bad medicine

4 08 2009

Фармацевтичната индустрия отдавна носи славата на една от най-безскрупулните. Действително, лекарствата са скъпи, често се злоупотребява с предписанията им и т.н. и т.н. Често срещан аргумент на алтернативните лечители, които са много готини, ню ейдж, честни и скромни, е че повечето лекарствени продукти са безсмислени и само ви лъжат, за да си ги купувате. Едни от най-сериозните маниаци на тази тема например смятат, че вирус HIV няма, а цялата шумотевица покрай СПИН-а е конспирация с цел да се пробутват тонове скъпи лекарства, който са и самите причинители на смърт у пациентите. Други са напълно убедени, че новите грипни щамове са създадени с цел продажба на противовирусни препарати и ваксини (които също са много лоши, нали, за това друг път).

Не защитавам фармацевтичната индустрия, но излязоха малко данни колко парички отнася алтернативната медицина в САЩ. За България, колкото и да не ви се вярва, подобна статистика няма.

Според последни данни, американците са похарчили $33.9 милиарда(!) за медикаменти и терапии с недоказано действие само за 2007 година. Ето и самият доклад : цък

Разбира се, колко пари не отиват в здравните каси на САЩ далеч не ме интересува, просто е удивително колко много харчат хората за глупости. Ето и една графичка:

2,9 милиарда за хомеопатия, тоест за „гола вода„! А почти 12 милиарда отиват при практикуващите. Семпли изглеждат в ленените си роби, но очевидно никак не печелят зле.


Действия

Информация

One response

5 08 2009
Георги

Един приятел казва – имали, дали :)
Изглежда, че в бъдеще нещата ще стават още по-сериозни в цифрово изражение. Като отмине кризата, разбира се.

Лошото е, че това са огромни средства, които са инвестирани на погрешно място. Силата на внушението е огромна – давайки много пари за нещо с недоказан ефект, ефекта върху състоянието на необразования паралия е голям само заради това, защото си е платил.

В България ситуацията е много по-заплетена – врачки, екстрасенси, медиуми и всякакви откачалки правят цяла паралелна икономика.

А вярата в съществуване на конспирации е измерител за необразоваността и нежеланието за добро информиране на хораа в едно общество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: