смешни страшки из съветите за „здравословно“ хранене (част II)

11 08 2009

„Be careful about reading health books. You may die of a misprint.“ – Maрк Твен

Докато предишния сайт е нещо с „информативен” характер, то съществуват и доста обяснителни статии с комерсиална цел. Тези симпатични производители например, се обосновават колко са полезни продуктите им. За съжаление, трябва да си учил биохимия, за да ти стане ясно как леко преувеличават.

„Растенията могат да правят нутиренти, като глюкоза, протеини и витамини чрез фотосинтеза.”

„Нутриент” е една прекрасна българска дума. Като в рекламата на Капи, плодови сокчета, „богати на фитонутриенти”. По принцип нутриент е хранително вещество, а фито- от растителен произход. Естествено, че плодовете и зеленчуците ще са богати на хранителни вещества от растителен произход, не от животински. Като цяло, използването на сложни думички е често срещат подход за убеждаването в научната достоверност на нещо и в много реклами го използват, чак си заслужава да се напише статия по въпроса. Но да се върнем към сайта – всъщност, чрез фотосинтезата правят само глюкоза. Останалото се синтезира по независими от слънчевата светлина биохимични пътища.

По-нататък пише:

„Хлорофилът има поразително химическо сходство с хемоглобина, жизненоважния компонент на кръвта. Порфиринната структура на хлорофила има за свой централен елемент магнезий, а хемоглобинът – желязо. Когато едно животно се храни с трева се появавя обменна реакция в чревния му тракт, като се преобразува голямо количество магнезий в желязо. (1)Обменянето на хлорофил поражда повишено ниво на хемоглобин в кръвта и поради тази причина тревопасните животни могат да поддържат живота си чрез прием само на зелена трева (2). Също поради тази причина някои хора наричат хлорофила „зелена кръв”.”

Единственото вярно нещо в това е, че хлорофилът и хемоглобинът имат сходна структура (едни порфиринови ядра), и единия съдържа магнезий, а другия желязо. Eто:

Иначе:
(1) Магнезият може някак си да се превърне в желязо само чрез някаква ядрена реакция; тук имаме нужда от специалист по ядрена биоенергетика или нещо подобно. Нобеловата награда за откриване на подобно явление в живи организми ще му е малко.
(2) Честно казано, никога не бях чувала за усвояване на хлорофила и реших да се поразровя и да попълня този пропуск. Някой колега физиолог или пък ботаник да ме поправи ако греша, но всички статии на тема абсорбиране на хлорофила и производните му в храносмилателния тракт които открих казват, че на 95% той не се абсорбира. По-точно, въвеждат радиоактивно белязан феофитин (хлорофил без магнезий) и същия се изхвърля с другите отпадни вещества. Поне при хора и при кучета е така, ако трябва да вярваме на експериментите.

„Хлорофилът пречиства и освежава кръвта, спомага за подновяването на увредените клетки, ограничава растежа на раковите клетки и появата на вируси и служи като антиалерген. В зелената фотодинамична терапия (ФДТ), хлорофилът намалява страничните ефекти и увеличава ефективността на стандартната ФДТ, терапия, която убива раковите клетки със светлина.”

Всъщност има вещества, производни на хлорофила, биха могли да се използват за сенсибилизатори при фотодинамичната терапия (метод за унищожаване на туморни клетки чрез облъчване със светлина), но яденето на зелени храни няма нищо общо с това. Най-малкото, фотосенсибилизаторите се прилагат венозно.

Следва малко за ензимите:

„Суровата храна ви набавя ензимите, витамините и минералите от които се нуждаете.”

Е, да речем, че това се отнася за храносмилателните ензими. Няма как чрез храната да си набавим всички ензими, от които се нуждаем. Както обясних в предишната статия от серията, ензимите са белтъци и се разграждат в стомаха, освен тези, които по предназначение са за там. Например колкото и да се тъпчем с ензими, поправящи ДНК, те няма да влязат в клетките и няма да намалим мутациите.

„Само 10% от функционалните фитонутриенти са познати.“

След като не са познати всички, от къде знаем, че дяла на познатите е 10%?

И така нататък.

Не ме разбирайте погрешно, аз не отричам полезните свойства на суровата храна. Просто начинът, по който информацията се изопачава и преувеличава с рекламни цели много ме дразни. Наистина е препоръчително да се приемат сурови плодове и зеленчуци, всяко дете го знае от песничката за зеленчуците. Но чак „имуностимулатор с противовъзпалително, антивирусно, антибактериален, антимутагенен, антитуморни и антиалергичен ефект върху организма”… хайде де.

Следва продължение.


Действия

Информация

2 коментара

12 08 2009
Георги

Поздравявам те за търпението, с което си прочела всички тези глупости!

Това с хлорофила ме разби тотално, но понеже звучи сложно и оплетено, много хора ще повярват. Тъжно.

А ако някоя медия реши да си пълни емисията новини в раздела разни с подобни неща (случва се често, а и нерядко журналистите събират именно такава гръмка информация) влиянието ще придобие катастрофално изражение.

Както преди години се развъртя историята с маргарина и маслото. Понеже маргаринът е растителен и няма холестерол, се натъпкахме с транс мазнини до пръсване.

Дано повече хора наминават през блога ти.

23 10 2009
Бойко

Мангезият в желязо, така ли беше? Сeга само оловото в злато и сме готови :D

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: