Срещу тъпотията няма ваксина

20 10 2009

The gene pool needs chlorine.

Все съм се питала, генетично детерминирана ли е глупостта. Винаги ми се е щяло да е, и да попадне под селективен натиск, та да се затрие от генетичния пул. Селетивен натиск – това е всеки фактор, който намалява успешната репродукция в дадена популация. Например ако цвета на крилцата на някои пеперуди ги прави по-привлекателни за птиците, то определено има селективен натиск. Тези пеперуди по-често ще стават жертви на птиците, няма да доживяват да дадат поколение или самото им поколение ще бъде изяждано, и така рано или късно генът за този цвят ще изчезне от популацията.

Ето моята генетична хипотеза за глупостта при човека:

От генетиката знаем, че всеки ген (освен тези, свързани с половите хромозоми при мъжете), има два вариянта (алела) – един, наследен от майката и един, наследен от бащата. Класическият пример е с ген за цвят на очите, който има два вариянта – за сини и кафяви очи (е, реално не е точно така, но примера е много добър за илюстриране на класическите принципи на генетиката). Единият ген (доминантен) може да доминира над другия (рецесивен). Така, ако сме получили ген за сини очи от майката и ген за кафяви очи от бащата, ще имаме кафяви очи, понеже кафявото доминира над синьото.

Ето пример какви очи могат да имат децата на тази двойка. Ръсти е синеок (и двата му алела са „сини”), Кери кафявоока, но носи и „син” алел.

Сега да допуснем, че глупостта е генетично детерминирана, и че се подчинява на този най-прост модел.

Също така нека допуснем, че генът за глупостта, да го наречем s, е рецесивен. Тоест, доминантният алел S oпределя интелигентност, а рецесивният s  – глупост. Всички родители с генотип SS и Ss са умни, а ss – тъпи. Ето възможните кръстоски и какви деца ще се получат:

Забележете, че единствено при двама откровено тъпи родители, вероятността да се роди тъпо дете е 100%. Алелът s не изчезва, но си стои главно скрит в хетерозиготно състояние “s” и от време на време при бракове между Ss и Ss се пръва по някое глупаче. Като цяло, в популацията преобладават умни хора.

Какво би било, ако генът за глупостта е доминантен:

Сами виждате, че умно дете може да се роди 100% само на двама умни родители, също така е възможно, хетерозиготни тъпи родители да имат умно дете с 25% вероптност, един умен и един хетерозиготен тъп – с 50% вероятност. Уви, при брак между умен и хомозиготен тъп родител, децата ще се 100% тъпи. В популацията биха преобладавали глупаците.

И така, предвид поголовното разпространение на тъпотията, ако тя е генетично детерминирана и се определя само от един ген, то той определено е доминантен.

Това на пръв поглед изглежда ужасно, но на мен започва да ми харесва. Представете си какво ще стане, ако доминантния ген на тъпотията попадне под селективен натиск. Как? Например, ако собствената им глупост води до смърт – да речем, тъпите родители не ваксинират децата си срещу опасни заболявания. Тогава чисто и просто те ще започнат да измират, а доминантния ген S ще чезне, докато не се отбере народ от разумни хора.

Родители отказват имунизациите за бебетата си.

Не се ваксинирайте.  Дарвин.

И сега сериозно, никое дете не заслужава да се разболее, осакати или умре заради кретенията на собствените му родители. Никое дете не е виновно, че е създадено от идиоти. Начинът на мислене не се унаследява, той се възпитава.

Още по темата: antivaxers are stupid, throw rocks at them.

Advertisements

Действия

Информация

7 Коментари

20 10 2009
Кирил

Добреее :-))))

20 10 2009
Георги

Глупостта е по-скоро пандемия отколкото ген, ако гледаме на нея метафорично на популационно ниво. Много умни хора са се подвели по глупавите, заради устойчивостта на фанатизма на вторите (в случая с ваксините, а може би и другаде).

Точно този случай е пример за тотално забравяне на ужаса, мъката и трагедията на няколко поколения назад, губили децата си заради това, че ваксините просто още не са били измислени. А днес, когато всичко в цивилизованите страни е сравнително спокойно и уредено на хората не им остава нищо друго освен да вярват на съчинените глупашките конспирации.

Въпреки че решението на такива проблеми е образование, информираност и пак образование и още информираност, за мен остава твърде неизяснен въпроса защо хората вярват на деструктивните елементи в обществото повече, отколкото на онези, които със знанията си и и разума си внушават правилните решения.

20 10 2009
longanlon

След коментарите в блога ми вчера и днес съм склонен да се съглася с тебе :(

20 10 2009
begem0t

мда, даже нямам нерви да ти изчета всичките коментари. надежда всяка тука оставете…

21 10 2009
Кирил

Леле, сега видях коментарите по постинга ти за Ванга… Малиииииииии

23 10 2009
Бойко

1. По тъпите хора обикновено са по-малко образовани
2. Жените с по-ниско обрзование имат повече деца
3. Тъпите жени имат повече деца (чисто статистически и в световен мащаб, съвсем не трябва да се прилага към отделни индивиди)

4. Тъпите хора се размножават повече от умните, според теорията умните са на изчезване (освен ако няма много голям селективен натиск срещъ тъпотата, а то няма). Умните хора правят всичко в служба на обществото (съставено основно от кретени) и им помагат да оцеляват, с което спомагат собственото си изчезване.

1 02 2010
Божо

тук:
http://templar.blog.bg/politika/2010/02/01/cyrvuli-i-botushi.484255

доста изчепателно е описано, как нацията ни беше подложена на селекция, унищожаваща интелигентните индивиди.

Няма общо с генетиката, но в една общност, много други фактори са съществени, освен наследствеността.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: