смешни страшки за „здравословно“ хранене (част I)

9 08 2009

„Be careful about reading health books. You may die of a misprint.“ –  Maрк Твен

Докато в някои части на света хората се чудят какво да ядат изобщо, в консуматорското общество на мода са „диетите“. Макар че истинския смисъл на думата означава хранителен режим, често я използваме за специални режими с различно предназначение – за отслабване, за натрупване на мускулатура и т.н. Интернет и книжният пазар изобилстват от материали по темата на знайни и незнайни автори. Тези четива за съжаление понякога съдържат не просто безмислени, но и опасни за здравето твърдения. Тъй като в основата си диететиката (диетология е грешно), е биохимия и физиология, ако ще се тормозите със специални хранителни режими, по-добре се обърнете към истински специалист, а не въпросните книжки и сайтове. Непосилно е да се извадят и посочат всички глупости, писани по тях, но искам да изтъкна само няколко примера, открити след не повече от час броузване из български сайтове за „здравословно хранене“.

„Намалете захарта”

Само да вметна, че въглехидратите могат да бъдат монозахариди (най-простите), като глюкозата и фруктозата; дизахариди (два свързани монозахарида) – например захарозата, която е свързани глюкоза и фруктоза; три- и пр. олигозахариди (няколко свързани монозахарида), полизахариди (много много свързани монозахариди), например целулозата или нишестето (скорбяла), които са съставени от много свързани глюкози. С една дума, простите захари съставят по-сложните.

Та в статията ни предупреждават, че приемането на захар:

8. Води до рак на яйчниците, гърдата, червата, простатата, дебелото черво. – явно захарта е по-вредна от цигарите, ултравиолетовите лъчи и радиоактивните лъчения взети заедно

9. Увеличава нивото на глюкозата и инсулина. – разбира се, че приемането на глюкоза ще повиши нивото на глюкоза

13. Повишава нивото на серотонина. – ‘ми хубаво, по принцип нисък серотонин се открива в мозъците на самоубийците. Ниският серотонин води до депресия.

18. Може да доведе до алкохолизъм. – да, особено ако първо е протекъл ферментационен процес

30. Може да увеличи производството на глюкоза и инсулин у жени, приемащи противозачатъщи средства през устата. – само при тях ли? Вж. 9

40. Може да увреди структурата на ДНК.

41. Може да промени структурата на белтъчините.

42. Може да състари кожата като промени структурата на колагена

44. Понижава способността на ензимите да функционират.

40 – 44: и как по-точно става това? Глупости, глупости, глупости на търкалета.

От друга страна, имат статия за нуждите на мозъка от въглехидрати (вярно). Е, последно какво да правим? Очевидно авторът на вредата от захарта не е нахранил добре невроните си…

От друга статия на същия адрес научаваме, че в плодовете „има още ценни ензими и ферменти”. Tъй като „фермент” е остарял русизъм за „ензим”, това е все едно да ви кажат, че в ракията има алкохол и спирт.

По-нататък пише за необходимостта на организма от ензими и как чрез растителната храна се набавят необходимите ни ензими. По принцип ензимите са белтъци, и освен тези, които са компонент на храносмилателните сокове и са пригодени да функционират в срадата на храносмилателния тракт, всички останали се разграждат. Няма как да си хапнем например ензим, участват в поправката на ДНК, и да очакваме, че ще ни предпази от мутации. Между другото, „Съветите” в този сайт директно противоречат на обясненията за важността на различните групи храни в същия. Аз ги съветвам, направо да разкарат раздел „Съвети“.

Следва продължение: цък.


Действия

Информация

3 коментара

10 08 2009
Георги

Пореден пример за огромно влияние на глупави писания.

Брояча на този пародиен сайт хелтифуд показва 660 среднодневни посещения.

Не се учудвам, че ми е все по-трудно да разубеждавам в разговор хора, чели подобни идиотщини.

10 08 2009
begem0t

почакай да видиш още какви съм насъбрала, прекалено дълго е за един пост…

13 01 2010
Боно

Хаха, липсва само за опасността от дихидрогенния оксид…

Гледай Penn & Teller’s Bullshit, ако още не си :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: