генът, това е много лошо нещо

6 11 2009

Ох, че глупости…

Имаше една анкета „Опасни ли са ГМО“, с  отговори „Да, защото съдържат гени“.

Попаднах на тази статия в нюз-а: ГМО водят до алергии.

Понеже не съм чувала много за вредата от ГМО, питах Google. Естествно, излизат разни резултати с всякакви „изследвания“, които „доказват“ такава, но изобщо не смятам да се занимавам с тях. Особено ме подразни обаче една статия: „БИО – ГМО 1:0“ от bio.bg, и то поради следното:

„Няколко научни аргумента“

Чисто и просто употребата на прилагателното „научни“ за щели и нещели шарлатанства е обидно за хиляди хора по света, които се занимават с наука. Сложете пред аргументи етични, морални, оранжеви, кисели, секси ако искате, но не и НАУЧНИ.

„Дори да не сме наясно какво точно означава горното определение и се доверим единствено на интуицията си, „генно модифициран“ винаги е звучало малко неясно, страшно и със сигурност не-вкусно“

Доверяването на интуицията не е научно, а това, че на някой генно модифициран му звучи неясно, означава само, че не си е учил уроците по биология. Със сигурност не-вкусно? На мен „пача“ също ми звучи невкусно, но не съм тръгнала да представям научни аргументи срещу консумацията на пача.

Тимоти ЛаСал от Института Rodale (САЩ) дава отговор на три основни въпроса, свързани с вредите и ползите от изкуствено създадените храни и аргументите му категорично извеждат био производството като победител в мача БИО срещу ГМО.

Тимоти ЛаСал си изкарва хляба с продажба на „био“ храни. Много ясно, че ще и защитава.

На този етап биотехнологичните култури не са дали добри показатели при подлагането им на стресови фактори.

Не знам с ниски добиви и ниски цени как тези компании не са фалирали.

Биологичното земеделие е устойчиво в дългосрочен план и подобрява способността на почвата да задържа вода при всички култури, не само ако са засяти такива, които издържат на суша.

По какъв начин биосоята ще ти задържи повече вода в почвата от генно-модифицираната? Ако да речем, модификацията е свързана с ген, чийто продукт е инсектицид, какво общо има това изобщо със задържането на вода в почвата? Да не би да са трансформирани с някакви „водогонни“ гени?

Биологичното земеделие, от своя страна, разчита на естественото адаптиране на културите към вариациите в климата с помощта на фермерите и малкото компании, които помагат стоически на тези, решили да отглеждат реколтата си без пестициди.

И и аз разчитам да не вали (през ноември) и стоически няма да си взема чадър…

Все още няма данни от независими дългосрочни изследвания за влиянието на ГМО върху човешкото здраве. Има много проучвания, но всички те са платени и поръчани от биотехнологичните компании.

Има стотици данни за влиянието на ГМО, консенсусът е че не са по-различни от не-ГМО. Между другото, всички проучвания със „заключения“ срещу ГМО са платени от биопроизводители и такива, които продават анти-ГМО литература.

Д-р Джудит Карман от Австралия е една от малкото, които провежда дългосрочен експеримент, хранейки животни с генно модифицирани продукти. Тя посочва, че няколко нови австралийски и италиански доклада показват намалена функция на репродуктивната и имунната система при мишки, хранени с ГМО.

Просто не мога да разбера как американците ядат ГМО от 30 години вече, и не капят като мухи.

Но да пристъпим към черешката на тортата. Истинските НАУЧНИ аргументи.

От биологична гледна точка има и друг важен проблем. Не е възможно да създадеш изцяло нов протеин с помощта на генното инженерство и да очакваш човешкия организъм да разполага с необходимия за разграждането му ензим. Тези нови протеини са чужди за имунната ни система, защото никога досега не са се срещали в природата.

Първо, никой не създава изцяло нови протеини. Обикновено се взима ген за даден протеин от един организъм и се слага в друг. ХРАНОСМИЛАТЕЛНИТЕ ЕНЗИМИ НЕ СА ТЯСНО СПЕЦИФИЧНИ! Едни и същи ензими разграждат всички видове протеини, без значение от произхода им. Това е толкова, ама толкова фундаментално погрешно твърдение, че съм срещала глупости, и съм си мислела, че не може да има по-големи глупости, и изведнъж попадам на това и виждам как по глупост то е километри напред!

Да не говорим, че по тази логика, наприемр бобът, когато е бил донесен от новия свят, е бил изцяло непознат за организмите на европейците. Може би това е убило толкова много хора, а ние го наричаме чумна епидемия? Същото се отнася за доматите, картофите, и изобщо всички храни донесени от новия свят.

Аз също съм съгласна, че преди да пуснеш какъвто и да е продукт на пазара, трябва да го тестваш вниманително. Но при условие, че даден продукт е тестван 100 пъти предварително, и му няма нищо, и изведнъж се появява някой ненормален псевдоучен псевдоеколог с твърдение, че е доказал противното… защо ще му вярваме? Мислете.


Действия

Информация

12 коментара

7 11 2009
mushichka

бегемот, все пак генно модифицираните организми могат да бъдат много (подчертавам) вредни за здравето на човека,… който ги създава..
доказано е емпирически, че занимавките с гмо-та са проблематични и водят до хроничен дисстрес, повишено тютюнопушене и бледен тен.

;)

7 11 2009
longanlon

сила!

28 11 2009
Жоро

Сладур :-P

11 12 2009
paganel

Много е лесно да критикуваш неща писани от идиоти. От друга страна много ми харесва подхода ти. Ако ти е интересна тази тема, на мен ще ми е интересно да чуя критиката ти относно филма „The world according to Monsanto“

12 12 2009
begem0t

филма не е лош, между другото, макар че не съм съгласна с някои неща в него. ама ако трябва да го коментирам ще стане огромен пост. кой аспект по-точно те интересува? въздействието върху здравето, околната среда или това за патентите и корпорациите дето искат да завладеят световния пазар за храни?

27 12 2009
svetliospace

Абе – както написа едно приятелче от голям БГ Форум : Магаретата никога няма да надбягат влака, колкото и да се опитват, а като влакът ги задмине, ще измислят купища теории за конспирациите на железопътните компании :)

11 01 2010
биолог (мУлекулярен)

@mushichka
казва се емпирично, а не емпирически … карай, другата глупост, която си писала е по-голяма. Явно русата ти главица не може да разбере, че доказателства за вредността на ГМО досега НЯМА!

@автора
за пръв път попадам на нещо смислено, писано по повод ГМО. Досега чета само бръщолевенията неграмотни на „зелени“ активисти, чиито биологични знания са ниво 4ти клас. Абе важното е чакрите да са отворени! :))))
Слагам този блог в любимите адреси :)

11 01 2010
mushichka

@биолог (мУлекулярен):

скъпи „колега“,
доказателства за вредността на гмо.. – ТИ нямаш. ;) а аз имам. и това са цели 3 бели косъма в косата ми. :)
за домашно: вземи да поклонираш малко, тогава ще разбереш доводите ми.
хау!

19 01 2010
Lotien

ГМО верно са мно’о упасни. Фчера, като бех у чаршията, видех три домата и една краставица да гонат един човек… ‘зеха че го фанаха, преби’а го и го изедо’а. Сигур са биле фрашкани с гени.
Аз лично немам гени. Ручам само здравословна, негенна храна, напримерно песък (чзо един вид), каменье (чзо) и други супкултури на базата на силиция.

П.п. А защо с ЕКО, БИО и прочее пропаганда се занимават само хора, които хал хабер си нямат от химия, физика или биология?! Чудя си се просто…

1 02 2010
Божо

>„Няколко научни аргумента“

Ами за къде сме без „учените“:
http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=582

31 10 2012
Dundaky

Поклониците на БИОхраните (интересно, не-био храните накви са – минерало- ли?) трябва да извършат:
-Ориентация изключително към хомеопатично хранене. Напр., разреждане на биохраната с нещо биологично неутрално (вода. пясък, сущена трева, дървесна пепел) в съотношение 1: 10^1000.
-Уринотерапия, но урината алопатична, не приемам урина разредена 1: 10^1000. Ако алопато-урината не достига, да вземат и от домоуправителя.
-Жабуркане 3 пъти дневно по един час с олио. Лекува всичко. По-възрастните помнят този важен етап от езотеричното израстване на българите.
-Топене на краката във вода (има подробна статия в настоящия блог)
-Използване на жива и мъртва вода – също има статия в блога. Btw, аз сам се убедих в ползата от тези спецводи. Така, вместо да си ремонтираме и препокриваме покрива, поляхме – северния скат с мъртва вода, южния – с жива. Спряха всички течове. При това на на трима съкооператори се нормализира кръвното, на един се излекуваха хемороидите.

Има и много други важни за Биовците неща, но бързам – свършиха ми запасите от урина…

15 01 2015
Maya Toneva

Аз вече съм фен на авторката. Не съм специалист, но винаги съм се чудела от какъв зор ГМО храните са толкова заклеймявани? Какво му пука на стомаха как са подредени протеините и аминокиселините в тях; той ще си ги разпартачоса и подреди както си знае. По-скоро пестицидите са вредни отколкото някакви „нови“ протеини. Аз все си мислех,че протеините са измислени от Господ,а ние само ги човъркаме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: