно сочеха с пръст. Навсякъде се носеше слух че го били видяли тайно да яде кренвирши, за които дори и малките деца знаеха че са бъкани с ГМживотинско месо, ГМсоя, рекомбинантни хормони и други такива синтетики.

–  Далече ли живее баба ти? – попита съвсем невинно Вълчо.

–  О да, там долу в еко-селището, дето киселинните дъждове го подминават.

– Добре, Зелена Шапчице -казал вълкът, – аз ще ида да наглеждам кравата и да и помогна ако се наложи. Да изпратиш специални поздрави на милата си баба.

Зелената Шапчица се сбогувала с Вълчо и продължила по пътя към баба си. Тя добре знаела че има и по-пряк път през ливадата, но просто и било толкова жал за тревичките и мравчиците които може да стъпче там затова тя поела по по-дългия и заобиколен път през гората.

Вълкът побягнал с всички сили по късия път, а момиченцето тръгнало по дългия, като се улисвало да гушка дърветата. Вълкът пристигнал първи до къщата на бабата. Бавно и предпазливо той се приближил към старата варосана постройка.

Междувременно нищо неподозиращата стара жена лежала и си почивала в леглото си. Бабата на Зелената шапчица едно време била директор на института по Екология. След като в продължение на 25 години дълги и упорити опити така и не успяла да докаже категорично вредата от консумация на ГМО, накрая прибягнала дори до подправяне на резултати, но така и не успяла да публикува в журнал с по-висок импакт от Годишника на БАН.  След това за кратко действала като активист за Грийнпийс, поставяки експлозизви в магазини за кожени изделия. Успех в неравната борба срещу ГМ бабата все пак постигнала, като след алергичната ѝ реакция към соевото мляко (което тръгнала да пие, че не е от животински произход) от обогатена на метионин Pioneer Hi-Bred GE соя, тя успяла да спре тази разработка от пазара и се пенсионирала спокойно.

Вълкът влязал и без да се церемони много изял бедната стара еко-активистка, която впрочем била доста жилава, но ако не друго, не била богата на холестерол, а после легнал на нейното място в леглото. Не след дълго пристигнала Зелената шапчица със своята кошничка с еко-вкусотии.

– Чук-чук!

– Кой е там? – попитал вълкът .

Като чула дебелия дрезгав глас на вълка, Зелената шапчица отначало се изплашила, но помислила, че е от генно-модифицираните домати, и отговорила: – Твоята внучка, Зелената шапчица. Нося ти органична питка и масло от биокрави. Вълкът й извикал с малко по- тънък глас:

–  Ооо, мило дете – влизай бабиното! Дръпни връвчицата, резето само ще се вдигне.

Зелената шапчица дръпнала връвчицата и вратата се отворила.

– Ооо, но Бабо защо са ти толкова големи ръцете? – изумила се веднага младата екофанатичка.

– Ядох генно-модифицирани домати, внучето ми. – отворил спокойно вълка като изохка тежко.

– Бабо, но защо са ти толкова големи краката? – попита Зелената шапчица, втренчила налудничавия си късоглед поглед във вълчите лапи.

– Пих неорганично мляко с говежди растежен хормон, детето ми…

– Бабо, а защо са ти толкова големи ушите?

– От гените за инсектициди, дето ги погълнах май… Клетата аз…

– Бабо защо са ти толкова големи очите?

– Хапнах и генно-модифициран Златен ориз от второ поколение, с повече провитамин А…

–  ЕЕЕЕ, но Бабо защо са ти толкова големи зъбите? – извика ужасена Зелената шапчица.

– Защото ми писна да съм веган, мама му стара, и почнах да ям месце!

Коварният вълк се нахвърлил върху Зелената шапчица и в миг нагълтал и нея. Малката веганка имала ужасен вкус, като повечето сурови храни, и Вълчо едва не повърнал докато я преглъщал. “Поне ще засити глада ми” – утешаваше се вълка. Само два часа по-късно обаче тежки колики разтърсиха вълчия стомах. Превит на кравай от болка, Големият Лош вълк стенеше и се проклинаше:

– Знаех си аз… казваше ми мама, че суровите вегани не стават за ядене, ама аз глупакът…

Ловец в екоселцето обаче нямаше от години и затова нямаше кой да дойде и да разпори корема на Вълчо. Горкото животно издъхна на следващата сутрин в страшни мъки.

Край.

(От мен и Кереков)

Advertisements

Действия

Информация

47 Коментари

11 01 2010
Bloodymirova

Култово :)

11 01 2010
longanlon

ловецът, за информация, отдавна бил в затвора за прояена жестокост към животните

супер :)

11 01 2010
Бойко

Царе сте, поклон! :)))
Рядко се смея с глас на това което чета, но тук ми се случи на няколко пъти :)))

11 01 2010
Поли

Току що открих този така интересен блог (приятелка ми го препрати) и не мога да си сдържа коментара: ПРИЯТНОООО!! Много при това, поздравления и продължавайте, свежи биолози!! :)

11 01 2010
venimus

„А Чакрите? Чакрите отворени ли са?!“
мисля, че ще стане култова реплика :D

11 01 2010
eldred

Велико :D

11 01 2010
mushichka

о, харе! о, кришнамурти! :D

„Бабо, но защо са ти толкова големи краката?
– Пих неорганично мляко с говежди растежен хормон, детето ми“

не, не краката! бюст! :)) и гледаме как монсанто се мести в силиконовата долина. да!да!да! :)

11 01 2010
s

Гениално :)

Много добро попадение.

11 01 2010
ssk

Поздрави за разказа и от мен. :)

11 01 2010
Виви

You evil genius! Това е велико! :D

12 01 2010
Steliyan

Абе тия дето ги поднасяш с тая зелена шапчица страдат от хронична липса на чувство за хумор…, а също така и хронична липса на здрав разум… работещ поне.

12 01 2010
begem0t

а не знам, всяка връзка с реални лица и събития е случайна

12 01 2010
Калин

Най ми хареса хепи ендът, и скритата в него поука… :D

12 01 2010
Fethry

„Затова побързай и ѝ занеси тази кошничка с питка от биоцаревица, пръскана единствено с натурален Bt токсин, и масълце от биокрави, от тези които не изпускат газове в атмосферата и не допринасят за глобалното затопляне.“
Хахааха, много як сарказъм, мерси за симпатичната статия. :)

12 01 2010
Копо

Много добро!

13 01 2010
maia234

Ами да, хепи ендът, екоактивистите, макар и подиграни от автора, не са хапка за всяка уста!:))

14 01 2010
Калин

Не бе, не бе. Поуката е: Даже да се мразим, заедно сме силни.

А като се разделим – почват страшни мъки…

;)

14 01 2010
maia234

Ами може генно модифицираният вълчо и биошапчицата да са се мразили, но аз мисля, че по-скоро този екопродук не му е понесъл на стомаха, или не е могъл добре да го преглътне!!!

13 01 2010
еко

Много ми е инересно тия ГМО-боклуци които така яростно защитаваш дали би хранила децата си с тях?

14 01 2010
begem0t

Значи, аз не защитавам конкретен продукт, а технологията, като цяло. Но да, бих си хранила. Ако иначе сте толкова загрижени за безопасността на храните – погледнете какви консерванти са позволени в момента в бг, и въобще такова безхаберие е за контрола на съдържанието, че наличието на гм неща да ти е последна грижа.

13 01 2010
Кирил

Защо някой би хранил децата си с царевица отглеждана за биодизел?

Просто се научете да правите разлика между ‘ГМО като наука’ и фирмата ‘Монсанто’

13 01 2010
еко

Предишния материал завършва с „предпочитам да умра на 60 години от рак, отколкото на 6 от глад“, едва ли става дума 60 години да ядеш биодизел

13 01 2010
begem0t

вие пък от майтап не разбирате

13 01 2010
Бойко

Просто не мога да се сдържа да не отговоря на „еко“ – да, аз бих хранил децата си с ГМХ, защото съм убеден в нейната безвредност :)

14 01 2010
Ха-ха

Приказката е страхотна и е написана с много чувство за хумор. За съжаление, обаче, иронизира неща, които в най-скоро време ще ни излязат през носа. По въпроса за ГМО не искам да споря с никого – вече доста богатият ни опит е доказал, че намесата ни в нормалното съществуване и развитие на който и да било организъм от природата, води до неблагоприятни последствия както за него, така и за еко-системата му – просто все още не сме толкова умни, че да прекрояваме механизми и системи на няколко стотин милиона години еволюция. Относно вИгъните – всеки си решава сам, но помислете – както няма доказателства, че яденето на ГМО е вредно (просто е по лесно да не забелязваме очевидното), така и няма доказателство, че вигъните са по-малко хора от останалите, или че страдат от повече заболявания спрямо ядящите месо, примерно. За трийхъгърите незнам, доколкото имам представа, определени хора гушкат дървета, когато големите лоши корпорации са тръгнали да унищожават поредната многовековна гора, за да построят нещо, което в последствие ще изтрови водата и въздуха наоколо – нищо ненормално, според мен. Взривяването на магазини и фабрики не го одобрявам, но разбирам хората, които го правят – за тях, както и за мен, всички същества на тази планета са равни и имат равно право да съществуват. Да убиеш, за да се нахраниш – да, всички го правят! Но да унищожиш цели видове и еко-системи, защотото някоя разглезена дрисла се харесва в кожено палто, или за да могат разни сополанковци да се пързалят по склона, че съседния вече им е писнал… Сори, ама когато едно същество се чувства застрашено, то напада. Пределно ми е ясно какви коментари ще последват и мога само да кажа една проста истина – бавно и постепенно, по всякакъв начин унищожаваме природата, съответно планетата, която ни е създала. А какво се случва с всичко живо, чиято среда е унищожена? Къде ще отидем, когато всичко около нас умре? На Марс? На Пандора? След като сме толкова гениални и велики, защо вървим срещу това, което ни заобикаля, или случайно се различава от нас, вместо да сме в симбиоза, както всичко и всички останали в нашата биосфера?

16 01 2010
MiTaka

Къде трябваше да се смея?

16 01 2010
longanlon

в момента, в който се погледнеш в огледалото :)

16 01 2010
MiTaka

Не не longanlon, не ми излизай с такива изтъркани фрази,защото не ме познаваш.Според мене авторката има извратено,…или платено чувство за хумор!

16 01 2010
longanlon

за съжаление от репликите ти тук научих за тебе повече отколкото ми се иска…

17 01 2010
MiTaka

Бедни ми Лонги,спасение дебне отвсякъде,…но за тебе не съм сигурен!;)

17 01 2010
ItzoA

чудя се когато умираш от рак на 60 (както ти самата беше писала някъде че предпочиташ това отколкото от болест на 6) дали ще си доволна от живота си и дали ще си разбрала защо си тук и какъв е смисъла на живота ти… дали ще си удовлетворена от обясненията на учените или ще има нещо в онова нещо наречено съзнание, което ще те гложди, а ти даже ще отричаш че има такова нещо съзнание, защото никой не му е разкрил още формулата ;)

17 01 2010
begem0t

смяташ, че неяденето на гмо ще ми помогне да разбера защо съм тук и какъв е смисъла на живота ми :) съзнанието никой не го отрича, то е функция на мозъчната дейност у индивиди, които имат мозък, разбира се. между другото аз точно с мозъци се занимавам всъщност :)

19 01 2010
ivo

Преди да се появят ГМО явно хората не са умирали от рак. Живяли са щастливо и природосъобразно до към 38-40 години, Ама какъв живот е бил. Никаква химия, никаква генетика, никаво замърсяване., никакви ваксини, никакви антибиотици. пеи сърце.

22 01 2010
илия

… и смърт от диария ня 40 :)

17 01 2010
ItzoA

мисля че това да възхваляваш човека и най-вече технологията му е пречка да разбереш важните неща в живота ;)

17 01 2010
ItzoA

и между другото… защо наричаш интуицията нещо ненаучно – да, наистина не е научно от материална гледна точка, защото учените нямат уред с който да я измерят ;) Това не означава, че я няма и че не е част от съзнанието и ключ към знанието, което можем да добием и по „ненаучни“ методи… и за да не кажеш че дрънкам празни приказки, какво мислиш за диметилтриптаминът например ;) чела ли си „ДМТ – молекулата на духа“ – мисля че ще ти е доста полезна за работата с мозъците.. и това че гледаш на мозъка само от материалистичната гледна точка никак не оборва и моите твърдения – а именно, че мозъкът е само инструмент за връзката на тялото със съзнанието или духа или както искаш го наричай ;)

18 01 2010
longanlon

o боже…

18 01 2010
ItzoA

я ти си бил вярващ! :P

18 01 2010
ivo

Проблема е че след като спечелиха борбата за световен мир, участничките в конкурси за красота започват битка за свят свободен от ГМО. щото сега вече е куул да си еко.

19 01 2010
еко

А защото някои хора държат винаги да са различни стават анти-еко

19 01 2010
begem0t

аз не съм анти-еко. аз съм за опазване на околната среда. просто настоящите „еко“ движения са съставени предимно от лесно манипулируема маса от предимно напушени растафарианци, които условно реагират на „еко“ „био“ и „зелено“ без да се замислят колко зелено е зеленото и дали черното е толкова черно. например ако си толкова против изсичането на горите (аз съм много против), това означава, че трябва да се спре изсичането и с цел освобождаване на земеделски площи. и тъй като населението нараства и е неприемливо да го редуцираме със сила, остава да повишим ефективността на наличните площи.

19 01 2010
еко

Ако ще обобщаваме толкова лесно, аз пък мога да кажа например че всички жени са ку.ви. Горите се изсичат предимно заради дървесината, заради пасища, заради палмовото масло и не ми се търсят точни проценти но земеделските площи не са единствената и дори основна заплаха за тях. В България горите се секат от обръчите на Доган и се изнасят в Гърция, освен това проблем с пренаселването далеч няма, а земята е достатъчно плодородна и дори в годините в които пшеницата даде по-добра реколта изкупните цени падат.

22 01 2010
begem0t

ти говориш за сега, искам да ти кажа, че цяла тракия, дето сега е поле, са били гори навремето, и са освободени за земеделски площи…

28 01 2010
eldred

Вие тук се занимавате с „молекулата на духа“, ама я вижте сега в един форум, как ми доказаха вредата от ГМО ;)

„Oтносно модифицираните култури, издържащи на паразити, ето как функционира:
Модифицират се култури, за да отделят токсина Bacillus Thuringiensis [ Bt ], който съществува естествено в природата.
Досега винаги са се използвали различни пестициди, които унищожават определен вид паразити и не засягат „добрите“ насекоми.

Но с разработката на тези нови ГМО се случват следните неща:
1. отделянето на Bt избива не само паразитите
2. доказано е, че паразитите са развили устойчивост към Bt до такава степен, че са се нагодили вече към ГМО
3. в момента поради тази причина се налага да се пръска с още повече пестициди. С две думи, хем растението има ген с Bt, хем пак трябва да го пръскаш със старите пестициди.

За да е по-ясно: досега използваните пестициди се активират само след като са погълнати от „паразита“ и го унищоват отвътре; с генетично модифицираните култури токсинът (отровата) Bt се създава и отделя директно от растението и по този начин всяко насекомо, даже и тези, които принципно ядат паразитите, го поглъщат. Тъй като те не са пригодени да издържат на Bt (те не се хранят с растенията, а с паразитите), измират. Става дума за полезните насекоми. А вредните са развили устойчивост вече.

Ако търсиш инфо, виж по-специално от доклада на Гринпийс, публикуван през 2004-та в списанието Nature Biotechnology, сега има още по-нови доклади… С две думи скоро всички пестициди, специално разработени срещу паразитите, ще бъдат абсолютно ненужни, защото на природата това й е работата: паразитите се нагаждат с времето. В момента е ДОКАЗАНО, че паразитът Helicoverpa Zea е развил устойчивост към Bt, имайки предвид, че пестицидите срещу него се ползват от 50-те години и досега не е развил устойчивост, защото те са „интелигентни“ пестициди, а ГМО за няколко години вече го направи устойчив, сам прецени доколко сме на далавера с ГМО, „устойчиви“ на паразити.

За студа си спомням за някаква ягода с гени от риба, която принципно не разбирам за какво ми е нужна през зимата, да му се не види… Но ще се поинтересувам и пак ще пиша. Едно е сигурно: всички семена на ГМО са неустойчиви на студа, това е направено с цел да измират и всяка година пак да се купуват семена.

ПП: И да не забравяме основния въпрос: досега растенията са били пръскани срещу паразити, когато се измият добре на теория хората не поглъщат Bt. Сега САМОТО растение съдържа Bt и ние си го хапваме. Никой не знае как това ще се отрази на здравето, все пак е чиста отрова, токсин!“

28 01 2010
longanlon

aха, щом „е доказано“ е написано с ГЛАВНИ БУКВИ извинявай, как можахме да се усъмним…

1 02 2010
Божо

И един сериозен материал, за псевдонаучните „теории“
http://svetliospace.wordpress.com/2010/01/31/pseudoscienc/

Там има интересни работи за противниците на ГМО.

2 02 2010
Marfa

Е защо сега трябваше горкичкият вълк да умира :( Какво ти е виновна гадинката, мари Марийо! Тва не е била Зелена шапчица, а Георги Първанов под прикритие направо.

:lol:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: